Suriyeli doktor ve avukat "plastik kursu"nda
Yaklaşık 6 yıldır iç savaşın sürdüğü Suriye'den Türkiye'ye göç eden bir doktor ve avukat diploma denkliği olmaması nedeniyle geçimlerini sağlayabilmek için plastik enjeksiyon operatörü kursuna gidiyor- Suriyeli sığınmacı Mounla:- "Burada bize çok iyi bakt
BURSA (AA) - BÜŞRA NUR ÖZCAN - Ülkesindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli doktor ve avukat, geçimlerini sağlayabilmek adına Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi'nde (BUTGEM) meslek edindirme kursuna katılıyor.
Tişrin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan 40 yaşındaki Türkmen Eyad Mounla, Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki bir köyde doktorluk yaptığı yılları geride bırakarak, yaşam mücadelesine Bursa'da devam ediyor.
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından kurulan BUTGEM'DE, kendisi gibi Suriye'den göç eden sığınmacılarla mesleki eğitim alan Mounla, aynı zamanda Türk öğretmenin derslerde anlattıklarını kursiyerler için Arapça'ya çeviriyor.
Eğitim bittiğinde otomotiv ve makine sektöründe, plastik enjeksiyon operatörü olarak yaşamını sürdürecek tıp doktoru Mounla, diploma denkliği kabul edilirse Türkiye'de doktorluk yapmak istiyor.
- "Oralar hatıramda bir hayal gibi"
Mounla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012'de Türkiye'ye geldiğini belirterek, Türkiye'ye geldiklerinde 7 aylık hamile olan eşinin İzmir'de doğum yaptığını ardından da Bursa'ya taşındıklarını ifade etti.
Türkiye'de iş dışında bir sorun yaşamadığını vurgulayan Mounla, şunları kaydetti:
"Bir süre nerede iş bulduysam çalıştım. Burada bize çok iyi baktılar, çok yardım ettiler. Yaşamak, burada da kolay değil. Çalışmadan yaşanmaz. O yüzden plastik enjeksiyon operatörlüğü için eğitim kursuna katılıyorum. Plastiğe zaten meraklıyım. Suriye'de doktor olmadan önce bir plastik fabrikasında çalışmıştım. O yüzden kursun açıldığını duyunca katılmaya karar verdim. Makineyi kullanmaya başladık. Ham madde ve çeşitlerini öğrendik. Eğitimden memnunuz."
Mounla, Suriye'den alınan tıp fakültesi diplomalarının Türkiye'de denkliğinin olmadığını belirterek, "Bunun için Sağlık Bakanlığı bir proje hazırladı. Bizim için bir göçmen sağlığı merkezi açılması planlanıyor. 35 sene orada yaşadım ama artık dönmeye niyetim yok. Burada doktorluk yaparsam oraya dönmeyeceğim." dedi.
- Avukat da plastik kursunda
Halep Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2008'de mezun olan ve Halep'te avukatlık yapan Fawaz Al Hamam da savaş başladıktan sonra büyük sorunlar yaşadıklarını söyledi.
Hukuk bürosunu, hatıralarını geride bırakarak Türkiye'ye geldiklerini ancak burada avukatlık yapamadığını dile getiren Al Hamam, "Eskiden bu işi bilmiyordum burada öğrendim. Hanımım ve 3 kızımla burada yaşıyorum artık. Burada plastiğin, makinenin temelini öğrendik. Eğitimden sonra bu işi yapacağım. Suriye eski haline döndüğünde ülkeme gidip orada avukatlığa devam etmek istiyorum." dedi.
BTSO öncülüğünde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile yapılan iş birliğiyle kentte yaşayan geçici koruma altındaki 80 Suriyeli, BUTGEM aracılığıyla meslek sahibi oluyor.
Suriye'deki iç savaştan kaçarak Bursa’ya yerleşen Suriyelilere verilen argon kaynakçılığı, plastik enjeksiyon operatörlüğü, dijital baskı operatörlüğü ve bebe konfeksiyonu eğitimleri, 27 Ocak 2017'ye kadar devam edecek.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Suriye'de milyonlarca insanın savaşla ve göçle mücadele ettiğini anımsattı.
Kente göç eden Suriyeliler için BUTGEM'deki mesleki eğitimlerin yeni bir sayfa olduğunu ifade eden Burkay, "Geçici koruma altında misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimiz, BTSO çatısı altında faaliyet gösteren BUTGEM'de eğitim alıyor. 4 farklı alanda verilen eğitimlerde 80 Suriyeli, yeni meslekleriyle hayatlarına yeni bir sayfa açacak." değerlendirmesinde bulundu.
AA
Kaynak: