ANKARA (AA) - Kumpas davalarının mağdurlarından cezaevinde kalan tek subay kara pilot yüzbaşı Murat Eren'in avukatı Hüseyin Ersöz, Askeri Yargıtay Başkanlığı ve Genelkurmay Askeri Mahkemesine başvurarak, yeniden yargılama talebinde bulundu. Ersöz, Eren hakkındaki infazın durdurulmasını talep etti.
Yeniden yargılama başvurusunda, Murat Eren'in Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nin 2012/147 esas sayılı dosyasında Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarınca suç uydurmak amacıyla üretilmiş sahte dijital medyalarla suçlandığı belirtildi.
Yargılama sırasında "kasten" dijital delillerin hukuka uygunluk denetiminin yapılmadığı ifade edilen başvuruda, delillere ilişkin manipülasyon ve sahtecilik iddiaları araştırılmaksızın Eren'in 4 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildiği hatırlatıldı.
Mahkumiyet kararına ilişkin temyiz incelemesini yapan Askeri Yargıtay 3. Dairesinin de 6 Şubat 2013'te Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nin kararını oy çokluğuyla onadığı bildirildi.
Başvuruda, Eren'in mahkumiyetine dayanak teşkil eden dijital delillerin sahteliğinin bilirkişi raporu ile bilişim uzmanları ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılan incelemelerle tespit edildiği belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının FETÖ/PDY ana iddianamesinde, Eren'in yargılandığı "Atabeyler Davası" için, TSK mensuplarının tasfiyesini amaçlayan hukuka aykırı bir yargılama süreci olduğu değerlendirmesinde bulunulduğu aktarılan başvuruda, şu ifadeler yer aldı:
"Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi dosyasında bilirkişilik yapan Erhan Sakallı'nın ve askeri savcıların, FETÖ/PDY üyeleri tarafından baskı altına alındıklarına ilişkin somut deliller bulunmaktadır. Müvekkilimizin yargılandığı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesinde görevli askeri hakimler, '15 Temmuz Darbe Teşebbüsü'ne iştirak ettikleri ve FETÖ/PDY Üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklanmış ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından açığa alınmıştır. Soruşturma aşamasında görev alan polisler hakkındaki şikayetimiz üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan soruşturmada hukuka aykırı işlemler gerçekleştirildiği tespitine dayanan müfettiş raporu dava dosyasına da gönderilmiştir.
Yukarıda yer alan açıklamalarımız ile yargılamanın yenilenmesine gerekçe oluşturan yeni delil ve olay/olgular yanında hakimlerin ve bilirkişilerin tarafsız olmadıklarını gösteren hususlar da göz önüne alınarak, 353 Sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 228. maddesi uyarınca yargılamanın yenilenmesine, 353 Sayılı Kanunun 235. maddesi uyarınca yargılamanın yenilenmesi kararı ile birlikte Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesinin 2012/147 Esas ve 2012/128 Karar sayılı hükmünün infazının durdurulmasına karar verilmesini saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz."
- Eren'in 2006'dan bu yana hukuk mücadelesi sürüyor
Kamuoyunda Ergenekon davasından önce "derin devlete yönelik ilk operasyon" olarak anılan "Atabeyler Grubu" davasında sanıklar, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, başbakanlığı döneminde suikast, darbeye teşebbüs ve Danıştay saldırısını planlamak" gibi çeşitli iddiaları içeren ihbar mailleri nedeniyle suçlandı. Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli iki yüzbaşı ve iki astsubayın da bulunduğu 11 zanlı gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlardan Özel Kuvvetler Komutanlığı helikopter pilotu Yüzbaşı Eren'in, 2006'dan bu yana yürüttüğü hukuk mücadelesi sürüyor.
Genelkurmay Askeri Mahkemesinde ve kapatılan özel yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde, hakkında dava açılan Eren, yargılama sürecinde Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edildi.
Eren 2006'da tutuklanarak 3 ay 22 gün hapiste yattıktan sonra ilk duruşmada tahliye edildi. Başbakana suikast iddiasından beraat eden Eren, Genelkurmay Askeri Mahkemesindeki davada, "200 nolu CD" adlı dijital veri nedeniyle "gizli belge bulundurmak" suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Cezası onanan ve 2013'te tekrar cezaevine giren Eren, cezasının infazı için cezaevinde bulunan tek asker olma özelliğini taşıyor.
Kapatılan özel yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde de yargılanan Eren, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs suçu için anlaşmak suretiyle TCK'nın 316. maddesine muhalefet etme" suçundan beraat etti ancak "izinsiz patlayıcı madde bulundurmak ve nakletmek" suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Yargıtay'da terör dairesine bakan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, görev alanı değiştirilmeden önce 21 Ocak 2015'te "Atabeyler Grubu" davası kararını onadı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin görev alanı 3 Şubat 2015'te değiştirilerek, 16. Ceza Dairesine devredildi.
Yargılandığı ilk duruşmada, "Ben Başbakanı Şemdinli'ye götüren helikopteri kullanan pilotum, suikast yapmak istesem orada yapamaz mıydım?" diyerek kendini savunan Murat Eren, "hakkında asılsız suç isnadında bulunan, sahte delil üreten ve hukuka aykırı işlem yapanlar" hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
AA