Süs tavukları "altın" yumurtluyor

Süs tavukları "altın" yumurtluyor

Elazığ'da yaşayan Murat Sinan, hobi olarak beslemek için 6 yıl önce aldığı süs tavuklarının yumurtasını 30 liraya, bir horoz ve bir tavuğu da 2 bin 500 liraya satıyor- Sinan: "Bu hayvanlar, bir tavuk ve bir horoz olmak üzere çift halinde satılıyor. Yumurt

ELAZIĞ (AA) - Elazığ'da yaşayan Murat Sinan'ın (39), hobi olarak beslediği süs tavuklarının yumurtası 30 liraya alıcı buluyor.

Küçük yaştan itibaren birçok hayvan besleyen Sinan, 6 yıl önce süs tavukları ile tanıştı. İlk başta Osmanlı saray tavuklarından olan sultan tavuğundan bir çift alan Sinan, şimdi dünyanın farklı ülkelerinden gelen ve özel ırklardan oluşan 20 çift süs tavuğuna bakıyor.

Süs tavuklarının yumurtasını 30 liraya, bir horoz ve bir tavuğu da 2 bin 500 liraya satan Sinan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı saray tavukları, portakal fizan, siyah cüce koşin, sussex ve renkli koşinler olmak üzere 40'ın üzerinde süs tavuğu ve horozuna sahip olduğunu belirtti.

Beslediği türler arasında yer alan Osmanlı saray tavuklarının dünyanın en popüler süs tavuklarından olduğunu, şovlarda, yarışlarda eksik olmadığını ifade eden Sinan, bu tavukların diğer tavuklar gibi sürekli yumurta yapmadığını, belirli yumurtlama dönemlerinin bulunduğunu ve yumurtlama süresine girince 10 günde en fazla 5 yumurta yaptıklarını kaydetti.

Nadir yumurta vermelerinin yanı sıra türlerine değer katan özellikler olduğunu söyleyen Sinan, şunları kaydetti:

"Paçalarının bir karışa kadar uzaması, tepe tüyler ve sakallarının uyum içerisinde olması değer katan özellikler. Bu tavukların ırklarının korunarak beslenmesi gerekir. Kümesleri karışmamalıdır. Beslediğim tavuk ırkları arasında en değerlisi sultan tavukları. Bu tavukların 2 bin 500 liraya kadar alıcısı var. Bir tavuk ve bir horoz olmak üzere çift halinde satılıyor. Yumurtaları da 30 liraya kadar alıcı buluyor."

Süs tavuklarının ziraat ve köy tavukları gibi olmadığını sözlerine ekleyen Sinan, ifadelerini şöyle sürdürdü:

"Bu hayvanların gözleri tüylerinden dolayı pek görmez. Sürekli makasla kesmek gerekir. Ayak ve paça yapıları da farklıdır. Kafalarında padişah kavuğu gibi tüy topları var. Tabiri caizse benim gözümde bu tavuklar altın yumurtluyor. Sayılarını arttırarak işimi profesyonel yetiştiriciliğe çevireceğim. Yurt içi ve yurt dışından gelen talep doğrultusunda da pazarlama ağını genişleteceğim."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı