"Tarım Fuarı'nda organizasyon eksikleri oluyor"
Şakalak Tarım Makine Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Genç sektördeki gelişmeler ve Konya Tarım Fuarı'nı Memleket'e değerlendirdi.
Tarımın Başkenti Konya'da sektörün çok hızlı geliştiğini ifade eden Genç, "Konya Tarım Fuarı'nda organizasyon eksikleri var" diye konuştu.
-Genç Tarım Makine ve Şakalak Tarım Makine’yi bize tanıtır mısınız ?
Firmamız 1960’lı yıllarda kuruldu ancak 1975 yılında anonim şirketi faaliyetine geçti. Şirketimizi babam Yusuf Genç kurdu. Küçük bir atölye ile başladık. Daha sonra 1. Organize Sanayii'ne geçtik sonrasında da 2. ve 3. Organize Sanayii'lerinde hedef büyüttük. 200’ün üzerinde çalışanımız var. 4. Organize Sanayii'ne de geçmek için çalışmalarımız var.
İlk işe başladığımızda ustamızın soyadı olan 'Şakalak' ünvanı ile başlamıştık. Sonrasında ayrıldık ancak 'Şakalak' ismini yine de yaşattık. Genç Tarım’ı da, toprak işleme grubunda kendi soyadımız olan 'Genç’i kullanarak geliştirdik. Ürün gruplarını ayırırken markalaşmış olduk.
-Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz ve hangi ürünleriniz var?
Bizim iki ürün grubumuz var, ekim grubu bir de toprak işleme grubu var. Ekim grubunda; hububat ekim makinesi, sebze ekim makineleri üretiyoruz. Genç Makine ile de ekim öncesine hazırlayan ekipmanları yapıyoruz. Bizim asıl dalımız ekim makinesi. Türkiye genelinde 136 tane bayimiz var. Yine Türkiye’nin çeşitli yerlerinde 20 yılı geride bırakan satıcılarımız mevcut.
- Tarım makineleri toprak yapısına göre mi yapılıyor?
Evet, toprak yapısına göre değişiyor. Bizim Çukurova bölgesine verdiğimiz makineler ile iç Anadolu Bölgesi'ne verdiğimiz makineler arasında farklılıklar var.
-Yurtdışında hangi bölgelere satıyorsunuz ?
Konya Sanayicileri olarak Ortadoğu'daki iç savaştan önce özellikle Irak pazarında önemli paya sahiptik. O bölge, Avrupa ürünlerinden daha çok Türk ürünlerini tercih ediyorlardı. Ancak son dönemlerde güven anlamında sıkıntı oldu. Nakliye noktasında, lojistik anlamında ve insanların hayat güvencesi noktasında sıkıntılar oldu. Birçok bayimizden 6 ay boyunca haber alamadık. Bu, hem Konya Sanayisini hem de Türkiye Sanayicilerini etkiledi. Yine Rusya ile yaşanan gelişmelerden sonra oradaki ticaretimiz de olumsuz etkilendi. Ancak yeni dönemde ise, Yunanistan ve Bulgaristan’da biraz hareketlenmeler var.
-Tarım Fuarları iç pazarı hareketlendiriyor mu ?
Fuarların etkisi hem iç pazarda hem de dış pazarda oluyor. Konya bir tarım merkezi oldu. Geçen yıl tarım fuarına 450 bin kişi gelmişti. Fuarların en güzel kısmı yeni ürünleri tanıtma imkânı buluyor olmamız. Çiftçilerin istediği farklılık yeni ve farklı ürün. Geldikleri zaman ilgisini çekebilecek ürünler sunmamız gerekiyor. Özellikle bizim sektörde çiftçi, işimi daha kolay nasıl yapabilirim? diye bakar ürünlere.
-Tarım Fuarlarında ne tür sıkıntılar yaşıyorsunuz?
Çok kalabalık ve insanlara yetişemiyoruz. Önceki fuarlarda 25 personelimizi çalıştırıyor olmamıza rağmen yetişemiyorduk. Organizasyon eksikliği olduğu düşünüyorum. Misal, giriş ve çıkışların kontrol altında olması gerekiyor. Konya’da fuarlarında konaklama ve ulaşım noktasında sıkıntılar var. Konya’nın bu konuda eksiği var. Son iki seneden beri kalite anlamında Avrupa’nın önüne geçtik. Son 5 yıldan beri kendimizi çok geliştirdik. Bu anlamada da Avrupalılar bizden korkuyorlar. Lakin dediğimiz gibi bütün bu gelişmelere rağmen organizasyonlarda sıkıntılar var, çok ivedi giderilmeli.
-Genel olarak sektörün sıkıntıları nelerdir?
Kalifiye eleman ve tahsilât noktasında sıkıntılarımız var. Çek kanununda yeniliklerin yapılmasını bekliyoruz.
-AR-GE çalışmalarınız var mı ?
AR-GE çalışmamız var. Son 2 yıldan beri sürekli yeni şeyler üzerinde çalışıyoruz. Şu anda pulluk imalatı, lazer ve dövme sistemi gibi bazı sistemler kurup Konya’da olmayan bir imalat yapmak istiyoruz.
-Devlet’in sektöre teşvikleri var mı ?
Evet, tarım sektöründe çok ciddi teşvikleri var. Bu teşviklerin bize çok yararı var. 50 bin liralık tarım makinesinin yüzde 60’ını devlet veriyor. Bu çok ciddi bir rakam. Bunun sayesinde çiftçiler ürün alma noktasında sıkıntı yaşamıyorlar ve ekipmanını yenileme noktasında kolaylık sağlıyor.
-4. Organize Sanayi Bölgesi'nde alan sorunu yaşıyor musunuz ?
Tabi ki yaşıyoruz, bütün sanayiciler alan sıkıntısı yaşıyor. 2004 yılında 2500 metrekare alana geçtiğimizde 'bu alan bize yeter' diye düşünmüştük ancak aradan iki yıl geçtikten sonra bu alanın bize yetmediğini gördük. İşler büyüdükçe kullanacağımız alanın da o oranda büyümesi gerekiyor.
-Mustafa Genç kimdir?
Şakalak Tarım Makine A.Ş. ve Genç Tarım Makine A.Ş’nin hem Yönetim Kurulu üyesiyim, hem de Genel Müdürüyüm. Firmamızın satın alma, satış, pazarlama alanlarına bakıyorum.
Röportaj: M.Ali Elmacı-Ahmet Gökbaş