Zorlu Enerji'nin jeotermal yatırımı

Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Kındap: "Yapımı süren Kızıldere 3 ile birlikte Türkiye'nin en büyük jeotermal enerji tesisini devreye sokacağız"

AYDIN (AA) - Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ali Kındap, yapımı süren Kızıldere 3 Jeotermal Enerji Santrali ile Türkiye'nin bu alanda en büyük santralini devreye sokacaklarını belirtti.

Aydın'ın Buharkent ilçesinde bulunan Kızıldere 1 ve Kızıldere 2 tesislerinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Kındap, Türkiye'nin ilk jeotermal santrali olan Kızıldere 1'i özelleştirme yoluyla grup bünyesine aldıklarını, 15 megavatlık bu tesisin ardından 80 megavatlık Kızıldere 2'yi devreye aldıklarını belirtti.

Kızıldere 2'nin halen tek ünitede en fazla enerji üreten jeotermal santral olduğuna işaret eden Kındap, entegre kullanım özelliğine sahip santralden çıkan suyla Denizli'nin Sarayköy ilçesindeki 2.500 konutun ısınma ihtiyacının karşılandığını, içecek sektörüne ürün veren endüstriyel tesislere karbondioksit gazı, termal otellere sıcak su ve 500 dönüm alandaki seralara da ısıtma hizmeti verdiklerini aktardı.

Grubun bu konudaki yatırımlarına devam ettiğine işaret eden Kındap, "Yapımı süren Kızıldere 3 ile birlikte Türkiye'nin en büyük jeotermal eneri tesisini devreye sokacağız. Gelecek yıl hizmete alınması planlanan tesis, 165 megavat kapasiteye sahip olacak. Yaklaşık 800 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek bir tesis olacak." dedi.

Türkiye'deki elektrik üretimi içinde jeotermal santrallerin payının yüzde 1 seviyesinde olduğunu, bunu yüzde 3'e çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Kındap, ülkenin jeotermal potansiyelini değerlendirmeyi hedeflediklerini aktardı.

- Tarıma olan etkileri

Jeotermal santrallerin tarımsal üretimi olumsuzluk etkilediği yönündeki iddialarla ilgili soru üzerine Kındap, bunun bilimsel bir dayanağının olmadığını söyledi.

Santrallerin birinci sınıf tarım arazileri üzerine kurulmamasına özen gösterildiğini dile getiren Kındap, tesislerden çıkan su buharının olumsuz etkileri bulunduğuna ilişkin iddiaları ciddiye aldıklarını ancak bugüne kadar bunu doğrulayan bilimsel bir verinin ortaya konulamadığını savundu.

Kındap, "Bu iddiaların bugünden yarına kanıtlanması, tespit edilmesi mümkün değil. Bunun uzun dönemde izlenmesi ve takip edilmesi gerekiyor. Kendi tesislerimizde yaklaşık 10 yıldır ölçümler yapıyoruz. Tarımsal anlamda bahsedilen değişiklikleri kendi tesisimiz civarında görmüyoruz" dedi.

Kızıldere 1 ve Kızıldere 2 tesisleri hakkında bilgi veren işletme müdürü Ali Er ise 22 kuyudan ortalama 2 bin 800 metre derinlikten 240 santigrat derece sıcak su çıkarıldığını, elektrik üretimi sonrası suyun geri basıldığını, bu şekilde hem kaynağın korunması ve sürdürülebilmesini sağladıklarını hem de çevreye deşarjın önlendiğini dile getirdi.


AA

Ekonomi Haberleri

Anket sonuçları açıklandı: Enflasyon ve dolar beklentisi yükseldi
LC Waikiki, Şili’de mağaza açtı
Yapay Genel Zeka İçin 1 Milyon Dolarlık Fon
SGK'dan Mansur Yavaş'ın açıklamasına yalanlama
Konya'nın tavukları hastalandı yumurtaya dev zam geldi