ELAZIĞ (AA) - Fırat Üniversitesi (FÜ) İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Taner Şengün, Musul'un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazların Türkiye'ye girmeden yön değiştirdiğini ileri sürdü.
Şengün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Musul'un güneyindeki kükürt üretim tesislerinin ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazların Türkiye'yi etkileyeceği yönündeki iddiaların Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan vatandaşlarda endişeye neden olduğunu belirtti.
"Meteorolojinin hareketli uydu ve radar görüntüleri ışığında görülüyor ki; bugün ve yarın Musul'dan gelmesi beklenen zehirli gaz bulutları Türkiye'ye girmeden yön değiştirdi." diyen Şengün, sadece Suriye üzerinden Mardin, Şırnak ve Hakkari'ye doğru bir hava hareketliliği olduğunun gözlendiğini kaydetti.
Şengün, bu nedenle Musul üzerinden gelen zehirli gaz taşınımının çok endişe edilecek bir durum oluşturmayacağının görüldüğüne ifade ederek, "Musul'un güneyindeki tesiste bulunan yangının yüzde 80-90 oranında söndürüldüğü bilinmektedir.'' diye konuştu.
- Avrupa ülkeleri üzerinden Türkiye'ye zehirli gaz taşınımı
"Musul'daki kükürt yangınından öte asıl sanayileşmiş Avrupa ülkeleri üzerinden rüzgar ve yağış sistemleri ile ülkeye giriş yapan zehirli hava endişe verici." ifadelerini kullanan Şengün, şunları söyledi:
"Özellikle Balkan ülkeleri ile Türkiye'nin kuzeybatı kesimleri bu tarz zehirli gaz ve asit yağmurlarından yılın belirli dönemlerinde etkileniyor. Rüzgar ve yağış sistemleri sanayileşmiş Avrupa ülkeleri üzerinden Türkiye’ye doğru giriş yaparken bu ülkelerden Türkiye'ye çok fazla miktarda zehirli gaz taşınımı olduğu bir gerçektir. Özellikle Balkan ülkeleri, Bulgaristan, Yunanistan'ın kuzeyi ile Türkiye'nin kuzeybatı kesimleri bu durumdan oldukça etkilenmektedir. Bu nedenle bu tarz zehirli gaz taşınımı ve asit yağmurları riski Türkiye'nin batı bölgelerinde zaten pek çok kez yaşanan bir olaydır. Yaşanan bu gelişmeler çevre kirliliğinin önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir.''
Şengün, Musul'un güneyindeki rüzgar sistemlerinin tekrar kuzey batıya yönelmesi ve yangının söndürülememesi durumunda zehirli gaz taşınımının risk oluşturabileceğine dikkati çekerek, zehirli gaz taşınımının olması halinde sınır bölgelerinde yağışlarla birlikte asit yağmuru riskinin ortaya çıkabileceğini ancak mevcut durumda çok büyük bir endişeye gerek olmadığını sözlerine ekledi.
AA