Sıcaktan bunalanlar soluğu tarihi çarşılarda alıyor
Bunaltıcı sıcaklıkların hissedildiği ramazanda serinlemek isteyen vatandaşlar "doğal klimalı" ortamlar diye nitelendirilen tarihi çarşılara akın ediyor- Vatandaşlar sıcağın en yoğun yaşandığı öğlen vakitlerinde tarihi çarşılarda alış veriş yapıyor ve vaki
EDİRNE (AA) - Hava sıcaklıklarının bunaltıcı derecede hissedildiği ramazan ayında serinlemek isteyen vatandaşlar "doğal klimalı" ortamlar diye nitelendirilen tarihi çarşılara akın ediyor.
Vatandaşlar sıcağın en yoğun yaşandığı öğlen vakitlerinde tarihi çarşılarda alış veriş yapıyor ve vakit geçiriyor. Edirne'deki Alipaşa, Bedesten ve Arasta çarşılarında da yoğunluk yaşanıyor.
Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının aniden 35-40 dereceye ulaştığını söyledi. Sıcak havanın insanları bunalttığını belirten Sanış, "Ramazan ayını da yaşıyoruz bir taraftan. Sokakta dolaşan vatandaşlar sıcaktan etkileniyor. Fakat şöyle bir durum var bu bunaltıcı etkiyi tarihi yapılarımız serinliğiyle ortadan kaldırıyor." diye konuştu.
Tarihi çarşıların sıcak havalarda da adeta nefes almak için bir liman olduğunu anlatan Sanış, şunları kaydetti:
"Tarihi çarşılarımızın içerisi dışarıdaki hava sıcaklığına göre neredeyse 15 derece daha az. Kış aylarında da bu tam tersi dışarıya göre daha sıcak oluyor ecdat yadigarlarımız. Haliyle bu dışarıda gezen vatandaşlarımıza cazip geliyor. Ramazan ayını yaşadığımız için vatandaşlarımız tarihi çarşılarda rahat rahat dolaşarak nefes alıyor. Bu aylarda dışarıda kimseyi göremezken bakın şu an kalabalıktan yürünmüyor. Tabi bu durum bizim işlerimize de yansıyor. Ramazanın bereketi çarşımıza yansımış durumda. Ecdadımız bunu 600-700 yıl önce insanların doğa olaylarından etkilenmemesi için düşünerek yapmış. Alışveriş merkezlerindeki suni serinletmeye göre tarihi çarşılar daha doğal daha sağlıklı. Sadece Türkiye'deki vatandaşlarımız değil Japonya, Bulgaristan, Yunanistan ve birçok Balkan ülkesinden misafirlerimiz çarşılarımızı rahatça serin serin dolaşıyor."
Arasta Çarşısı Dernek Başkanı Ayşe Karadaş ise tarihi çarşıların doğal klima özelliği taşıdığını ifade etti. Vatandaşların yaz aylarında özellikle tarihi çarşıları tercih ettiğini anlatan Karadaş, tarihi yapılardaki havalandırma sisteminin sıcak etkisini ortadan kaldırdığını anlattı.
Kahramanmaraş'tan gelen İsmet Kemik de tarihi çarşılarda rahatça alışveriş yapabildiklerini söyledi. Yaz aylarında bunaltıcı sıcaklardan kaçmak isteyenlerin tarihi çarşılara uğradığını dile getiren Kemik, "Arkadaşlarımızla birlikte çarşıyı dolaşıyoruz. Tarihi yapısı ve ihtişamının yanı sıra 40 dereceye ulaşan bu sıcak havada bize klima etkisi yaptı. Gayet güzel, burada bulunmaktan memnunuz." diye konuştu.
Hasan Tunca da dışarıda sıcaktan bunaldığı için Tarihi Alipaşa Çarşısı'na geldiğini söyledi. Oruçluyken sıcak havada dolaşmanın yorucu ve tehlikeli olduğunu aktaran Tunca, "Çarşıya gelince üzerimizdeki rehavet ve bezginlik kalktı. Püfür püfür esiyor maşallah. Ramazan ayında tercih edilmesi gereken yerlerin başında tarihi çarşılar geliyor. Tüm vatandaşlarımıza tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.
AA
Kaynak: