Sürücülerin korkulu rüyası sona erecek

Sürücülerin korkulu rüyası sona erecek

Erzurum-Bayburt karayolunda Doğu Anadolu ile Doğu Karadeniz'i birbirine bağlayacak Kop Tüneli'nin yüzde 38'i tamamlandı- Erzurum Valisi Azizoğlu:- "Tünelin tamamlanmasıyla bölgede 2 bin 400 metre yükseklikten geçen yol 2 bin 100 metreye inecek ve tünelden

ERZURUM (AA) - HADİ ŞENGÜL - Doğu Anadolu ile Doğu Karadeniz'i birbirine bağlayan Erzurum-Bayburt karayolunda Kop Tüneli inşaatı devam ediyor.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum-Bayburt karayolu üzerindeki 2 bin 400 metre rakımlı Kop Dağı'nın altından geçen tüneldeki çalışmaların güçlükle sürdürüldüğünü söyledi.

Tünel çalışanlarının 4 yıldır tüm hızıyla devam ettiğini anlatan Azizoğlu, 6 bin 500 metre uzunluğundaki tünelin her iki 2 tüpünde zorlu zemine rağmen 2 bin 250 metre ilerleme sağlandığını söyledi.

Azizoğlu, yaklaşık 270 milyon lira maliyetle 2019 yılında tamamlanması öngörülen tünel hakkında, "Karadeniz'i Erzurum üzerinden Orta Asya'ya bağlayan bir tünel olacak. Kop Dağı yıllarca hem tırların hem de diğer araçlarımızın kış aylarında zorluk çektiği, ulaşımda büyük zorluklara sebep olan bir yerdi. Ülkemizin ihracatını kısa zamanda 500 milyar dolara çıkarmak istiyorsak bunun için ulaşım altyapısını hızlı şekilde tamamlamamız lazım." dedi.

Kop Tüneli'nin doğuya açılan önemli geçitlerden biri olduğunu ifade eden Azizoğlu, "Kop Tüneli sayesinde Trabzon'u, Erzurum üzerinden doğu vilayetlerine, aynı zamanda Orta Asya'ya bağlamış olacağız. Böylece ticaretimizin, ithalat ve ihracatımızın da hızla artmasının önündeki engelleri kaldırmış olacağız." diye konuştu.

Azizoğlu, Kop Tüneli'nin 6 ay kar altında kalan rakımı yüksek arazide yapıldığını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Tünelin yapıldığı alan kışın kar altında kalan bir bölge. Ama yılın her ayında, her gününde insanlar ulaşım yapmak zorundalar. Yıllarca Kop Dağı'nda insanlarımız, kış aylarında gerçekten büyük sorun ve sıkıntılar çekiyorlardı, yollarda mahsur kalıyorlardı, kazalar ve can kayıpları oluyordu. Aynı zamanda araçlarımız bu zor ve kötü yollardan giderken milli servete zarar oluyordu. Araçların yakıtı, bakım ve onarımı açısından da önemli zararlar oluyordu. Tünelin tamamlanmasıyla bölgede 2 bin 400 metre yükseklikten geçen yol 2 bin 100 metreye inecek ve tünelden geçilecek. Buradaki ulaşım güvenli, az masraflı ve hızlı hale gelecek. Böylece hem yolcu hem de yük taşımacılığında devrim yaratılmış olacak. Türkiye'miz böylece muasır medeniyetler seviyesine, 2023'lerdeki 500 milyar dolar ihracata hızla ulaşmış olacak."

- KOP Tüneli, bölgedeki ulaşımı 45 dakika kısaltacak

Karayolları 12. Bölge Müdürü Enver Şerif Bağ da tünelin 2 tüp olarak yapıldığını ve her bir tüpün uzunluğunun 6,5 kilometre olacağını dile getirdi.

Tünelle trafiğin etkin ve güvenli şekilde sağlanmasını amaçladıklarını anlatan Bağ, "Kop Dağı kışın sürekli kapanmalarla anılan, taşıtların ve sürücülerin çok zorlandığı bir geçidimiz. Tünelimizin bitmesiyle bu olumsuzlukların kaldırılmasını hedeflemekteyiz. Ana yolda toplam 6,5 kilometre bir kısalma sağlamayı hedeflemekteyiz. Kilometre az olmakla birlikte ulaşım süresi yaklaşık 55-60 dakikalardan 10-15 dakikalara kadar düşecek." dedi.

Bağ, tünelin Karadeniz ile Doğu Anadolu'yu bağlayan önemli bir aks üzerinde bulunduğunu vurgulayarak, tünelin Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun etkileşimini hızlandıracağını kaydetti.

Tünelin açılmasının turizm açısından da önemli olacağını söyleyen Bağ, şu ifadeleri kullandı:

"Şu an 4 aynada çalışmaktayız. Zor zeminden geçiyoruz. Serpantin dediğimiz akıcı, sulu ve suyu görünce ayrışabilen ve bozulabilen bir zeminden geçiyoruz. Bu da çalışma hızımızı olumsuz etkilemekte. Ancak arkadaşlarımız hızı artıracak şekilde tam tünelimizin ortasına gelen 900 metre uzunluğunda bir yaklaşım tüneli yaptı. O tünelin bitmesiyle ayna sayımız 8'e çıkacak. Bu da hızımızı önemli ölçüde artıracak. Tünelin ilk maliyeti 270 milyon lira civarında ihale edildi. Şu an 170 milyon lira civarında bir harcama yaptık. Yeni bir ikmal ihalesini tamamladık, çıkıyoruz. Şu an tünelde yüzde 38 seviyesindeyiz. Olağanüstü bir durum görülmezse 2019 yılı içerisinde ışığı görmeyi hedeflemekteyiz. Belki 2020'de tamamen güvenli bir şekilde trafiğe hizmet verecek hale getireceğiz."

Bağ, tünelin Türkiye'nin en uzun 5 tüneli içerisinde yer alacağını aktararak, tünelcilik açısından 6,5 kilometrenin çok uzun bir mesafe olduğuna dikkati çekti.

Şerif Bağ, "Tünelde şu anda firma bünyesindeki 270 personelin yanı sıra karayolları ve müşavirlik elemanlarımızı da kattığımızda personel sayısı 300'ü geçmektedir. Genelde bu rakamın altına düşmemek kaydıyla çalışmalarımız tam hızıyla devam ediyor. Daha da hızlanacağız. Tünel çalışmalarında ilk portal dediğimiz giriş yapıları bittikten sonra mevsimden çok fazla etkilenmiyoruz. Kışın da biz durmadan hızla çalışabiliyoruz. Şu anda kazı ve destekleme çalışmalarımız, akabinde beton kaplaması devam ediyor."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı