Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis üyeleri ve yöneticilerle birlikte; ‘Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’ alanındaki yıkım ve dönüşüm çalışmaları hakkında, kamuoyunu ve bölge insanlarını bilgilendirmek için basın gezisi – basın turu tertip edildi. Bölgede yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için düzenlenen, böyle bir basın gezisini planlayan ve organize eden tüm belediye çalışanlarına da teşekkürlerimi sunarım.
Meram Belediyesi; ‘Dönüşüm Meram‘ konsepti çerçevesinde, Meram’ı mazisinden, geleneğinden aldığı gücünü geleceğe taşıyan bir süreçtir. Dönüşüm Meram konsepti; Aksinne, Çaybaşı, Hacı Fettah, Turgut Reis, Küçük Aymanas, Büyük Aymanas ve Uluırmak mahallelerindeki kentsel dönüşüm çalışmalarını da kapsamaktadır.
Meram Belediyesi, ‘Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesini’ bir yılı aşkın süredir devam eden anlaşma, uzlaşma ve yıkım süreçlerinde sona yaklaşıldı. Şükran Mahallesi’nde yapılan kentsel dönüşüm projesi sıradan bir dönüşüm projesi veya herhangi bir inşa işlemi değildir. Burada yapılan dönüşüm; Şehre damgasını vuracak ve önümüzdeki 100 yıl boyunca konuşulacak bir çalışmalar bütünüdür. Bu bölgede tarih var, kültür var, kimlik var, turizm var ve yerel ticaretin canlanması da bulunmaktadır. Mevlâna Kültür Vadisi aksında kalan bu bölgenin kötü görüntüden kurtarılması ve şehrin imajı açısından güzel bir görüntüye kavuşturulması da çok önemlidir. Meram belediyesi; Bu bölgenin dönüşümünde herhangi bir ticari kaygı taşımadan sadece şehrin kazanımlarını da hedeflenmiştir. Bölgeyle ilgili belediyenin iki farklı mimar ile farklı proje çalışmaları devam etmektedir. Bölge şehrin kanayan yarası ve kangren olmuş bir bölgesi durumundadır. Bölgenin şehir açısından en prestijli bölgelerden biri olacağını da düşünüyorum; Yaşayan, canlı bir bölge olacaktır. Bu bölge, hem tarihi ve kültürel mirasıyla, hem turizmiyle, hem ticari alanlarıyla, hem kültür ve sanat etkinlikleriyle, hem de Selçuklunun başkenti olan bu şehirde, geçmişte olduğu gibi ilim ve irfanın yuvası olarak burası her daim yaşayan bir bölge olması da öngörülmektedir. Bu bölgede dönüşüm için planlanan alanın büyüklüğü 100 bin metrekareyi buluyor, şu ana kadar kamulaştırılan ve anlaşması yapılan bina sayısı 800’ün üzerindedir. Bölgenin birinci etap kamulaştırma ve yıkım maliyeti 70 milyon TL, toplam Yapım maliyeti de 150 – 200 milyon TL’lik bir bütçeye ihtiyaç duymaktadır. Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi; Meram belediyesi ve bölge için Yüzyılın projesi olacak bir çalışmadır.
Belediyelerimiz açısından Kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekten çok zorlu bir süreçtir. Belediye hizmetleri yapmakta olduğunuz il ve ilçenin de kadim bir tarihi de bulunuyorsa, kentsel dönüşüm çalışmaları daha da zordur. Konut üretimi ve İnşaat sektöründeki dostlarımızla yapılan görüşmeler ve sohbetlerimizde, belediyelerimizin tarafından, arsa üretimi ve alt yapı noktasında çok sıkıntılar yaşanmakta olduğu da bir realitedir. Şehirlerin daha yaşanabilir olabilmesi için kentsel dönüşüm çalışmalarına daha fazla ağırlık verilmesi de gerekmektedir. Kadim kültür ve tarihi dokunun korunması adına, kentsel dönüşüm çalışmaları yapılan bölgelerde, şehirler ve yaşayanları daha rahat bir nefes alabilme yerleri olarak planlanmalıdır. Kadir şehirlerde, kadim medeniyet kültürü ve tarihi dokunun da aslına uygun bir şekilde korunmak ve gelecek nesillere aktarılabilmesi de kentsel dönüşüm çalışmalarının birincil öncelikleri olmalıdır.
Meram belediyesinin Dönüşüm Meram konsepti çerçevesinde ki Şükran Mahallesi Kentsel dönüşüm çalışmalarını, kadim medeniyet, tarihi dokunun korunmak suretiyle yapmış olduğu çalışmalar, yüz yıla damgasına vurabilecek noktada bir çalışmadır. Şükran mahallesi, Şehrimiz ve Meram ilçemiz için yılardır kanayan bir yaradır. Bu yaraya neşter vurmak ve bir siyasetçi için bazı kayıpları göze alabilmek de bir başarı ve takdire şayan bir çalışmalar bütünüdür. Meram Belediye başkanı Fatma Toru ve ekibini üzerlerine almış oldukları büyük bir sorumluluk ve riskten dolayı tebriklerimi sunar, başarılar dilerim.