Soma madenini işleten şirkette sessizlik
Soma’daki madenin sahibi Soma Holding dün adeta ‘hayalet’ şirkete döndü. Şirketin İstanbul Levent’teki ofisi önünde protesto gösterileri yapılırken, internet sitesine erişilemedi.
Soma’daki madenin sahibi Soma Holding dün adeta ‘hayalet’ şirkete döndü. Şirketin İstanbul Levent’teki ofisi önünde protesto gösterileri yapılırken, internet sitesine erişilemedi. Yetkililer telefonlara çıkmadı, iki kez yapılan açıklamada da çelişkili ifadeler dikkat çekti.
Manisa Soma’da Türkiye’yi yasa boğan kömür madeninin sahibi Soma Holding adeta ‘hayalet’ şirkete döndü. İstanbul Levent’teki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin internet sitesine erişilemiyor. www.tilaga. com.tr adresli sitede sadece başsağlığı mesajının yer aldığı açıklamaya ulaşılabiliyor. Soma Holding’in patronu Alp Gürkan da dahil şirketin hiçbir yetkilisi dün telefonlara çıkmadı. Facianın yaşandığı geceden itibaren bir grup şirketin önünde oturma eylemi yapmaya başladı. Gece saatlerinde duvarlarına ‘katiller’ yazılan ofisin önüne gelen grup, ellerinde “Kader değil, cinayet” dövizleriyle sloganlar attı.
ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMA
Şirket olaydan sonra birbiriyle çelişen iki açıklama yaptı. İlkinde yangının trafodan kaynaklandığı belirtilirken, ikincisinde “Madende çıkan yangının sebebi henüz tespit edilememiştir” denildi. Bilinmeyen bir nedenle yangın çıktığını iddia eden şirket, çalışan işçilerin hepsinin kayıtlı olduğunu, yaş sınırı altında bir işçi bulunmadığını, 6 ayda bir denetlendiklerini, geçmişte kapatma cezası almadıklarını belirtti.
CİNER’DEN ALDI
Soma Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Alp Gürkan, Başkanvekilliğini de oğlu Can Gürkan yapıyor. Jeoloji mühendisi olan Alp Gürkan, iş hayatına 1970′li yıllarda İzmir Bayındır’da kurşun-çinko madeni işleterek başladı. Tirebolu’da bir madeni taşeron olarak işlettikten sonra Soma’ya yöneldi. Soma Eynez bölgesinde 15 milyon ton kömür rezervinin üretilmesi kontratını Ciner Grubu’ndan devraldı.
MALİYETİ NASIL DÜŞÜRMÜŞ!
Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan, 2012′de yaptığı bir açıklamada daha önce Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) 130- 140 dolara mal ettiği kömürün tonunu 23.8 dolar maliyetle çıkardıklarını, özel sektörün çalışma tarzıyla düşürdüklerini söylemişti. Gürkan, Soma’daki işlerin TKİ’nin 2005′te verdiği bu kararla büyüdüğünü anlatmıştı. “Bu model size para kazandırıyor mu?” sorusuna ise Gürkan, “Kâr etmesek bu işe girmezdik” demişti.
İŞÇİ SAĞLIĞINDA ÖRNEKMİŞ!
Soma Kömür İşletmeleri’nin önceki gün internet sitesinde rastlanan şu ifadeler de dikkat çekiciydi: “Şirketimiz 5 bin 550 kişilik tecrübeli bir kadroyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Kadromuzda 130 civarında mühendisten oluşan teknik ekibimiz de iş güvenliğini temin ve verimliliği artırmak için çalışmaktadır. Soma Kömür İşletmeleri, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönüyle de örnek bir şirket olarak faaliyetlerini yürütmektedir.” Sabah