Sudan'da Kurban Bayramı'na doğru
Hayvancılık en önemli geçim kaynaklarından biri olan Sudan'da, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala halk, kurban fiyatlarının yüksek olmasından yakınıyor
HARTUM (AA) - Hayvancılığın en önemli geçim kaynaklarından biri olduğu Sudan'da, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala halk, kurban fiyatlarının pahalılığından şikayet ediyor.
Hayvancılığın ülkenin gayri safi milli hasılasının yaklaşık yüzde 20'sine tekabül ettiği ve 100 milyondan fazla büyük ve küçükbaş hayvanın bulunduğu Sudan'da halk, kurbanlık hayvan fiyatlarının yüksek olmasından yakınırken, hükümet, söz konusu soruna çözüm bulunması kapsamında satışların kilo üzerinden yapılmasını teşvik ediyor.
Sudan'ın petrol dışı ihracat gelirlerinin yüzde 23'ünü hayvancılıktan elde ettiği belirtilirken, başkent Hartum'da geçen sene 165 ila 412 dolar arasında seyreden küçükbaş hayvan fiyatının bu sene 248 ila 495 dolara yükseldiği kaydediliyor.
Sudan hükümeti, yüksek kurban fiyatları karşısında yaşanan krize çözüm getirmek için geçen sene satışların kilo üzerinden yapılması yönünde karar aldı. Hükümet, geçtiğimiz pazartesi günü de daha önce belirlenen yedi noktada, kurbanlıkların kilo ile satışının başladığını, bayramın 1. günü akşam vaktine kadar devam edeceğini duyurdu.
Sudan Maliye Bakanlığı Ekonomi ve Tüketici İşleri Dairesi Başkanı Adil Abdulaziz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban satışlarında bir kilonun 2,8 dolar olarak belirlendiği ifade ederek, "Kurbanlıkların kilo ile satılması projesi, mal sahibi ve vatandaş arasındaki doğrudan etkileşimi sağlanması hedefiyle başlatıldı. Böylece fiyatların yükselmesine neden olan aracılar ve simsarlara fırsat verilmemiş oluyor." dedi.
Hartum İşçi Sendikası ise üyelerin kurbanlık alımında yaşadığı sıkıntıları azaltmak için fiyatı 286 dolardan sabitledi. Sendika, ayrıca gelecek kasım ayında ödemesine başlanacak kurban ücretini de 10 ay üzerinden taksitlendirdi.
- Sağanak yağışların olumsuz etkisi
Öte yandan ülkede geçen sene yağışların çok fazla olması nedeniyle, hayvanların otlak alanlarının zarar gördüğü, bunun da hayvancılık sektörünü etkilediği ifade ediliyor.
Hayvan satıcısı Abdulcelil İbrahim, yem kıtlığı yaşandığını bunun da yem fiyatlarının artmasında neden olduğunu söyledi.
Bir diğer hayvan satıcısı Halid Adem ise yem sektöründeki arz-talep dengesizliğinin yanı sıra hayvanların nakil masraflarının da kurbanlık fiyatlarında artışa neden olduğunu ifade etti.
Hayvan sahipleri, Sudan'ın batı ve orta kesiminde yetiştirdikleri yaklaşık 600 bin koyunu, Kurban Bayramı nedeniyle uzun mesafeler katettikten sonra başkente getiriyor.
AA
Kaynak: