Skandal kitap Konya'dan çıkmış!
Konya'da kurulu Karatay Akademi Yayınları'ndan çıkan 'Onlar Ermiş Muradına - En Güzel Türk Masalları' isimli kitaptaki skandal 'Sandık' isimli masalda yer alan istismar, ensest ve müstehcenlik içeren ifadeler büyük tepki topladı
HEMPA Çocuk Derneği, Konya'da Karatay Akademi Yayınları'ndan çıkan 'Onlar Ermiş Muradına - En Güzel Türk Masalları' kitabında yer alan Sandık isimli masalda yer alan çocuk istismarı, ensest ve müstehcenlik içeren ifadeler nedeniyle kitabın yazarı, editörü ve yayın koordinatörü hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. HEMPA'dan yapılan açıklamada, "İstismar, ensest ve müstehcenlik içeren çocuk masal kitabınının yazarı, editörü ve yayın koordinatörü hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk. Hukuki sürecin de birlikte takipçisi olalım. Çocuklarımızı birlikte koruyacağız" denildi.
Küçük yaştaki çocukların okuması için hazırlanan kitaplarda bir skandala daha imza atıldı. Bir okuyucunun 'En Güzel Türk Masalları' adlı çocuk kitabı hakkında şikayette bulunmasının ardından çocuk istismarına karşı verdiği mücadele ile bilinen HEMPA Çocuk Derneği harekete geçti.
Skandal 'Sandık' adlı hikayede 'baba ve kız' arasındaki evliliğin meşru gösterildiği ortaya çıktı.
“Yetiştirdiğin meyveyi önce kendin yersin”
Çocukların okuması için hazırlandığı iddia edilen skandal kitapta yer alan hikayede, çocuğu olmayan bir adam hocaya gitmesi ve taktığı muskadan sonra çocuğunun olması anlatılıyor. Kız çocuğu sahibi olan adam, yeniden hocaya gidiyor ve “Hocam yetiştirdiğin meyveyi önce kendin mi yersin, yoksa başkasına mı yedirirsin” sorusunu soruyor. Hoca ise “Evvela kendin yersin” şeklinde yanıt veriyor. Beklediği cevabı hocadan alan sözde baba, kızına durumu anlatıyor ve “ben hocadan onay aldım” diyor. Kız ise “Baba hiç öyle şey olur mu, ben senin kızınım, babanın kızıyla evlenmesi olur mu?” yanıtını veriyor.
Aile ve Çalışma Bakanlığı inceleme başlattı
H. Erol Yıldız’ın bu ifadeleri kaleme aldığı ve Karatay Çocuk yayınevi tarafından ise basıldığı öğrenildi. Skandal olayın ortaya çıkmasıyla birlikte HEMPA Çocuk Derneği tarafından yürütülen kampanya sonucu birçok yerden toplatıldı.
HEMPA Çocuk Derneği Başkanı İbrahim Enes Duruay, “Tepkiler üzerine hepimizin bildiği ulusal çaptaki online satış siteleri, kitabın satıştan kaldırıldığıyla ilgili geri dönüşler yaptı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ilgili yetkilileri de hemen harekete geçerek ilgili kitap hakkında inceleme başlattıklarının bilgisi verdi. Bu süreçte kitabı basan yayınevi de bize ulaştı. Kitabın 2015 yılında basıldığını, tekrar baskısının yapılmadığını söylediler.
Sorum üzerine kitabın tamamı dağıtımcılar ağıyla piyasadan topladıkları konusunda bilgi verdiler. Akabinde de ilk aşamada 5 bin 424 ikinci aşamada 837 olmak üzere toplamda altı binden fazla kitabın imha edildiğine ilişkin tarafımıza resmi evrakları bize ulaştırdılar. Temennimiz o ki, bir daha böyle kitaplar yazılmasın, basılmasın. Bu durum bir kez daha gösterdi ki, sosyal medyada bir içeriği paylaşmak, yorum yapmak boşu boşuna değil. Tepkimizi duyan, sesimize kulak veren birileri var” diye konuştu.