Tarihin binlerce yıllık tanığı: Alahan Manastırı
Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde, "Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor" sözleriyle tanımladığı Mersin'deki Alahan Manastırı, binlerce yıldır ayakta duran kilisesi, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve mezarlarıyla ziyaretçilerini tarihi bir yolculu
MERSİN (AA) - Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde, ''Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor'' sözleriyle tanımladığı Alahan Manastırı, binlerce yıldır ayakta kalan tarihi yapısı ve manzarasıyla, hem doğa hem de inanç turizminde öne çıkıyor.
Mut ilçesindeki Göksu Vadisi'ne hakim dik bir yamaçta bulunan manastır, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2 yılda yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından turizm sezonunda çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırladı.
Milattan sonra 440-442'de yapıldığı tahmin edilen ve eşsiz manzarasını günümüze kadar taşıyan Alahan, biri yıkılmış iki kilise, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve çeken mezarlardan oluşuyor.
Restorasyonla koruyucu çatı takılan ve turistlerin rahat gezebilmesi için ahşap yürüyüş yolları ile çelik merdivenler de eklenen manastırın ayakta duran kilisesi, Ayasofya Müzesi'yle benzer mimarisi, taş işçiliği ve süslemeleriyle öne çıkıyor.
Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde, ''Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor'' sözleriyle tanımladığı Alahan, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde de yer alıyor.
Hristiyanlığın geçiş yolu olarak da önem taşıyan Alahan Manastırı, bu dinin hac yollarından biri olarak biliniyor.
AA
Kaynak: