Sudan'da iftar sofralarının başköşesinde luba ve kerkete var
Sudanlılar, iftarda en çok bakladan yapılan "luba" yemeği ile "kerkete" adındaki soğuk çayı tüketiyor - Sıcak güneşin altında tüm gün oruç tutarak çalışan erkekler, iftarlarını sokaklara kurdukları sofralarda yapıyor
HARTUM (AA) - ABDULLAH ULUYURT - Ramazan ayında sofralarını geleneksel yemeklerle süsleyen Sudanlı Müslümanlar, iftarda en çok bakladan yapılan "luba" yemeğini ve soğuk çay "kerkete" içeceğini tercih ediyor.
Aşırı sıcağa rağmen gün boyunca koşuşturmacanın sürdüğü başkent ve çevresinde, iftar vakitlerinde cadde ve sokaklara kurulan sofralar ve toplu halde kılınan namazlar halkın ramazan ayı coşkusunu yansıtıyor.
Yaklaşık 45 derece sıcağın altında oruç tutan Sudanlılar, iftar sofralarında en çok luba, tekeliya, rob ve ful gibi yemekleri ve ev yapımı soğuk çay kerketeyi tüketiyor.
- "Ramazan’da asla şikayet olmaz"
Darüsselam bölgesindeki bir köyde yaşayan 55 yaşındaki Vidad Abdurrahman, köyündeki ramazan heyecanını ve sahip oldukları geleneksel lezzetleri AA muhabirine anlattı.
Beş çocuk annesi Abdurrahman, “Mübarek ramazan ayını boş geçirmek istemiyoruz. Bu sebeple sabah erken kalkıyorum. Öğle namazına kadar belli aralıklarla Kur'an-ı Kerim okuyorum. Ramazanın manevi havasını hissetmeye çalışıyoruz.” dedi.
Abdurrahman, sıcaklardan şikayet etmediklerini aktararak, “Ocağımızı kendimiz yakıyoruz ve yemeklerin yanmaması için başında bekliyoruz. Bazen çok terliyoruz fakat asla Allah’a şikayetimiz olmuyor. Ramazan’da asla şikayet olmaz. Güleryüz olur, mutluluk olur. Rabbim sabrını fazlasıyla bizlere veriyor.” diye konuştu.
- İkindi namazıyla hazırlıklar başlıyor
İkindi namazının ardından iftar hazırlıklarına başladıklarını söyleyen Abdurrahman, yemekleri iki kızı ve geliniyle yaptıklarını belirtti.
Abdurrahman, “Maddi imkanımız çerçevesinde bir şeyler hazırlamaya çalışıyoruz. Genelde iftarımız geleneksel yemeklerden oluşuyor. Örneğin en çok tükettiğimiz yemeğin başında luba gelir. Baklayı ıslatırız, içine attığımız baharatların ardından ezeriz. Bir diğer yemeğimiz tekeliyadır. Bunu da soğan kızartmasıyla yapıyoruz. Ayrıca ful ve rob yemeklerini de bolca tüketiyoruz.” diye konuştu.
Yemeklerin yanında ev yapımı soğuk içecekler içtiklerini ifade eden Abdurrahman, Sudan’ın milli içeceği kerketeyi her iftar sofrasında bulmanın mümkün olduğunu, hem yapımının kolay hem de bitkinin ucuz olmasından dolayı herkes tarafından tercih edildiğini söyledi.
Abdurrahman, daha zor şartlarda yaşamlarını sürdürmek zorunda olan insanları düşünerek de sahip oldukları için sürekli Allah’a şükrettiklerini dile getirdi.
- Erkekler sokakta kurulan sofrada iftar yapıyor
Abdurrahman’ın oğlu 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Ahmed İbrahim Ahmed, okulların tatil olması nedeniyle inşaat işçiliği yaptığını anlatarak, aşırı sıcaklarda çalıştıkları için çok enerji kaybettiklerini söyledi.
Ahmed, “İkindiye kadar çalışıyoruz. Yaklaşık 7 saat çalışarak 50 cüneyh (10 TL) kazanıyoruz. Eve geldiğimizde haliyle çok yorgun oluyoruz. Akşam ezanını büyük heyecanla bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sudan’da erkeklerin sokaklarda iftar yaptıklarını, sofraların da sokaklara kurulduğunu söyleyen Ahmed, “Kadınlar evde yemeklerini hazırlar. Akşam ezanına son beş dakika kala yapılan yemekler ile sokak başına bir sofra kurulur. O sokaktaki her evden pişen yemeklerden gelir. Erkekler iftarlarını sokaklarda yapar, kadınlar ise evde. Bizler babamızdan öyle gördük. Gelecek nesillere de aktaracağız.” dedi.
İftarın ardından akşam namazını hep birlikte kıldıklarının altını çizen Ahmed, teravih namazının ardından geceye kadar ise sohbet ettiklerini sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: