Zschaepe'nin başka cezaevine nakledileceği iddiası

NSU hükümlüsü Zschaepe'nin memleketi Chemnitz'deki cezaevine nakledileceği öne sürüldü

BERLİN (AA) - Almanya'da 2000-2007 yıllarında 8’i Türk 10 kişiyi öldüren, bombalı saldırlar düzenleyen ve banka soygunlarını gerçekleştiren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında ömür boyu hapis cezası alan Beate Zschaepe'nin Chemnitz kentindeki cezaevine nakledileceği iddia edildi.

Alman Bild gazetesinde yer alan haberde, Zschaepe'nin Münih'te kaldığı cezaevinden kendi memleketi Chemnitz'deki cezaevine nakledilmesi için görüşmelerin sürdüğü öne sürüldü.

Stadelheim Cezaevi Müdürü Michael Stumpf, gazeteye yaptığı açıklamada, Zschaepe'nin halen kendi cezaevlerinde kaldığını ancak nakil için görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

Haberde Zschaepe'nin 2012 yılında da Chemnitz'e nakil için müracaat ettiği ancak o dönem bunun reddedildiği bilgisi paylaşıldı.

- NSU'nun geçmişi

Almanya'da, 2000-2007'de 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, iki bombalı saldırı düzenleyen ve 15 banka soygunu gerçekleştiren NSU terör örgütü üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı. Cinayetler uzun süre karanlıkta kalmış, Alman medyası, 2000'li yıllarda cinayetlerin arkasında mafyanın ya da ailelerin olduğunu öne süren ve "döner cinayetleri" olarak adlandırılan haberler yapmıştı.

Neo-nazi terör örgütünün uzun yıllar boyunca Alman güvenlik birimleri tarafından tespit edilememiş olması, NSU üyelerinin geçmişte bazı istihbarat muhbirleriyle ilişki kurduklarının ortaya çıkması, Almanya’da büyük tartışmalara yol açmıştı. Almanya iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatında aşırı sağcı gruplara ve kullanılan muhbirlere ilişkin bazı belgelerin 4 Kasım 2011'den birkaç gün sonra imha edilmesi de büyük kuşku yaratmıştı.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, intihar ettikleri öne sürülmüştü. Beate Zschaepe ise NSU üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu.

- NSU davası

2013’te görülmeye başlanan NSU terör örgütü davasında, 11 Temmuz'da açıklanan kararda, baş sanık Beate Zschaepe ömür boyu hapse çarptırılmış, örgüte yardım ve yataklık yapan 4 sanık da 2,5 ila 10 yıl hapis cezası almıştı.

Almanya'nın en geniş kapsamlı davalarından NSU'da 5 sanığı 14 avukat savunmuş, 93 mağduru ise 60 avukat temsil etmişti. Toplam 438 duruşmada tamamlanan davada 765 tanık ve 56 uzman dinlenmişti.

Gündem Haberleri

Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari'nin bacağı kırıldı
Osmaniye’de orman yangını
Kiracısına horon dinleten kadın konuştu
Otobüste fenalaşan yolcu için güzergahını değiştirdi
Bursa’da zeytin budarken ağaçtan düşen adam yaralandı