STAR Necip Fazıl ödülleri açıklandı

STAR Necip Fazıl ödülleri açıklandı

Gazetemiz Star tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri’ni kazananlar belli oldu. Şiirde Hüseyin Atlansoy, hikayede Güray Süngü, fikir araştırmada Gülru Necipoğlu ve İsmail Erünsal ödüle layık görüldü. Necip Fazıl Saygı Ödülü ise Nuri Pak

Edebiyat ve düşünce dünyamıza yepyeni bir ödül armağan eden gazetemiz tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri’ni kazananlar belli oldu. Cumhuriyet dönemi fikir ve edebiyat dünyamızın kutup yıldızlarından biri olan üstat Kısakürek’in kültürel ve manevi mirasını yaşatmak amacıyla hayata geçirilen ödülleri kazananlar, İkitelli’deki Star Medya binasında yapılan jüri toplantısının ardından Beşir Ayvazoğlu tarafından açıklandı. Necip Fazıl’ın büyük bir şair, düşünce ve aksiyon adamı olduğuna vurgu yapan Ayvazoğlu, onun adına şimdiye kadar bir ödül konulmamış olmasının büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi.

Star Medya Grup Başkanı Mustafa Karaalioğlu da bu ödülün çok geç kalınmış bir ödül olduğuna işaret ederek, “Necip Fazıl Kısakürek’in hatırası daha büyük ödül ve organizasyonları çoktandır hak ediyor. Biz gazete olarak, Türkiye’de bu işin en çok yakışacağı gazetenin Star gazetesi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Star gazetesi, entelektüel verimliliği ve kültür sanata verdiği önem, yazar ve düşünce kadrosu açısından önemli bir gücü barındırıyor” dedi.

 

Ödüller, Haziran ayı sonunda düzenlenecek törenle sahiplerine takdim edilecek. Kazananlar ayrıca 20 bin lira ile ödüllendirilecek. Star gazetesi, geçen yıl, Necip Fazıl’ın en büyük eseri olarak gösterilen Büyük Doğu’nun tıpkı basımlarını okurlarıyla buluşturmuştu.

ŞİİR ÖDÜLÜ:  Hüseyin Atlansoy

Hüseyin Atlansoy, Türk şiirinin ana akımına eklenen özgün sesi ve kurduğu yeni şiir diliyle Modern Türk Şiiri’nde yerini almış ve şiir evreninde kendi özel dünyasını oluşturmuş farklı bir şair olarak kabul edilmektedir. “Şiir olmasaydı bir hayatım olmazdı” diyecek kadar şiiri hayatının en önemli meselesi olduğunu ifade eden şair, ilk kitabı, “İntihar İlacı”ndan son kitabı “Karşılama Töreni”ne kadar, 30 yıldır Türk şiirinin burçlarından biri olarak eser vermeyi sürdürmektedir. Necip Fazıl Ödülleri Jürisi “Balkon Çıkmazında Efendilik Tarihi”nin şairi Hüseyin Atlansoy’a Necip Fazıl Şiir Ödülü verilmesine karar vermiştir.

SAYGI ÖDÜLÜ: Nuri Pakdil

yayınladığı Edebiyat dergisiyle ve Biat, Batı Notları, Bir Yazarın Notları, Bağlanma gibi etkileyici eserleriyle düşünce hayatına taze bir soluk getiren, yeni edebi oluşumların doğmasına kaynaklık eden; bir neslin uyanışına, yetişmesine, bilinç kazanmasına öncülük eden; çıktığı düşünce ve edebiyat yolculuğundaki yürüyüşünü, temsil ettiği düşünsel duruşunu bozmadan sürdüren Nuri Pakdil’e “Necip Fazıl Saygı Ödülü” verilmesine karar verilmiştir.

HİKAYE ÖDÜLÜ: Güray Süngü

Yakın dönemde peş peşe yayımladığı “Deli Gömleği” ve “Hiçbir Şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi” kitaplarında yer alan öykülerinde yerli hayata çevrilen dikkatiyle ve tüketip durduğumuz yaşamalar içinde ihmal ettiğimiz insani yanımıza ışık düşüren; kendi kuşağı içinde belirginleşen; farklı anlatma tekniği arayışlarıyla ve dili ayrıntılara inen bir biçimde kullanma titizliğiyle Türk öyküsüne yeni imkanlar sunan Güray Süngü’ye “Necip Fazıl Hikaye Ödülü” verilmesine karar verilmiştir.

FİKİR ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ: Gülru Necipoğlu

Harvard Üniversitesi Ağa Han İslam Sanatı Kürsüsü profesörü ve Ağa Han İslam Mimarisi Programı’nın direktörü Gülru Necipoğlu, İslam sanatı ve Osmanlı Sanatı üzerine yaptığı önemli çalışmalarla milletlerarası ilim çevrelerinde haklı bir şöhrete sahiptir. Türkçeye Sinan Çağı: Osmanlı İmparatorluğu’nda Mimari Kültür adıyla çevrilen son eserinde, birincil kaynakları kullanmak suretiyle Sinan’ı ve sanatını, kendi çağının şartları, süreçleri ve bağlamları içinde yeniden değerlendiren Necipoğlu, Osmanlı dünyasının daha iyi anlaşılmasını sağlayan eserleriyle kültür ve sanat tarihimize yeni ışıklar düşürdüğü için ödüllendirilmiştir.

FİKİR ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ: İsmail E. Erünsal

Osmanlılarda entelektüel hayat üzerine arşiv kaynaklarına dayalı son derece önemli çalışmalar yapan Prof. Dr. İsmail Erünsal, 2013 yılının sonlarında yayımlanan Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar adlı son eserinde sahaflığın XVI. asırdan başlayarak yaklaşık dört asırlık tarihini ele almıştır. Uzun süren araştırmalar sonucu elde edilen binlerce arşiv belgesinin kullanıldığı eser, benzersiz bir kaynaktır. İslâm Ansiklopedisi’nin hayata geçirilmesinde de önemli bir rol üstlenen müellif, hem bu eseri, hem de daha önce yayımlanmış eserleriyle Türk kültür tarihine ciddi katkılarda bulunduğu için ödüllendirilmiştir.

NECİP FAZIL ÖDÜLLERİ 2014 JÜRİ ÜYELERİ

RASİM ÖZDENÖREN: Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarındandır. “Yedi Güzel Adam”dan biri olarak Mavera dergisinin kurucuları arasında yer alan Özdenören, deneme ve eleştiri türünde yazılar da yayımlamıştır. Denemeleriyle düşünce dünyamıza yeni açılımlar getirmiştir.

BEŞİR AYVAZOĞLU: Türkiye’nin önde gelen sanat ve fikir adamlarından ve en üretken yazarlarından biridir. Şiir, roman, deneme, araştırma, inceleme ve biyografi alanında yayımlanmış çok sayıda kitabı bulunmaktadır.  Pek çok konuda referans kabul edilen eserlere imza atmıştır.

OSMAN KONUK:

İlk şiiri İzmir’de yayınlanan Yeni Sanat dergisinde çıktı (1978). Yönelişler dergisinin (1981) kurucu kadrosunda yer aldı. Şiirleri pek çok edebiyat dergisinde yayımlandı. 1980 sonrası şairler kuşağının en özgün ve en etkili temsilcilerinden sayılan Osman Konuk’un yayınlanmış üç şiir kitabı bulunmaktadır.

TURAN KARATAŞ:

Pek çok dergi ve gazetede eleştirileri, denemeleri ve okuma notları yayımlandı. Doğu’nun Yedinci Oğlu: Sezai Karakoç başta olmak üzere çok sayıda kitabı da vardır. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin kurucu dekanı olan Turan Karataş aynı zamanda Atatürk Kültür Merkezi Başkanı’dır.

FATİH ANDI:

Uzmanlık alanı yeni Türk edebiyatı dönemi olan Prof. Andı’nın yayımlanmış  akademik makaleleri dışında edebiyat tarihi, eleştiri, deneme ve biyografi alanlarında çok sayıda kitabı da bulunmaktadır. Andı halen Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı görevini sürdürmektedir.

HİCABİ KIRLANGIÇ:

1980’lerden itibaren şiir çalışmalarını dergilerde yayımladı. İran edebiyatından çevirleri de olan Kırlangıç’ın Hayret Makamında ve Düşte Yürüyen Derviş isimli iki şiir kitabı var. Halen Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm başkanı olan Kırlangıç,Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı’dır.