Tandırlar ramazan sofraları için yandı
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan tandır ekmeği, ramazan için yakılan tandırlarda pişirilmeye başlandı- Yöresel yemeklerden pişiren kadınlardan Koçak:- "Tandırları hem iftar hem de sahurda yenilen yemekler için yaktık.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan tandır ekmeği, ramazan için yakılan tandırlarda pişirilmeye başlandı.
Yüz yıllarca nesilden nesle aktarılan ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ramazan sofralarının vazgeçilmez yöresel yemeklerinden olan velibah, su böreği, bişi, hunk, kete ve tandır ekmeği sabahın erken saatlerinde yakılan tandırlarda ev hanımlarınca pişiriliyor.
Tandırın yakılarak hazır hale getirilmesinden ekmeğin pişirilmesine kadar büyük bir ustalık isteyen tandır ekmeği, ev hanımlarının hünerli ellerinden sofralara sunuluyor.
İçinde tezek ve odun yakılarak ısıtılan tandırların sıcak yüzüne yapıştırılan hamurlar, yaklaşık 30 saniye içerisinde kabararak kızarıyor ve yörenin eşsiz lezzeti ortaya çıkıyor.
Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Yağbasan köyünde yöresel yemeklerden pişiren kadınlardan 45 yaşındaki Elmas Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, annesi ve babaannesinden öğrendiği yöresel yemekleri yapmayı sürdürdüğünü söyledi.
Tandırda yöresel yemek yapma geleneğini özellikle her ramazanda devam ettirdiklerini vurgulayan Koçak, şöyle devam etti:
"Tandırları hem iftar hem de sahurda yenilen yemekler için yaktık. Geceden hamurumuzu hazırlayıp, dinlenmeye bıraktık. Sabah tandırı yaktık, önce ekmek için hamurları yufka haline getirip pişiriyoruz. Ardından tandır üzerine konulan tava veya sac üzerinde öncelikle iftarda yiyeceğimiz velibah, su böreği, hunk daha sonra sahurda yiyeceğimiz bişi, kete gibi yemekleri hazırlıyoruz."
- "Yöresel lezzetler geleceğe aktarılıyor"
Bu yöresel ürünler tandıra yapıştırılırken annesi Elmas Koçak'a yardım eden Aydanur Koçak ise "Annelerimizden öğrenmeye çalıştığımız yöresel yemekleri gelecek nesillere taşımaya çalışıyoruz." dedi.
Vatandaşlardan Saltanat Aydın ise Ramazan dolayısıyla yemek yapmak için hummalı çalışma yaptıklarını belirterek "Un, yumurta, yaş maya, sıvı ve katı yağ ile tuzu karıştırıp hamur yapıyoruz. Hunk hamuruna ısırgan otu, velibaha peynir veya patates koyarak tava içerisinde pişiriyoruz." ifadesini kullandı.
Köy Muhtarı Mehmet Koçak da köydeki kadınların ramazan sofralarının vazgeçilmez yöresel yemeklerini hazırladıklarına işaret ederek ramazan ayının İslam alemine hayırlı olmasını diledi.
AA
Kaynak: