Zehirlenmelerde bitkisel ürün kullanımı da sorgulanacak

Sağlık Bakanlığı gıda takviyesi ya da bitkisel ürün olup bir hastalığı iyileştirdiği iddiasıyla satılan ürünlerle mücadelede yeni bir uygulama başlattı

ANKARA (AA) - SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Sağlık Bakanlığının gıda takviyesi ya da bitkisel ürün olup bir hastalığı iyileştirdiği iddiasıyla satılan ürünlerle mücadelede başlattığı uygulama kapsamında, böbrek ya da karaciğerinde kimyasal ya da zehirli madde tespit edilenlerde mutlaka bitkisel ürün kullanımı sorgulanacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, gıda takviyesi ya da bitkisel ürün ruhsatına sahip olmasına rağmen bir hastalığı iyileştirdiği, zayıflattığı ya da herhangi bir sağlık sorununu çözdüğü iddiasıyla satılan ürünlerle daha etkin mücadele için hastanelerdeki takip mekanizmasını güçlendirecek önlem aldı.

Daha önce karaciğerinde kimyasal ya da zehirli madde tespit edilip bitkisel ürün kullandığından şüphenilen vakalar için düzenlenen formlar güncellenirken, aynı duruma böbreklerinde de rastlanan hastalar için de benzer bir form düzenlenecek.

Yeni uygulamaya göre, hastanelere başvurup böbrek ya da karaciğerinde kimyasal ya da zehirli madde tespit edilenlerde mutlaka bitkisel ürün kullanımı sorgulanacak, gerekirse analiz yapılacak. Şüpheli vakalarla ilgili düzenlenecek bildirim formu 15 gün içinde Kurum'a bildirilecek. 

Bildirim formunda, hastanın karaciğer ya da böbreğinde gelişen durumun bitkisel ürünle ilişkili olabileceğinden şüphelenilmesi halinde Türkiye Farmakovijilans Merkezine bildirilmesi istendi.

Hastanın bitkisel ürün ya da ilaç kullanıp kullanmadığı, kullanıyorsa ticari adı, alındığı yer, içeriği, günlük doz, başlama ve bitiş tarihi gibi bilgilerin yer aldığı formda, hastada özellikle avşar otu, sarı kantaron, kanarya otu, pıtrak otu, çayır kraliçesi, inci otu, karakefes gibi bitkilerin kullanımının sorgulanması istendi. 

 

Sağlık Haberleri

Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor
Sağlık Bakanı Memişoğlu: 2024’te 46 Bin Olağan, 7 Bin Olağan Dışı Denetim Gerçekleştirdik