Zindan Notları Türkçe'ye çevrildi

'Bilge Kral' Aliya İzzetbegoviç'in Müslüman Boşnak toplumunun ait olduğu medeniyetin yeniden diriltilmesi uğruna verdiği mücadele nedeniyle hapis yatarken yazdığı "Özgürlüğe Kaçışım / Zindandan Notlar" Türkçe'ye kazandırıldı.

Özgürlük savaşçısı, siyasetçi ve düşünür Aliye İzzetbegoviç'in mücadelesini ve fikirlerini özetleyen son eseri "Özgürlüğe Kaçışım: Zindandan Notlar" adıyla Türkçe'ye kazandırıldı. Klasik Yayınları'ndan çıkan kitabın çevirisi Hasan Tuncay Başoğlu'na ait.

Kitap, bir düşünür olarak Aliya İzzetbegoviç portresini tamamlayan, onun entellektüel birikimini, düşünce zenginliğini sergileyen aforizmalardan oluşuyor. "Bilge Kral" Aliya İzzetbegoviç'in uzun hapishane yıllarında kaleme aldığı "Özgürlüğe Kaçışım: Zindandan Notlar"ın yazılması bile onun mücadelesinin ve kişiliğinin bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Gizlice yazılan ve yine gizlice dışarıya çıkarılan notların kitaplaşması çağdaş İslam düşüncesinin de en parlak metinlerinden birisini ortaya çıkarıyor. Bosna'nın özgürlük mücadelesiyle özdeşleşen Aliya İzzetbegoviç, siyasi bir figür olmanın yanısıra çok önemli bir düşünür aynı zamanda. İşte Özgürlüğe Kaçışım, daha çok siyaset ve mücadele adamı olarak tanınan İzzetbegoviç'in entelektüel yanını da tartışmaya açarak Balkan coğrafyasında yeşeren düşünsel birikimin anlaşılmasına, Aliya'nın billurlaşmış bilgeliğinin kaynağının açılmasına katkıda bulunacak nitelikte bir kitap. Çağdaş İslam düşüncesinin önemli bir bilgesi olduğunu bu eserle bir kez daha ortaya koyan İzzetbegoviç'in bu kitabı, fikir hayatımızda derin izler bırakacak zenginlikte.

Varoluşsal sorunlar üzerine
Müslüman bir düşünür olarak evrensel ölçekte, insanlığın varoluşsal sorunlarına dair düşünce geliştirebilmiş nadir fikir adamlarından biri olan Aliya İzzetbegoviç, Özgürlüğe Kaçışım'da varlık, ölüm, hayat, özgürlük, aşk, birey, din gibi insanlığın temel sorunlarına dair kendine özgü üslubuyla çarpıcı fikirler sergiliyor. İslam dünyasının düşünce sorunlarından çağdaş dünyanın bunalımına, insanın özgürlük arayışından despotik rejimlerin doğasına ve Batı düşüncesinin eleştirisine kadar uzanan pekçok konuyu ele alan bu kitapta Nietzsche'den Heidegger'e, Gazali'den İkbal'e tefekkür birikimini süzgeçten geçirmiş bir zihnin yansımalarını buluyoruz.

Eylem adamından pırıltılar
Kitabın bir diğer ayırıcı özelliği de, İzzetbegoviç'in daha önce kaleme aldığı 'Doğu-Batı Arasında İslam' isimli eserindeki bazı konular üzerinde geliştirdiği düşünceleri bu kitapta yeniden ele alıyor olması. Bu bize, Bilge Kral'ın kendini yenileyen bir düşünür olduğunu gösteren önemli bir unsur. Kitapta yer alan ve Aliya'nın hapishane yıllarında çocuklarından aldığı mektuplarla ayrılan müstakil bölüm ise soyut düşünce ile yaşanan gerçeklik ve duygusallık arasındaki kopmaz bağı göstermesi bakımından kitaba farklı bir boyut katıyor.

Daha önce Bilge Kral'ın 'Tarihe Tanıklığım' ve 'Konuşmalar' adlı kitaplarını yayınlayan Klasik Yayınları; yaşayan her insanın özgürlük arayışının entellektüel haykırışı olarak okunabilecek olan 'Özgürlüğe Kaçışım'la Aliya serisine önemli bir halka ekliyor.