Sıcak havada ilaç kullanımına dikkat!

Sıcak havada ilaç kullanımına dikkat!

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özdemir, yüksek sıcaklıklarda kalp sağlığını korumak için alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirdi.

Yüksek Sıcaklıklar Kalp Krizi Riskini Artırıyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklıkların artması, kalp krizi riskini de beraberinde getiriyor. BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özdemir, yüksek sıcaklıkların vücudun ısı düzenleme mekanizmalarını zorlayarak kalbin daha fazla çalışmasına neden olduğunu belirtti. "Yüksek sıcaklıklar, vücut ısısını dengelemek için kalbin daha hızlı atmasına ve bu durumun kalp üzerindeki stresi artırmasına yol açar. Ayrıca, aşırı sıcaklar vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesini bozarak, kalp krizi riskini artıran kan pıhtılaşma eğilimini artırabilir" dedi.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Doç. Dr. Özdemir, kalp krizi belirtilerini şu şekilde sıraladı:

  • Göğüs ağrısı veya rahatsızlık
  • Kol, sırt, boyun, çene veya mideye yayılan ağrı
  • Nefes darlığı
  • Soğuk terleme
  • Mide bulantısı veya baş dönmesi
  • Yoğun yorgunluk veya halsizlik hissi

Alınması Gereken Önlemler

Kalp sağlığını korumak için yaz sıcaklarında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:

  • Serin Ortamlarda Vakit Geçirin: Mümkün olduğunca serin ve klimalı ortamlarda vakit geçirin. Klima yoksa alışveriş merkezleri veya kamu binaları gibi serin yerlerde zaman geçirin.
  • Su Tüketimini Artırın: Susuz kalmamak için su tüketimini artırın. Alkol, kafein ve şekerli içeceklerden kaçının, çünkü bu içecekler vücuttan daha fazla su kaybına neden olabilir.
  • Ağır Fiziksel Aktivitelerden Kaçının: Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) ağır fiziksel aktivitelerden kaçının. Egzersiz yapacaksanız sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde yapmayı tercih edin.
  • Uygun Kıyafetler Giyin: Pamuklu, hafif ve bol giysiler giyerek vücudunuzun nefes almasını sağlayın. Şapka ve güneş gözlüğü kullanarak doğrudan güneş ışığından korunun.

Sıcak havada ilaç kullanımına dikkat!

İlaç Kullanımı ve Beslenme

Kalp hastalığı veya başka kronik rahatsızlığı olanların, sıcak havalarda ilaç kullanımı konusunda doktorlarıyla konuşmaları gerektiğini belirten Özdemir, bazı ilaçların vücudun sıcaklığa verdiği tepkiyi değiştirebileceğini söyledi. Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Özdemir, taze meyve, sebze ve su oranı yüksek gıdalar tüketerek vücudun serin kalmasına yardımcı olunmasını, düzenli olarak kalp sağlığının kontrol ettirilmesini ve doktor önerilerinin takip edilmesini tavsiye etti.

Acil Durumlarda Tıbbi Yardım Alın

Özellikle yaz aylarında herhangi bir göğüs ağrısı veya rahatsızlık hissi durumunda hemen tıbbi yardım alınması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Özdemir, "Yaz aylarında yüksek sıcaklıkların kalp krizi riskini artırabileceği unutulmamalıdır. Kalp sağlığınızı korumak için yukarıdaki önlemleri alarak sıcak havaların olumsuz etkilerinden kaçınabilirsiniz. Eğer kalp krizi belirtilerinden herhangi birini yaşarsanız derhal bir sağlık profesyoneline başvurmanız hayati önem taşır," dedi.

Yüksek sıcaklıklarda kalp sağlığınızı korumak için bilinçli olmak ve gerekli önlemleri almak hayati önem taşımaktadır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler