Manşetler
Günün Haberleri
Arşiv
Sitene Ekle
Konya
Ekonomi
POLİS-ADLİYE
Konyaspor
Yaşam
Konya
14 °C
24
14:49
Galerici Muhammed Paytar'ın öldüğü silahlı kavganın zanlıları adliyeye sevk edildi
14:45
Beyşehir’de öğretmenler için fidanlar toprakla buluşturuldu
14:44
Duvarı Kırıp Evi Soydu: 35 Yıllık Komşu Mahalleyi Şoke Etti
14:41
Gazze’deki basın şehitleri için Konya'da hatıra ormanı kuruldu
14:29
O kadar uyarı tabelasına rağmen kaza yaptı
14:19
Memurlar için Vergi Düzenlemesi Talebi: Vergi Dilimi Yüzde 15'te Sabitlenmeli
14:15
Ecel çağırdı: Telefonunu almaya döndü, yangında can verdi
14:09
Kartlı Ödemelerde Rekor Artış: Ekim Ayında 1,49 Trilyon TL Ödendi
13:45
Konya'da Düzensiz Göçle Mücadele: 7 Kaçak Göçmen Yakalandı
13:41
Kulu’da otomobil elektrikli bisiklet ile çarpıştı: 1 yaralı
Günün tüm
haberleri
Anasayfa
Foto Galeri
Sağlık
Şişmanlığın 18 önemli nedeni?
Şişmanlığın 18 önemli nedeni?
1
18
1. Kredi Kartları... Bir kredi kartı şirketinin, 100.000 yemek restoranında yaptığı araştırmaya göre; kredi kartıyla yemek alan insanlar, nakit parayla yemek alanlara göre yüzde otuz oranında daha çok para harcıyor. Bu da ortalama bir kadın için bir yılda ekstradan 17,160 kalori demek.
2
18
2. Televizyon seyretmek... Televizyon karşısında 2 saat geçirenler, yarım saat geçirenlerden daha fazla şişmanlığa meyilli. Televizyon seyrederken hareketsiz kalıyoruz ve kalp atışımız, kan basıncımız ve metabolizmamız yavaşlıyor. Bu da daha az kalori yakmamıza neden oluyor.
3
18
3. Hızlı yemek yemek... Beynimiz tokluk hissini yemek yemeye başlamamızdan 15-20 dk sonra yaşıyor. Hızlı yemek yediğimiz takdirde, tokluk hissedene kadar çok fazla kalori alıyoruz. Bu da yüksek kan basıncı, obezite ve yüksek kolesterole neden oluyor.
4
18
4. Çalışırken atıştırmak... Bilgisayar başındayken, araba kullanırken, televizyon seyrederken ya da alışveriş yaparken atıştırıyorsanız, kilo alma riskiniz fazla. Çünkü bu tür atıştırma alışkanlık yapıyor.
5
18
5. Sık fast food tüketimi... Günümüzde stres ve hızlı yaşam tarzı bizi sağlıklı yiyecekler yerine fast food’u tercih etmeye sürüklüyor. Fast foodlardaki yüksek yağ oranıysa obezitenin önemli nedenlerinden.
6
18
6. Duygularla başa çıkabilmek için yemek... Açlık hissetmediğimiz halde, moralimiz bozuk olduğu, kendimizi yalnız hissettiğimiz ya da sinirli olduğumuz zamanlarda haddinden fazla yemek yeriz genellikle. Kaç kere kendinizi sinirli bir şekilde mutfakta aç olmadığınız halde atıştırırken buldunuz?
7
18
7. Egzersize vakit ayırmamak... Hayat koşuşturmacası içinde egzersiz günlük programınıza dahil olmayabilir. Televizyon karşısında uyuyakalmaktan egzersiz yapmaya vakit kalmıyor malesef!
8
18
8. Arkadaşlarınız sizi şişmanlatabilir!!! Kilo alıyorsanız, kimlerle vakit geçirdiğinize bir bakmanızda fayda var. Obezite bulaşıcı olabilir!
9
18
9. Uyku Azlığı... Uyku eksikliği, “ghrelin” (iştah açıcı bir hormon) salgılamayı sağlayarak obezite riskinizi arttırabilir.
10
18
10. Yağ ve Kalorilerin Farkında Olmamak... Çoğu insan, yedikleri şeylerdeki yağ ve kalori değerlerinin farkında değil. Bu, sağlıksız beslenmeye ve de gereken kalori miktarından neredeyse iki katını almaya sebep oluyor.
11
18
11. Kaçırılan Öğünler... Araştırmalara göre, kahvaltı eden insanların aşırı kilolu olma riski diğerlerine göre daha düşük.
12
18
12. Rahatsız Kıyafetler... Araştırmalara göre, rahat kıyafetler, fiziksel aktivite oranını arttırıyor. Kot giyilen günlerde, insanlar fazla adım atarak ortalama 25 kalori fazla yakıyor. Her gün kot giymekse, yılda 6,250 kalori yakımına sebep oluyor.
13
18
13. Tartıları Görmezden Gelmek... Minessota Üniversitesi’ndeki yeni bir araştırmaya göre, kilolarını her gün kontrol edenler, kilo verme konsunda daha başarılı.
14
18
14. Sıkıntı... İngiltere'deki bir araştırmaya göre, insanlar sıkıntılıyken daha çok yemek yiyor.
15
18
15. Soyaçekim (Kalıtım)... Şişmanlığa neden olan diğer önemli bir faktör de soyaçekim ve bünye yapısıdır. Şişman ailelerin çocukları da genellikle şişmandırlar. Bazı bünyeler kilo almaya ve şişmanlamaya diğerlerinden daha yatkındır. Şişman anne ve babalardan doğan ikizlerin ayrı yer ve şartlarda büyümelerine rağmen daha sonra her ikisinin de şişman oldukları kanıtlanmıştır.
16
18
16. İlaçların etkisi... Pek çok kadın bazı doğum kontrol ilaçlarının yarattığı kilo problemlerinden haberdar. Aslında sadece doğum kontrol ilaçları değil genel olarak pek çok ilaç fazla kiloya sebep olabiliyor. O yüzden hastasına ilaç yazan bir doktorun bu konuda hassas davranması gerekiyor. Örneğin bazı depresyon ilaçları 3-4 kiloya kadar artışa sebep olabiliyor. Tansiyon için kullanılan kimi ilaçlarsa ekstra 2 kilo anlamına gelebiliyor. Diyabet ilaçlarının 3-4, insülin şırıngalarının ise uzun vadede 10-15 kiloya kadar artışa sebep olduğu biliniyor. Bu yüzden özellikle diyabet problemi olanların erkenden spor yapmaya başlamaları tedavi sırasında gelebilecek kilolara karşı koymaları açısından önemli. Eğer ilaç kullanımında kilo alma gibi bir endişeniz varsa bunu mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız. Belki de daha ince bir alternatifiniz olabilir.
17
18
17.Yaş.... Araştırmalar, insanoğlunun 20 yaşının ortasına kadar her ay 300 gram aldığını gösteriyor. Yaşlandıkça da kas grubundan kaybediyoruz. Ancak bu kas grubu önemli çünkü tek başlarına bile kalori yakmak için onlara ihtiyacımız var. 25-30 yaşlarında kilo daha da çok artıyor. Bu 40 yaşına kadar böyle gidiyor. Menopoz döneminde östrojen azaldığı için ekstra kilolar alınıyor. Bu yüzden yaşlandıkça kas egzersizlerine önem vermelisiniz. Ayrıca protein tüketimini de artırmalısınız. Çünkü kas gücünü artırmak için proteine ihtiyacınız var.
18
18
18. Evlenmek.... Sadece kişisel tecrübeler değil bilimsel araştırmalar da evliliğin yemek alışkanlıklarını hem kadın hem de erkek açısından bilinçsizce değiştirdiğini ortaya koyuyor. İngiltere Newcastle Üniversitesi bilimadamları, yaptıkları çalışmalarda evlendikten sonra erkeklerin daha sağlıklı beslendiklerini, kadınlarınsa yemelerine çok fazla dikkat etmeyip kilo aldıklarını ortaya çıkarmış. Uzmanlar bunun sebebini kadınların daha fazla et ve büyük porsiyonlarda yemek yemesine, evlilikle ilgili strese daha yatkın olmalarına ve genel olarak sağlıksız beslenmelerine bağlıyor. Peki bu konuda ne yapılabilir? Bilimadamları esprili bir cevap veriyor ya bekar kalacaksınız ya da eski sabit beslenme alışkanlığınızı devam ettireceksiniz.
Haberler
Son Haberler
Manşetler
Konya
Ekonomi
POLİS-ADLİYE
Konyaspor
Yaşam
Dünya
Spor
Magazin
Teknoloji
Kültür Sanat
Sağlık
EĞİTİM
Yerel Gündem
Türkiye
İlçeler
Gündem
Politika
Diğer İçerikler
Foto Galeri
Web Tv
Yazarlar
Gazete Manşetleri
Kurumsal
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Kullanım Şartları
Geliştiriciler İçin