ANKARA (AA) - Ankara'nın Akyurt ilçesine bağlı Büğdüz Mahallesi'nde, mahalle kurulduğu günden bugüne bayramlaşma geleneği günümüzde de yaşatılıyor.
Esenboğa Havalimanı arkasında kurulan ve ismini Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri olan Büğdüz boyundan alan mahallede her bayram namazı sonrasında mahalle halkı hep birlikte köyün en yaşlısından başlayarak en gencine kadar uzun kuyruklar oluşturarak bayramlaşıyor.
Geçmişi tam olarak bilinmese de yüzyıllardır sürdürülen bu gelenek, mahalleye dışarıdan gelen yabancılar tarafından da takdirle karşılanıyor.
Mahalle Muhtarı Salih Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallelerinin bölgenin en verimli toprakları üzerine kurulu olduğunu söyledi. Güzel bir mahalle olmasının yanı sıra geleneklerine de bağlı olduklarını anlatan Uzun, "Bayramlaşma geleneğimizi, inşallah dünya döndükçe de devam ettireceğiz. Hem bayramlaşmak hem de yaşlısıyla genciyle kaynaşmak amacıyla yapılan bu güzel uygulama yüzyıllardır geleneksel olarak sürdürülüyor, inşallah bundan sonra da devam edecek." dedi.
Bayramlaşmada ilk sırada bulunan ve bayramlaşmaya katılamayanları uyaran mahallenin ileri gelenlerinden Lokman Tiryaki de geleneği yaşatmak için büyüklere görev düştüğünü kaydetti. Tiryaki, "Bu, bize ebeden deden gelen bir gelenek. Orucumuzu tuttuk, teravih namazlarımızı kıldık, şimdi de bayramımızı yapıyoruz. Burada helalleşiyoruz, bayramlaşıyoruz, hocamız dua ediyor biz de ona eşlik ediyoruz." diye konuştu.
Toplu bayramlaşma geleneğinin Ankara'da yaşatılan önemli bir gelenek olduğunu dile getiren mahalle imamı Hasan Öztürk ise şöyle konuştu:
"Ben Sinopluyum. Buraya geleli 6 yıl oldu. Allah'a hamdolsun bu gelenek en güzel bir şekilde yaşatılıyor. Milletimiz bu bayramlara ve bayramlaşmalara çok önem veriyor, Ankara'da bu güzellik yaşatılıyor. Bu adet bize Hazreti Peygamberimizden beri gelmektedir. Bizim Osmanlı Devletimiz de bu geleneği devam ettirmiş. Biz de onların torunları olarak bu geleneği yaşatıyoruz."
AA