Siyasi partilerde bayramlaşma
Kurban Bayramı dolayısıyla Büyük Birlik Partisi'ne, sırasıyla Saadet Partisi, MHP, DSP, Demokrat Parti, AK Parti ve CHP heyetleri ziyarete geldi- Ziyaretlerdeki ana konuyu Arakan'daki Müslümanlara yönelik katliam oluşturdu
ANKARA (AA) - Kurban Bayramı dolayısıyla Büyük Birlik Partisi'ne (BBP) diğer partilerden yapılan ziyaretlerin ana konusunu Arakan'daki Müslümanlara yönelik katliam oluşturdu.
Siyasi partiler arası bayramlaşma ziyaretleri Kurban Bayramı'nın ikinci gününde gerçekleştirildi. Bu kapsamda Büyük Birlik Partisi'nde, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Şenliler, MKYK üyesi Hatice Çağla diğer partilerden gelen misafirleri karşıladı.
BBP Genel Merkezi'ne bayram tebriği için ilk olarak Saadet Partisi heyeti geldi. Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Akkiraz başkanlığındaki heyetin ziyareti sırasında, olası erken seçim konuşuldu.
Türkiye'nin yeni bir seçime doğru gittiğini, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiğini anımsatan Akkiraz, "Baskın bir erken seçim" olabileceğine yönelik beklentilerini aktardı. Akkiraz, bu yönde hazırlıkların olduğunu, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin bir arada yapılabileceğini ifade etti.
BBP Genel Başkan Yardımcısı Şenliler ise cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinin ardından çıkarılması gereken uyum yasaları konusunda hızlı davranılması gerektiğini belirtti.
Türkiye'de siyasi partiler ve seçim kanunları dışında birçok kanunun değiştiğine işaret eden Şenliler, bunların değiştirilmesine yönelik taleplerini de aktardı.
- Arakan'daki Müslümanlar'a yönelik şiddet
Saadet Partisi'nin ardından BBP Genel Merkezi'nin misafiri MHP heyeti oldu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal başkanlığındaki heyetin ziyaretinde ise Arakan'daki Müslümanlara yapılan katliam gündeme geldi.
Türkiye'nin oradaki Müslümanlara yardım için birçok şeyi yaptığını anlatan Günal, "Asıl olan oradaki katliamı durdurmak. Bunun için uluslararası kuruluşları harekete geçirmek gerekiyor. Bir an önce oradaki olağanüstülüğü bitirip akan kanı durdurmalıyız." diye konuştu.
Şenliler de Arakan'daki Müslümanlara yönelik katliamların bayrama gölge düşürdüğünü bildirdi. Arakan ve diğer İslam coğrafyalarındaki acı olayların üzüntü verdiğine işaret eden Şenliler, "Arakan'daki Müslümanlar için Türkiye ne gerekiyorsa yapmalıdır." ifadesini kullandı.
Arakan'daki Müslümanlara yönelik katliam, DSP ve Demokrat Partisi heyetlerinin ziyaretlerinde de gündeme geldi. DSP Genel Başkan Yardımcıları Uğur Gürel ve Dilara Tambova'nın bulunduğu heyet, uluslararası İslam kuruluşlarının İslam coğrafyasında yaşananları ele almasını ve bunlara çözüm bulunması konusunda harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.
Gürel, Türkiye'de siyasi partilerin siyaset yapma alanlarının azaldığını da savundu.
Demokrat Parti Genel İdare Kurulu üyesi Hasan Aysal da Arakan'daki Müslümanlara yardım için Türkiye'nin kendisine yakışır büyüklükte bir şeyler yapmasının önemine değindi.
- AK Parti'den ziyaret
BBP Genel Merkezinin bir diğer ziyaretçisi ise AK Parti heyeti oldu. AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ahmet Gündoğdu başkanlığındaki heyet ziyaretlerinde öncelikle tüm İslam aleminin Kurban Bayramı'nı tebrik etti.
Türkiye'nin, üzerinde oyun oynanan, emir alan bir ülke konumundan kurtulduğunu anlatan Gündoğdu, bağımsızlığın, devlet-millet kaynaşmasının daha da güçlendirildiğini belirtti.
Referandumdaki desteklerinden dolayı BBP'ye bir kez daha teşekkür eden Gündoğdu, "Malazgirt bizim bu toprakların vatan olmasında kuruluş paradigmamızdır, 1923 kurtuluş mücadelesiydi yedi düvele karşı, 15 Temmuz diriliş destanıydı, 16 Nisan da yükseliş destanı olacak inşallah, içini dolduracağız. Anayasa değişikliğiyle parlamenter sistemin tüm çift başlı arızalarından kurtulduk." ifadelerini kullandı.
Arakan'daki Müslümanlara yönelik katliamlar nedeniyle yüreklerinin yandığını, canlarının acıdığını bildiren Gündoğdu, "Dün Filistin'deydi, önceki gün Doğu Türkistan'daydı, önceki gün bir başka yerde. Bakıyoruz dünyanın milli gelir ve nüfusuna oranla en çok yardım yapan birinci ülkesiyiz. En çok yardım yapansa ikinci ülkesiyiz. Allah'a hamdolsun. Bu millete Cenabıhakk veren el olmayı nasip etsin. 15 Temmuz'da mazlumun duasının ne olduğunu hep beraber gördük." dedi.
Gündoğdu, Meclis açılınca anayasa değişikliğine ilişkin mevzuat çalışmalarına, uyum yasalarına yönelik çalışmalara başlayacaklarını anlattı.
BBP Genel Başkan Yardımcısı Şenliler ise partisinin inandığı değerler üzerinde siyaset yaptığını vurguladı.
Uyum yasalarının bir an önce hayata geçirilmesine yönelik taleplerini ileten Şenliler, "Seçim yasaları 12 Eylül döneminden kalan yasalar. AK Parti'nin 16 yıldır elini vurmadığı, değiştirmediği iki kanun var: Biri Siyasi Partiler diğeri Seçim Kanunu. Artık cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kesinleştiğine göre millet iradesinin Meclis'te temsil edilmesi önündeki barikatların kaldırılması gerekir." diye konuştu.
Şenliler, siyasi partilere yönelik hazine yardımı konusunda da düzenlemelerin yapılması gerektiğini bildirdi. Gündoğdu, söz konusu talepleri ileteceğini de sözlerine ekledi.
- CHP heyetinin ziyareti
Partiler arası bayramlaşmaya gelen son heyet ise CHP'liler oldu. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök başkanlığındaki heyet ziyaretleri sırasında Kurban Bayramı'nı tebrik etti.
Arakan'daki Müslümanlara yönelik katliamlar nedeniyle bayramın buruk geçtiğini vurgulayan Gök, "Her gün oradan gelen üzücü haberler bütün bayramın tadını aldı, götürdü. Dünyanın gözü önünde olan bu olay bütün uluslararası kuruluşların devreye girmesiyle bir an önce daha başka üzücü olaylara yol açmaya fırsat verilmeden çözülmeli." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin ertelenemez sorunlarının bulunduğunu belirten Gök, bunların çözümünde siyaset kurumunun Meclis'in önemine işaret etti.
Leven Gök, olağanüstü hal döneminde Meclis'in devre dışı bırakılmaya yönelik çalışmaların yapıldığını bildirerek, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü konusunda sorunların yaşandığını kaydetti.
Yargıya güvensizliğin çok yüksek oranlara ulaştığını ileri süren Gök, çiftçinin, esnafın, memurun mağdur edildiğini, bu sorunlara yönelik çözüm yerinin ise Meclis olduğunu bildirdi.
Gök, siyasette yakınlaştırıcı dil kullanılmasının önemine değindi.
BBP Genel Başkan Yardımcısı Şenliler de Irak'ın kuzeyinde bin yıldır Türk yurdu olan Kerkük'te oldu-bitti yapılmaya çalışıldığını, buna izin verilemeyeceğini vurguladı.
Şenliler, "Bağrımıza bir hançer gibi saplanacak bir referandum çalışmasına doğru gidilmesini şiddetle reddediyoruz." dedi.
AA
Kaynak: