Suriyelilerin ardından oluşacak istihdam açığı nasıl doldurulacak?
Suriyelilerin ülkelerine dönmeye başlamasıyla birlikte, Türkiye'de iş gücü ve ekonomi alanında önemli değişiklikler yaşanabilir. Uzmanlar, bu sürecin iş gücü piyasası, üretim maliyetleri ve kira fiyatlarına olan etkilerine dikkat çekiyor.
İstanbul Esenyurt Üniversitesi İşletme Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Şahin, Suriyeli mültecilerin geri dönüş sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'de yıllardır oluşmuş bir düzenin etkileneceğini belirtti. Şahin, "Suriyeliler, Türkiye'de birçok sektörde haftalık 45 saati aşan sürelerle düşük ücretlerle çalışıyorlar. Türk vatandaşları bu şartlarda çalışmayı kabul etmeyeceği için boşalan iş gücünü doldurmak zor olacak" ifadelerini kullandı.
"Suriyelilerin Tamamı Vasıfsız Değil"
Toplumda Suriyeli mültecilerin vasıfsız işçi olduğu algısının yanlış olduğuna dikkat çeken Şahin, "Birçoğu Suriye’de ticaretle uğraşıyor ya da farklı sektörlerde çalışıyordu. Türkiye’de de sermaye sahipleri arasında yer alıyorlar. Kurulan şirketler ve ortaklıklar var. Bu düzenin bir anda bozulması yanlış olur. Kademeli geçiş yapılması ve yeni çalışanların bulunması daha sağlıklı olacaktır" dedi.
Suriye’nin Yeniden İmarı Türkiye’ye Avantaj Sağlayabilir
Suriyelilerin ülkelerine dönmesiyle birlikte, Suriye’nin yeniden imar sürecinin Türkiye için fırsatlar yaratabileceğini vurgulayan Şahin, "Özellikle inşaat, sağlık ve eğitim alanlarındaki tecrübelerimizi kullanarak Suriye’de şirketlerimizle iş birlikleri yapabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
"Üretim Maliyetleri Artabilir, Kiralar Düşebilir"
Suriyelilerin ülkelerine dönmesiyle özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki üretim tesislerinde iş gücü kaybının yaşandığını belirten Şahin, bu durumun üretim maliyetlerini artıracağını ve enflasyona etkisi olacağını söyledi. Bununla birlikte, Suriyelilerin ayrılmasının kira fiyatlarına olumlu yansıyacağını ifade ederek, "Gayrimenkul piyasasında ve kira fiyatlarında rahatlama bekliyorum" dedi.
Kaynak: