Şizofreni hastalarını hayata bağlayan proje
Elazığ'da "Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi" ile 20 şizofreni hastası sporla ilgileniyor, el sanatları atölyesinde çömlek yapmayı, ahşap ve seramik boyamayı öğreniyor, mutfak ve servis elemanlığı eğitimi alıyor- Elazığ Şizofreni Dayanışma Derneği Başkanı T
ELAZIĞ (AA) - RAMAZAN KAYA / İSMAİL ŞEN - Elazığ'da "Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi" ile sosyal ve sportif faaliyetlere katılan, çeşitli alanlarda eğitim alan 20 şizofreni hastası, toplumla kaynaşarak hayata tutunuyor. Çocuğu down sendromlu, kız kardeşi de şizofreni hastası olan Elazığ Şizofreni Dayanışma Derneği Başkanı Çiçek Tutuş, hazırladığı, "Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi"nin onaylanmasının ardından, Proje Destek Sistemi (PRODES) kapsamında aldığı 82 bin liralık hibe destekle 4 ay önce faaliyetlere başladı.Aralarında engelli çocukları da bulunan kadınlardan oluşan dernek yönetimi tarafından yürütülen projeyle hastalar, eğitmenler gözetiminde merkezde bulunan spor salonunda sportif faaliyetler gerçekleştiriyor, el sanatları atölyesinde çömlek yapmayı, ahşap ve seramik boyamayı öğreniyor, mutfak ile servis elemanlığı eğitimi alıyor.Oluşturulan okuma grupları ile kitap okuma alışkanlığı edinen hastalara, belirli günlerde merkeze gelen din görevlileri tarafından eğitim de veriliyor.Merkezde 20 şizofreni hastası ile 5 zihinsel ve bedensel engelli eğitim görüyor.
- "Hayata umutla bakmalarını sağlamaya çalışıyoruz"
Dernek Başkanı Tutuş, yaklaşık 4 aydır devam eden projede merkezde görevli 4 eğitmen ile 25 engelli kursiyere hizmet verdiklerini belirtti.Hastaların aldıkları eğitimle el becerilerini geliştirdiklerini dile getiren Tutuş, "Yeme içme bölümü hocamızın desteğiyle, hastalarımıza pasta yapımı ve sunumunu öğretiyoruz, hem engellilere hem de annelerine spor eğitimi veriyoruz. El sanatları atölyemizde çömlek yapıyor, seramik ve ahşap boyuyoruz." ifadelerini kullandı.Tutuş, projenin 9 ay süreceğine işaret ederek, "Bu özel kişilerin toplumla kaynaşması, hayata umutla bakması için çalışıyoruz. Hastalarımız bu toplumun birer parçası.
Hedefimiz bu merkezin sürekliliğini sağlayarak engellilerin istihdamını da sağlayacak projeleri hayata geçirmektir." diye konuştu.
Toplumun özellikle şizofreni hastalarına çekingen yaklaştığına dikkati çeken Tutuş, bu nedenle "Korkma, tut elimi, geleceğim olsun" sloganını seçtiklerini aktardı.
Bir programda şizofreni hastasının, "Korkmasınlar bizden, karşımızdakine zarar vermeyiz. Bizden çok korkuyorlar, söyleyin korkmasınlar" sözlerinin kendisini çok etkilediğini vurgulayan Tutuş, bunun hasta yakınları için büyük bir yara olduğunu dile getirdi.
Bu konuda ön yargıların kırılması gerektiğini belirten Tutuş, hastaların toplum tarafından kabul edilmesi ve benimsenmesi gerektiğini söyledi.
- "Hayata umutla bakmaya başladık"
Merkezde eğitim gören hastalardan 38 yaşındaki Metin Özturan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl önce şizofreni teşhisi konulduğunu, o günden bu yana da tedavi gördüğünü anlattı. Kendilerine merkezde anne şefkati ile yaklaşıldığını aktaran Özturan, "Engelsiz Yaşam Merkezinde yaptığımız faaliyetler ve aldığımız eğitimler son derece faydalı oldu. Buradaki eğitim sayesinde hayata umutla bakmaya başladık." diye konuştu. Özturan, kendilerinden korkulmaması çağrısını dile getirerek "Bizler de normal insanlarız. Tek isteğimiz bizimle ilgilenilmesi, şefkat, ilgi ve alaka gösterilmesidir." dedi.Merkezde eğitim görenlerden İlhan İzer ise yaklaşık 3 ay önce teşhis konulduğunu, daha önce döner ustası olduğunu söyledi.Askerliğini yaptıktan 3 ay sonra rahatsızlandığını anlatan İzer, merkezde kendilerini çok rahat ve mutlu hissettiklerini kaydetti.İzer, etkinlikler sayesinde içlerindeki sıkıntıdan arındıklarını ifade ederek, sağlıklı bireyler gibi hissetmeye başladıklarını vurguladı. Merkezde güzel vakit geçirdiğini, yeni şeyler öğrendiğini belirten bedensel engelli 18 yaşındaki Mehmet Deniz de, merkezde çok arkadaş edindiğini, bu tür yerlerin sayısının artması beklentisini dile getirdi.
AA
Kaynak: