Taraf'tan YAŞ bombası

Taraf'tan YAŞ bombası

İşte Taraf'ın sürmanşeti: Hantepe'de bu kadar çarpışmadılar !

Başbakan, Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanı olmasına direnince Org. Başbuğ da Jandarma Genel Komutanı'nı istifaya zorlayıp rest çekti

Yüksek Askerî Şûra toplantısının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına kesin gözüyle bakılan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık'ın emekliliğini istemesi gündeme bomba gibi düştü. Herkes Orgeneral Işık'ın bu ani kararın perde arkasında neler yaşandığını merak ediyor. Dün Karargâh'ı çok yakından bilen bir haber kaynağımla, emeklilik dilekçesinin perde arkasını ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutumunu konuştum. İşte Ankara'da yaşananlar:

Emeklilik formülü nasıl gündeme geldi

CumhurbaşkanıAbdullah Gülve Başbakan Erdoğan'ın, Orgeneral Hasan Iğsız'ı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atamamasının ardından Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ gece geç saatlerde Karargâh'ta orgenerallerle biraraya geldi. Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Arslan Güner, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'la birlikte durum değerlendirmesi yaptılar.

İddialara göre Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin YAŞ kararlarıyla yıprandığını belirterek, hükümete bir cevap verilmesi gerektiğini söyledi. Bunun için Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık'ın emekliliğini istemesi formülü gündeme getirildi.

Yine iddialara göre üç komutan, Kara Kuvvetleri Komutanı olmayı bekleyen Orgeneral Işık'a emeklilik dilekçesi vermesi için baskı yaptı. Baskı gece geç saatlere kadar sürdü ve baskılardan bunalan Orgeneral Işık'ın, sabah saatlerinde emeklilik dilekçesini vereceğini söylemesiyle toplantı sona erdi.

Restin amacı neydi

Orgeneral Işık'ın emeklilik dilekçesi vermesi neden bu kadar önemliydi? Genelkurmay Başkanı Başbuğ, bu restiyle neyi amaçlamıştı?

Karargâh'ı yakından bilen haber kaynağım, Başbuğ açısından bu işin tamamen “duygusal” nedenlerden kaynaklandığını belirtip, perde arkasındaki planları anlatmaya başladı.

Başbuğ, 2013'te Genelkurmay Başkanı olması beklenen 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel'in önünü kesmeyi amaçlıyordu. Orgeneral Işık'ın emekliliğini istemesiyle, Necdet Özel Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na gelecek ve burada iki yıl kaldıktan sonra 2012 yılında emekli olacaktı.

Orgeneral Özel'in 2012 yılında emekli olmasıyla birlikte iki ismin Genelkurmay Başkanlığı için önü açılacaktı. Bunlardan biri hakkındaErgenekonsoruşturmasında belgeler bulunan Orgeneral Bekir Kalyoncu diğeri ise şu an Genelkurmay 2. Başkanı olan Orgeneral Aslan Güner'di.

Başbuğ kendisini koruyor

Peki bu iki isim Başbuğ açısından neden bu kadar önemliydi?

Haber kaynağım, devam eden üç davaya bakılması gerektiğini, Başbuğ'un bu son hamleleriyle kendisi açısından süreci tersine döndürmeye çalıştığını iddia ediyor.

Biraz açmasını istediğimde de “Başbuğ soruşturmalara dahil olup, tutuklanmaktan korkuyor” diyerek ayrıntıya girmeye başladı:

“İnternet Andıcı, İrticayla Mücadele Eylem Planı ve Cemal Temizözü'ün yargılandığı faili meçhul cinayetler davası Başbuğ açısından önemli. Faili meçhul davasında Başbuğ o dönem 7. Kolordu'da görevliydi. Faili meçhuller yaşandığı dönemde Hasan Kundakçı'nın yardımcısıydı. ‘İnternet Andıcı'nda, Orgeneral Hasan Iğsız'ın parafının hemen yanında bulunan “Sayın komutana arz” yazısıyla Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un kastedildiği net. İrticayla Mücadele Eylem Planı'nı Albay Dursun Çiçek'in tek başına yaptığına çocuklar bile inanmaz. Bunları Başbuğ da bildiği için sıranın kendisine geleceğini düşünüyor ve ön almaya çalışıyor. Hükümet, Başbuğ'un restine restle karşılık verecektir. Başbuğ direnmeye devam ederse hükümet kendisini emekliye sevk edebilir. Orgeneral Atila Işık'ın da emeklilik dilekçesini hükümet kabul etmeyebilir. Ankara'da bugün itibariyle konuşulan bu.”

TARAF