Sufi Sinema Günleri Ulusal Senaryo yarışmasında ödül kazanan isim belli oldu

Sufi Sinema Günleri Ulusal Senaryo yarışmasında ödül kazanan isim belli oldu

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen 20 ocak - 30 Nisan 2021 tarihleri arasında düzenlenen Sufi Sinema Günleri 2. Ulusal Senaryo yazma yarışması ödül töreni bugün gerçekleştirildi

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen 20 ocak - 30 Nisan 2021 tarihleri arasında düzenlenen Sufi Sinema Günleri 2. Ulusal Senaryo yazma yarışması ödül töreni bugün gerçekleştirildi.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Sufi Sinema günleri Sûfisin Uzun Metraj Sinema Filmi Senaryo Yarışması'na İslam İrfanı ve Tasavvufun özünü anlatan 19 senaryo müracaatı yapıldığını belirtti. Sufi Sinema Günleri 2. Ulusal Senaryo Yazma Yarışmasına 'Karga' rumuzu ile katılan Mehmet Akif Güler’e ait 'Cenneti Aramak' adlı eser, Tasavvuf Konulu uzun Metraj Sinema Senaryosu destek ödülüne layık görüldü.

Resim

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, "Sûfisinema Günleri, Konya’nın ve Anadolu’nun tasavvufi birikiminin dünya insanlığına sinema sanatı aracılığıyla ulaştırılmasında senaryo ve yaklaşım desteği ile yönlendirici olmayı, bu alanda söz sahibi olmayı hedeflemektedir" dedi.

Resim

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Sufi Sinema Günleri 2. Ulusal Senaryo Yazma Yarışması Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Aynada gördüğün suret senindir, aynanın değil”

Hz. Mevlâna, Mevlevîlik ile ilgili etkinliklerin yıl içine yayılması bağlamında;

- 10-17 Aralık tarihlerinde Hz. Mevlâna’nın Vuslat Yıldönümü “Şeb-i Arûs” Etkinlikleri,

- 22-30 Eylül tarihlerinde Hz. Mevlâna’nın Doğum Yıldönümü Anma Etkinlikleri kapsamında “Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali”,

- 03-05 Mayıs tarihleri arasında ise Hz. Mevlâna ve Ailesi’nin Konya’yı Teşriflerinin Yıldönümünde, SÛFİSİNEMA Günleri ile birlikte çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyoruz.

2018 yılında ilk defa gerçekleştirdiğimiz ve insanımıza, şehrimize, kültür ve turizmimize yeni bir açılım kazandıracağını ümit ederek başlattığımız SÛFİSİNEMA Günleri programları ile 03-05 Mayıs’ta yapılan Hz. Mevlâna ve Ailesinin Konya’yı Teşrifleri Yıldönümü Anma törenleri daha da zenginleştirilmiştir.

Modern çağın en gelişmiş ve etkili sanatlarından sayılan sinema, bugünkü haliyle hem tasavvufun varlık ve evren görüşüne, hem de zaman ve zemin kabulüne en uygun sanattır, denilebilir. Sinema, Anadolu tasavvufunun temel görüşlerini (Allah, peygamber, insan, şehir, medeniyet ve çevre/doğa/evren v.b) en açık ve anlaşılır dille ifade etmenin de birincil aracıdır. Ayrıca tasavvuf, sinema sanatı açısından görüş/fikir ve senaryo haline gelebilecek büyük bir birikime sahiptir.

suf.jpg

Ülkemizde şimdiye kadar tasavvuf ve sinema arasındaki bağlama farklı mecralarda işaret edilse de dünya sinemasını etkileyecek, ayrıca ülkemizde sinema sanatının gelişmesine; tasavvufun, irfanın, medeniyetin anlaşılmasına katkıda bulunacak kalıcı çalışmalar çok fazla yapılmış değildir. SÛFİSİNEMA Günleri bu alanda büyük bir biliş ve görüş hazinesine sahip olduğumuzu işaret etmek gayretinin ifadesidir.

Bu açıdan bakılırsa Sûfisinema Günleri, Konya’nın ve Anadolu’nun tasavvufi birikiminin dünya insanlığına sinema sanatı aracılığıyla ulaştırılmasında senaryo ve yaklaşım desteği ile yönlendirici olmayı, bu alanda söz sahibi olmayı hedeflemektedir.

Sûfisinema, henüz Türk sinemasının tam olarak farkına varamadığı din, tasavvuf, şiir, insan, doğa, devlet ve medeniyet tecrübemize sinemacıların dikkatini çekmeyi, alanda yeni eserlerin, ürünlerin ortaya çıkmasını teşvik etmeyi düşünmektedir. Bu bağlamda; - SÛFİSİNEMA ONUR ÖDÜLÜ, VEFA ÖDÜLÜ, ŞÜKRAN ÖDÜLÜ, SÛFİSİNEMA DÜŞÜNCESİNE KATKI ÖDÜLÜ ve SENARYO ÖDÜLÜ ihdas olunmuştur.

SÛFİSİNEMA Günleri ile hem şehrin kültür-sanat hayatına yeni bir soluk getirilecek hem de kültür ekonomisi bağlamında şehir için yeni bir alan açılıp hazırlanmış olacaktır.

Sûfisinema Günleri etkinliği “butik” bir festival olsa da; kendi alanında her türlü kamera tekniği ile ortaya konmuş film, belgesel, kısa film, klip, reklam, tanıtım filmi vb. bütün görsel ürünleri zaman içinde ağırlamayı ve değerlendirmeyi düşünmektedir.

Aşağıdaki isimlerden oluşan Sûfisinema Günleri Yürütme Kurulu; Sinema eserlerinin izleyiciyle buluşacağı bu alana dair çeşitli bilimsel çalışmaların değerlendirilerek toplumla paylaşılacağı panel, sempozyum vb. etkinliklerin yer alması planlanmıştı.

Resim

Sûfisinema Günleri Yürütme Kurulu

1- SÛFİSİNEMA Günleri Yürütme Kurulu Başkanı: Abdüssettar YARAR

2- SÛFİSİNEMA Günleri Yürütme Kurulu Bşkn. Yrd.: Şükrü KOYUNCU

3- SÛFİSİNEMA Günleri Yönetmeni: Sadık YALSIZUÇANLAR

4- SÛFİSİNEMA Günleri Film Gösterim Yönetmeni: İhsan KABİL

5- SÛFİSİNEMA Günleri Tanıtım Koordinatörü: Cafer Sadık ŞAHİN

6- SÛFİSİNEMA Günleri TRT Temsilcisi: Hakan TÜRKYILMAZ

7- SÛFİSİNEMA Günleri Sektör Temsilcisi: Kerim AYYILDIZ

8- SÛFİSİNEMA Günleri Genel Danışmanı: Enver GÜLŞEN

2020 ve 2021 yıllarında COVİD 19 nedeniyle ancak SÛFİSİNEMA Günleri kapsamda; Sûfisinema 2. Uzun Metraj Sinema Filmi Senaryo Destek Yarışmasını düzenledik. Sinemanın başlangıç noktası olan filmin içeriğini oluşturan fikir, bizim festivalimizin ana omurgasını oluşturmaktadır.

Festivalimizin ismini taşıyan sûfi sinema film içeriklerinin, fikri belli bir bakış açısına göre senaryolaştıran sinema emektarlarının desteklenmesi amaçlanmaktadır. En iyi yönetmenin, en iyi yapımcının, en iyi görüntü yönetmenin seçildiği festivallerden farklı olarak senaristin bakış açısını ödüllendirme yoluna gitmekteyiz ve özellikle teknolojik gelişmelerin çağ atladığı günümüzde asıl değerin öz ve anlam olduğunu tüm dünyaya anlatma çabası ile Sûfisinema Günleri 2. Uzun Metraj Sinema Filmi Senaryo Yarışması’nı geçtiğimiz günlerde tamamladık.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından müşterek düzenlenen SÛFİSİNEMA Günleri, 2.Sûfisin Uzun Metraj Sinema Film Senaryo Yarışması’na yarışma şartnamesinde yer alan, İslâm İrfanı ve Tasavvuf’un özünü anlatan senaryolar başvurdu.

2. Ulusal Uzun Metraj Film Senaryo yarışmasına 20 Ocak 2021 – 30 Nisan 2021 tarihleri arasında mesai bitimine kadar 12 müracaat yapılmıştır. 2020 yılında COVİD 19 nedeniyle yapılamayıp, 2021 yılına kaydırılan 7 müracaat ile birlikte toplam 19 Senaryo yazma yarışması müracaatı olmuştur.

Ulusal Uzun Metraj Sinema Film Senaryo yarışmasına başvuruda bulunan projeler Ali Bektaş, Enver Gülşen ve Fatih Sezgin tarafından ön eleme metoduyla değerlendirilmiştir. Yarışma şartnamesine göre değerlendirilen senaryolar arasından 7 senaryo finale kalmıştır. Finale kalan senaryolar en iyi senaryonun belirleneceği bir üst kurul olan senaryo yarışması ana jürisine 25.05.2021 tarihinde gönderilmiştir.

Resim

Enver Gülşen, Nuray Kayacan, Sadık Yalsızuçanlar ve İhsan Kabil’den oluşan ana jüri 25.05.2021–15.06.2021 tarihleri arasında aşağıdaki senaryolar arasından değerlendirmelerini yapmıştır.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar’ın başkanlığında 15.06.2021 tarihinde yapılan toplantıda; “Karga” rumuzu ile yarışmaya katılan (Mehmet Akif Güler’e ait) “Cenneti Aramak” adlı eser, 2. SÛFİSİNEMA Günleri Tasavvuf Konulu uzun Metraj Sinema Senaryosu destek ödülüne layık görülmüştür.

SÛFİSİNEMA Uzun Metraj Sinema Filmi Senaryo Destek Yarışması’na katılan senaryolar arasından jüri tarafından değerlendirilerek uygun görülen senaryoya 30.000 Türk Lirası Teşvik ödülü bugün birazdan verilecektir. Öncelikle Tasavvuf ve Sinema bağlamını geliştirmek üzere düzenlediğimiz bu butik etkinliğe katılan tüm senaristlere, sinemacılara, yazarlara, eleştirmenlere ve diğer katılımcılarımıza teşekkür ederim.

Bu yılki destek ödülümüzü alan Mehmet Akif Güler’i bütün organizasyon komitemiz ve jüri üyelerimiz adına tebrik ederim.

2017 yılında Hazret-i Mevlâna ile ilgili video görselleriyle başlayıp bugün kendi sahasında tek konulu sinema etkinliği olan SÛFİSİNEMA Günleri’nde baştan itibaren yanımızda duran;

- Kültür ve Turizm Bakanımız Sn. Mehmet Nuri ERSOY’a,

- Sn Valimiz Vahdettin ÖZKAN Bey başta olmak üzere başlangıcından itibaren bizleri destekleyen Sn. Valilerimiz’e,

- Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Uğur İbrahim Altay’a,

- Sinema Genel Müdürümüz Sn. Erkin YILMAZ’a,

- SÛFİSİNEMA Günleri’nin bizden önce fikri altyapısını eserleriyle ve çalışmalarıyla hazırlayıp her an yanımızda olan aynı zamanda bu yılki jüri üyelerimiz İhsan Kabil’e, Sadık Yalsızuçanlar’a, Enver Gülşen’e ve Nuray Kayacan’a teşekkür ederim.

TRT’nin öncülüğünde yapım ve çekim hazırlıkları devam eden Mevlâna Dizisinin yapımcıları Kale Film’den Ahmet Okur ve Kerim Ayyıldız’a, SÛFİSİNEMA Günleri Senaryo Destek Ödülü’ndeki sponsorlukları dolayısıyla hassaten şükranlarımı arz ederim. Şehrimizin sinema ve ilgili alanlardaki profilini son yüzyılının kat be kat üstüne taşıyacak Plato için ayrıca TRT Genel Müdürümüzü ve çalışma arkadaşlarını da minnet ve şükranla anıyorum.

Hazret-i Mevlâna’nın “Aynada gördüğün suret senindir, aynanın değil” mottosuyla düzenlediğimiz SÛFİSİNEMA Günleri ve diğer faaliyetlerimizde her zaman yanımızda bulunan siz değerli basın mensuplarına hassaten teşekkür ederim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.