Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bu yılın 9 ayında bankanın kredi portföyünün 23 milyar lira büyüdüğünü, bilanço büyüklüğünün de 27 milyar lira artarak, 330 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, bankanın bu yılın 3'üncü çeyreğine ilişkin finansal verilerini değerlendirdi.
Türkiye'nin önemli varlık ve markalarından biri olan Ziraat Bankasının daha etkin, kaliteli ve çözüm odaklı finansal hizmet sunmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Aydın, ana stratejilerinin verimlilik içinde istikrarlı olarak büyümek, büyümeyi krediler ve kredilerde de ağırlıklı olarak reel sektör kanalıyla gerçekleştirmek olduğunu vurguladı.
Bu çerçevede, ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlarda uygun koşullarla finansman sağlama ve kaynak temin kabiliyetini sürekli geliştirdiklerini belirten Aydın, "Tarım sektörüne verdiğimiz önemi sürdürmekle birlikte tüm sektörlerdeki müşterilerimizin finansman ihtiyacının en uygun koşullarla karşılanması için çalışıyoruz. Üretim, istihdam ve cari dengeye katkıyı, ihracatın geliştirilmesini gözeten bir kredi portföy yönetim anlayışını öncelikli kılmayı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.
Kredi portföyünün 23 milyar lira büyüdüğü 9 ayda bilanço büyüklüğünün 27 milyar lira artarak 3. çeyrek sonu itibariyle 330 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildiren Aydın, istikrarlı şekilde kredi ağırlıklı büyüyerek yüzde 64’ü kredilerden oluşan bir bilanço yapısına ulaştıklarını, yüzde 103 dolayındaki kredi/mevduat rasyosu ile de dengeli kredi mevduat yönetim anlayışını sürdürdüklerini kaydetti.
Son dönemde yapılan düzenlemelerle, özellikle konut kredilerinde daha belirgin olmak üzere, bireysel kredilerde bir hızlanmanın söz konusu olduğuna işaret eden Aydın, asıl büyümeyi kurumsal krediler kanalıyla gerçekleştirdiklerini belirtti.
Sektörün konut kredilerinde 9 ayda kaydettiği büyümenin yaklaşık yarısını Ziraat Bankasının gerçekleştirdiğine dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:
"Yılın 9 ayında aktif toplamımız yüzde 9 büyürken nakdi kredilerdeki artışımız yüzde 12 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde kurumsal krediler 18 milyar lira artarken, bireysel kredilerdeki artış 5 milyar lira olmuştur. Değişim projesini uygulamakta olduğumuz son 5 yıl içinde, kredilerin bilanço içindeki payını, yüzde 44’ten yüzde 64’e artırırken menkul kıymetlerin bilanço payını da 24 puan azalışla yüzde 20’ye düşürmüş bulunuyoruz. Böylelikle müşteri ağırlıklı bilanço hedefimizde önemli bir mesafe kat etmiş durumdayız. Proje finansmanı portföyümüzün geliştirilmesi, bir diğer öncelikli stratejimiz olarak belirlenmiştir. Taahhütlerle birlikte nakdi ve gayri nakdi proje finansman büyüklüğümüz 3. çeyrek sonu itibarıyla yaklaşık 11 milyar dolar tutarındadır. Ülkemizin mal, hizmet ve enerji alanlarındaki üretim kabiliyetini, alt yapısını geliştirme hedefimiz, öncelikli olmaya devam edecektir. "
- 280 milyar liralık kredi büyüklüğü
Aydın, 210 milyar lirası nakdi olmak üzere yaklaşık 280 milyar lira toplam kredi büyüklüğü ile sektör liderliğini sürdürdüklerini ifade ederek, bu büyüklüğü, hem farklılaşan finansman ihtiyaçlarına uygun çözümler sunarak hem de kredi kalitesini koruyarak yönettiklerini kaydetti.
Takipteki krediler oranının yüzde 1,8 ile sektör ortalamasının hemen hemen yarısı düzeyinde bulunduğuna işaret eden Aydın, "Mevduat, ana fonlama kaynağı olmayı sürdürürken mevduat dışı kaynak imkanlarımızı da geliştirmeye devam edip özellikle de tasarrufun geliştirilmesi yönünde yeni tasarruf mevduatı ürünlerini müşterilerimize sunuyoruz." dedi.
Bu yıl içerisinde sendikasyon kredisini 1,1 milyar dolar olarak yenilerken 500 milyon dolar tutarında yeni bir ölçüt eurobond ihracı gerçekleştirdiklerini belirten Aydın, girişimci müşteri segmentinin uygun vade ve faiz koşullarıyla finansmana erişim kabiliyetinin artırılmasını teminen uluslararası finans kuruluşlarından kaynak teminini sürdürdüklerini, bu yolla temin edilmiş finansman tutarının yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Aydın, "Finansal büyüklükler ve rasyolar konusunda sektörün lider bankası olmakla birlikte asıl hedefimizi verimlilik olarak belirledik. Bu çerçevede hem şubelerin ve çalışanların niteliklerini, hem de şube ve çalışan başına temel bilanço büyüklüklerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. En önemli verimlilik rasyoları arasında olan maliyet/gelir rasyosunda sektör ortalaması ile karşılaştırıldığında olumlu yönde ayrışmaktayız." değerlendirmesinde bulundu.
Ziraat Finans Grubuna dahil olan son iştirakin de Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı olduğunu ifade eden Aydın, böylelikle finansal iştirak çeşitliliğini artırdıklarını, yurt içinde ve yurt dışında yaygın hizmet ağına sahip bir banka olarak 400’den fazla noktada tek banka olarak hizmet vermeyi sürdürdüklerini belirtti.
AA