Tarihi Engüzekkapı Kalesi restore edilecek
Erzurum'un Uzundere ilçesinde, Doğu Roma İmparatorluğu döneminden kaldığı tahmin edilen kale, restorasyonun ardından turizme açılacak- Kaymakam Uzan:- "Rölöve ve restorasyon projelerinin hazırlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığımızca 140 bin lira ödene
ERZURUM (AA) - HADİ ŞENGÜL - Erzurum'un Uzundere ilçesinde, su yolları, tapınak, hamam ve fırını bulunan tarihi Engüzekkapı Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilerek turizme kazandırılacak.
Kaymakam Hacı Arslan Uzan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uzundere'nin, Uluslararası Sakin Kentler Birliğine Türkiye'den katılan 11. kent olduğunu söyledi.
Birliğe girdikten sonra ilçede ciddi hareketlenme olduğunu belirten Uzan, "Uzundere, turistik açıdan Tortum Gölü'nü barındıran önemli doğal ve kültürel zenginliklere sahip. Engüzekkapı Kalesi de bunlardan biri. Bu eserin Bizanslılardan kaldığı rivayet edilmekte. Tarihi dokusu zengin bir eser. Kalenin dışında gözetleme kulesi, fırın, hamam, tapınak var. Önünden akan Tortum Çayı'na bağlanan bu kalenin en esrarengiz yönü de gizli su yollarını barındırması." dedi.
Uzan, bu tarihi eserin ihya ve inşa edilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Kalenin restorasyonu için çalışmaların başlayacağını bildiren Uzan, şöyle devam etti:
"Rölöve ve restorasyon projelerinin hazırlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığımızca 140 bin lira ödenek ayrıldı. İhalesi yapılma aşamasında. İhalesi yapıldıktan sonra projesi hazırlanacak. Ondan sonra da yaklaşık bir maliyet ve proje ortaya çıkacak. Daha sonra da burayı gezip görülecek bir yer olarak turizme kazandırmayı hedefliyoruz. Şu anda sarp kayalığın üzerine kurulduğu için insanların rahat gezip dolaşması için elverişli ortam yok. Dolayısıyla bakım ve onarımının yapılması lazım. Buraya bir de yürüyüş yolu yapacağız. Proje hazırlandıktan sonra hemen ödenek isteyeceğiz."
Uzan, kalenin içinde kayalar oyularak yapılan gizli su yollarını da açacaklarını anlattı.
Kalenin, açık hava müzesi olabileceğini belirten Uzan, "Tabii yine de teknik ekibin çalışması olmadan bir şey demek güç. Ama Artvin-Erzurum karayolunun kenarında olması, insanların rahatlıkla gezip görmesi için kolaylık sağlıyor. İlçe merkezine 4 kilometre uzakta. Ümit ediyorum, burası gezilip görülmesi gereken bir yer olacak. Turizme kazandırıldığı anda Uzundere'nin sakin şehir profiline çok uygun bir proje olacak." diye konuştu.
- "Arzumuz, tüm eserlerin restorasyonunun yapılması"
Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy da ilçenin tarih boyunca Kumanlar, Kıpçak ve Suvar Türklerine ev sahipliği yaptığına işaret etti.
İlçede Akkoyunlu ve Karakoyunluların da hüküm sürdüğünü anlatan Özsoy, şunları kaydetti:
"İlçede bariz koyun başlı mezarlar var. Bu da bize Karakoyunlu ve Akkoyunlu dönemini çok net göstermektedir. 17 Eylül 1547'de Uzundere, Engüzekkapı ve Akçakale'nin fethedilmesiyle Osmanlı hakimiyetine geçmiş. Uzundere'de kale kültürü çok gelişmiş. Çünkü İpek Yolu'nun bir kolu vaziyetindeki Uzundere, Gürcistan'a, Kafkaslar'a doğru yapılan ticaretin önemli güzergahındaydı. Bu bağlamda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Engüzekkapı Kalesi'nin rölöve ve restorasyonu için ödenek ayırdı."
Özsoy, Uzundere'deki tüm tarihi eserlerin restorasyonunun yapılmasını arzuladıklarını da sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: