Tarlalardaki "mevsimlik hayatlar"
Doğu ve Güneydoğu illerinden Hatay'ın Kırıkhan ilçesine gelen mevsimlik tarım işçileri, 25-30 lira yevmiyeyle çalışıp, tarla yakınına kurdukları çadırlarda kalıyor- Tarım işçisi Faruk Turan: ''Yaptığımız iş çok zor olmasına rağmen katlanıyoruz. Yağmur, ça
HATAY (AA) - HALİT DEMİR - Doğu ve Güneydoğu illerinden havuç toplamak için Hatay'ın Kırıkhan ilçesine gelen mevsimlik işçiler, yılın 6 ayını tarlalarda geçiriyor.
Ekmek parası için şehir şehir dolaşan tarım işçileri, çocuklarını sırtlarına alarak günün ilk ışıklarıyla havuç tarlalarının yolunu tutuyor. Çapayla topraktan söktükleri havuçları çuvallara dolduran ve havuzda yıkayan işçiler, 25-30 lira yevmiyeyle çalışıyor.
Şanlıurfalı işçi 34 yaşındaki Faruk Turan, AA muhabirine, yılın yarısından fazlasını memleketlerinden uzakta geçirdiklerini söyledi.
Hatay'da üç aydır çalıştıklarını belirten Turan, şöyle devam etti:
"Sezon açıldığında iki kardeşimle buraya havuç toplamaya geliriz. Yaptığımız iş çok zor olmasına rağmen katlanıyoruz. Yağmur, çamur demeden çalışıyoruz. Yaklaşık 3 aydır günlük 25-30 liraya çalışıyoruz. Maddi durumumuz iyi olmadığı için ilkokul 3. sınıftayken eğitimini yarım bırakmak zorunda kaldım."
İki çocuk babası Eyyüp Erkan da havuç tarlalarında çavuşluk yaparak ailesinin geçimini sağlamaya çalıştığını söyledi.
Yılın 6 ayında yaklaşık 150 bin ton havuç topladıklarını ifade eden Erkan, "İki oğlumla çalışmaya geldik. Sezon bittiğinde başka illere gideceğiz. Hayatımız tarlalarda mevsimlik işlerde geçiyor" dedi.
Siverek'ten gelen Zinne Kaya da mesleği olmadığı için bu işte çalıştığını ifade etti.
Kaya, "Kira ödemeye gücümüz yetmediği için çadırda yaşamak zorundayız. Bu şartlarda çalıştığımız için çocuklarımız da mağdur oluyor. Onları çamurların arasında görmek bizi üzüyor ama elimizden bir şey gelmiyor" diye konuştu.
Kaynak: