Sosyal Medya Kullanımı İçin Yeni Düzenleme Geliyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, evlenecek gençlere yönelik desteklerden çocuklar için sosyal medya düzenlemesine, kadın istihdamından şiddetle mücadeleye kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı.
TBMM Genel Kurulu'nda 2025 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, evlenecek gençlere yönelik destek projelerinin genişletileceğini duyurdu. Göktaş, bugüne kadar pilot olarak yürütülen "Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi" ile 5 bin 350 çifte toplam 802 milyon lira kredi ödemesi yapıldığını ve projeden 12 bin 326 gencin faydalandığını belirtti. Projenin, ülke geneline yayılması hedefleniyor.
"Çocuğun Üstün Yararı İlkesiyle Hareket Ediyoruz"
Çocuklara yönelik çalışmalara değinen Bakan Göktaş, "Çocuklarımızı özgüveni yüksek ve topluma faydalı bireyler olarak yetiştirmek önceliğimizdir" dedi. Çocuk evleri projelerine ilişkin bilgiler paylaşan Göktaş, 14 bin 561 çocuğa hizmet verdiklerini ve spor ile sanatı teşvik ederek çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini desteklediklerini vurguladı. 2023 yılında 421 çocuğun üniversiteye yerleştiğini de ekledi.
Sosyal Medya Kullanımı İçin Yeni Düzenleme Geliyor
Bakanlık, 16 yaş altı çocukların sosyal medya ve dijital oyun platformlarını düzenleyecek bir mevzuat hazırlığı içerisinde. Göktaş, aileler ve uzmanlarla düzenlenen çalıştaylardan elde edilen sonuçlarla çocukların güvenli bir dijital ortamda bulunmalarını sağlamak için yoğun bir şekilde çalışıldığını ifade etti.
Kadınlara Yönelik Destekler ve İstihdam Hedefleri
Kadın istihdam oranını artırmak için projeler yürüttüklerini belirten Bakan Göktaş, kadın kooperatiflerine destek sağlandığını ve temiz teknoloji alanında girişimci kadın projelerinin TÜBİTAK iş birliğiyle ödüllendirildiğini söyledi. Ayrıca, "Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi" ile 1.200’ün üzerinde kız öğrenciye fırsatlar sunulduğunu aktardı.
ALO 183 Acil Çağrı Merkezi ile Entegre Ediliyor
Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında ALO 183 hattının 112 Acil Çağrı Merkezine entegre edileceğini açıklayan Göktaş, bu sayede vakalara daha hızlı müdahale edileceğini belirtti. Ülke genelinde 149 kadın konukevi ve şiddetle mücadele irtibat noktalarının hizmet verdiğini ve kadınların ihtiyaçlarına yönelik ihtisaslaşmış konukevlerinin sayısının artırıldığını kaydetti.
"Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Güçlü Bir Farkındalık Şart"
İstanbul Sözleşmesi'nden çıkışa yönelik eleştirilere yanıt veren Göktaş, şiddetle mücadelenin tek bir sözleşmeye bağlı olmadığını ve 6284 sayılı Kanun’un etkin şekilde uygulandığını söyledi. Ayrıca, medya içeriklerinde kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin etik rehberlerin hazırlandığını ve bu konuda toplumsal farkındalığın artırılmasının önemini vurguladı.
Kaynak: