"Suriyelilerin kent asayişine olumsuz bir etkisi yok"
İzmir Emniyet Müdürü Uzunkaya: - "İzmir'de 100 bin civarında Suriyeli yaşıyor. Suriye vatandaşlarının karıştığı asayiş olaylarının, yüz bin nüfuslu bir yere göre suç tablosunda kıyaslandığında son derece düşük düzeyde olduğunu çok net ifade edebiliriz"- "
İZMİR (AA) - MUSTAFA YILDIRIM - İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, kentte 100 bin civarında Suriyeli yaşadığını belirterek, "Suriye vatandaşlarının karıştığı asayiş olaylarının, yüz bin nüfuslu bir yere göre suç tablosunda kıyaslandığında son derece düşük düzeyde olduğunu çok net ifade edebiliriz." dedi.
Uzunkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir'de 100 bin civarında kayıtlı Suriyeli bulunduğunu anlatarak, asayişe olumsuz etkilerinin olmadığını söyledi.
Suriyelilerin suça karışma oranındaki düşüklüğün, 100 bin nüfuslu ilçeyle kıyaslandığında daha iyi anlaşılabileceğine dikkati çeken Uzunkaya, şunları dile getirdi:
"Nüfusu 100 bin olan ilçede hırsızlık, yankesicilik, kapkaç, bıçaklama, cinayet, hakaret, aile içi şiddet gibi 50 suç sayabilirsin. Bu 100 bin nüfusu, normal bir 100 bin nüfuslu il veya ilçenin asayiş rakamları ile kıyasladığımızda mevcut asayiş olaylarındaki yeri, yüzdesi, karıştığı olaylar, ister suçtur, ister şüpheli, ister mağdur, tanık, her neyse 100 bin nüfuslu bir yere göre her ne ise bunların mevcut suç tablosundaki ağırlıklarını mukayese ettiğimizde bizim için önemli olan budur.
Suriye vatandaşlarının karıştığı asayiş olaylarının, yüz bin nüfuslu bir yere göre suç tablosunda kıyaslandığında son derece düşük düzeyde olduğunu çok net ifade edebiliriz."
- "Vahim olayları az"
Suriyelilerin son birkaç yıl içinde göçmen kaçakçılığı olayları ve yasa dışı geçişlerde organizatör olarak yer aldıklarının görüldüğüne işaret eden Uzunkaya, bunun Suriyelilerin karıştığı suç olaylarının önemli bölümünü oluşturduğu bilgisini paylaştı.
Uzunkaya, şöyle devam etti:
"İzmir gibi sahil kesiminin olduğu yerlerde, geçiş güzergahı olan şehirlerde göçmen kaçakçılığında Suriyelilerin organizatör olarak etkili bir konumda olduklarını son zamanlarda gördük. Tabii bunlarla da yoğun bir şekilde mücadelemiz oldu. Çok önemli gasp, yağma, cinayet gibi vahim olaylarda yer aldıkları nadir görülüyor. Bu yönüyle de birilerinin özellikle öne çıkarmaya çalıştığı 'Suriyeliler huzurumuzu kaçırdı, bozdu' boyutundaki bir yaklaşımın da abartılı olduğunu söyleyebiliriz."
- Sosyal medyadaki asılsız paylaşımlar
Son zamanlarda Suriyelilerin hedef gösterilerek Türk vatandaşları tahrik etme gayreti olduğuna değinen Uzunkaya, sosyal medyada "Milliyetçi Karşıyakalılar" hesabıyla 'Suriyelilerin ilçede otopark parası istediği, vermeyen kişileri darbettiği, polisin kayıtsız kaldığı ve olaya vatandaşın müdahale etmesi gerektiği" yönünde gerçek dışı paylaşım yapan kişinin yakalandığını söyledi.
Uzunkaya, "Ben, özellikle bu kişinin bulunması talimatını verdim. Burada bir tahrik var, bir ajitasyon, provokasyon var. Böyle uyduruk işlerle insanları tahrik edecek, kin ve düşmanlığa sevk edecek şeylerden kaçınmak lazım. Her gün kadın cinayeti, kadına şiddet, yaralama, hırsızlık, gasp gibi suçları işleyen insanlarla ilgili aynı duyarlılığı gösteriyor musunuz?" ifadelerini kullandı.
"Tek tük de olsa bunların karıştıkları olaylar üzerinden tüm Suriyelileri hedef gösterecek, onları insanlara linç ettirecek yaklaşıma itecek bir paylaşımdan kaçınılması lazım." diyen Uzunkaya, şunları kaydetti:
"Milliyetçi Karşıyakalılar paylaşımı yapanı, Siber Suçlar Şubemizin ekiplerine buldurdum. O kişi, 'Birinden duymuştum, çok özür diliyorum. Sonradan öğrendim ki böyle bir olay yokmuş diyerek' paylaşımını sayfasından kaldırdı. Buna rağmen hakkında işlem yaptırdım, suç duyurusunda bulunduk çünkü eline kalemi alanın, klavyeyi alanın kafasına göre insanları tahrik etmeye hakkı yok. Bundan böyle insanlar, 'Ben bunu yazdığımda birileri bana kanun önünde, hukuk önünde hesap sorar...' Bunu bilsin diye yaptık.
Yine bir-iki gün önce bir Suriyeli aileyle gürültüden kaynaklı bir yaralama olayı oldu. Hemen manşete çekildi, 'Suriyeliler tarafından baba ile oğlu bıçakla yaralandı' diye fotoğrafını koymuşlar. Ortada bıçaklama falan yok. Karşılıklı darbedilme var. İsteriz ki böyle olaylar hiç olmasın. Suriyelilerin de darbedildiği oluyor, kendi aralarında da kavgalar oluyor. Neticede ilk baştaki kriter önemli. Her 100 bin insanın karıştığı suç skalası baz alındığında ilimizdeki Suriyeli 100 bin nüfusun karışmış olduğu suç oranı, o genel skalaya göre oldukça düşük."
Suriyelilerin kendi aralarında birtakım ticari anlaşmazlıklar yaşandığını, iş kuran bazılarının da Türkiye'deki mevzuatı bilmemelerinden kaynaklanan suistimallere maruz kaldıklarını dile getiren Uzunkaya, "Bunları da zaman içerisinde kendileri öğrenmeye çalışıyor. Dernekler kanalıyla kendilerine ulaşılıyor. Özü itibarıyla da Suriyelilerin durumunu İzmir özelinde söylüyorum, ilin asayişini, huzurunu bozacak, genelin içinde öne çıkan bir tablo oluşturmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
- Kentte karıştıkları suç oranı binde 2
Ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçarak Türkiye'de hayata tutunmaya çalışan Suriyelilerin bir bölümü, yaşam mücadelelerini batı kentlerinde sürdürüyor.
Asayiş Şube Müdürlüğü verilerine göre, İzmir'de 100 bin civarında Suriyeli kalırken, bu kişilerin kentteki asayiş olaylarına karışma oranı binde 2 seviyelerinde bulunuyor.
2016'nın 6 aylık verilerine göre, kentteki 55 bin asayiş olayının yaklaşık 200'üne Suriyeliler karıştı ve 220 Suriyeli hakkında işlem yapıldı. Bu dönemde büyük bölümü göçmen kaçakçılığından olmak üzere bin 500 civarında Suriyeli hakkında da mağdur olmaları nedeniyle işlem yapıldı.
Suriyeliler hakkında "13 taksirle ve 25 kasten yaralama, 16 uyuşturucu kullanma veya sağlama, 8 hırsızlık ve 2 gasp" suçundan işlem yapıldığı öğrenildi.
Geçen yıl ise İzmir'deki 115 bin asayiş olayının 300'ünde Suriyeliler yer aldı. Haklarında işlem yapılan ve gözaltına alınan 80 bin kişinin 520'si Suriyelilerden oluştu.
İzmir'de geçen yıl yine çoğunluğu göçmen kaçakçılığı mağduru 5 bin 200 Suriyeli, şikayetçi olarak emniyete başvurdu.
AA
Kaynak: