TBMM FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu ek süre almayacak

TBMM FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu ek süre almayacak

Komisyon Başkanvekili Satır:- "İşin ekonomik ve STK boyutunu da bitirdikten sonra rapor yazımına geçeceğiz, ek süre kullanmayacağız"- "CHP'li üyeler, Komisyon çalışmalarına etkin katılmıyor"

TBMM (AA) - MELDA ÇETİNER - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) dört partinin katılımıyla kurulan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, ek süre almadan çalışmalarını tamamlayacak.

Komisyon Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyon olarak çalışmalarına verimli şekilde devam ettiklerini belirterek, ilgili kurumlardan istedikleri bilgilerin gelmeye başladığını, bunların da hem üyeler hem de uzmanlar tarafından incelendiğini anlattı.

Komisyonun CHP'li üyelerinin çalışmalara etkin katılmadığını ifade eden Satır, "İstanbul'da bazı kurum ve kuruluşlara yaptığımız ziyaretlere CHP'nin Komisyon üyeleri katılmadı. Komisyona bilgi almak için davet ettiğimiz bazı konuşmacıları da dinlemiyorlar. Eski Cumhurbaşkanları Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül ile eski Başbakanlar Tansu Çiller, Mesut Yılmaz ve Ahmet Davutoğlu'na soruların yazılı sorulmasına karar verdik. Biz kendilerine sorularımızı gönderdik. Ancak iki kez süre uzatımı yapılmasına rağmen CHP'li üyeler soru sormadı. Oysa Komisyon kurulması için CHP de önerge verdi. Bu CHP için bir handikaptır." diye konuştu.

Komisyonun verimli olması için her alanda ve süreçte katkı verilmesi gereğine işaret eden Satır, CHP'nin, "Benim istediğim yapılırsa, komisyon verimli olur yoksa verimli olmaz." yaklaşımının karşılığı olmayan, kısır siyasi söylemden öteye geçmediğini savundu. Satır, "Katkı sunmadıkları gibi yaptıkları eleştirileri de çok mantıklı bulmuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Darbenin tüm ülkeye ve siyasi hareketlere karşı yapıldığını aktaran Satır, bu nedenle komisyonda yer almanın ve katkı sunmanın önemi ve değeri olduğunu, tüm üyelerin canla başla çalışması gerektiğini bildirdi.

Komisyonun çalışma süresinin 3 Ocak'ta sona ereceğini hatırlatan Satır, kalan zamanda işin mali boyutu ve sivil toplum boyutuyla ilgili çalışma yapacaklarını kaydetti.

İşin ciddi bir ekonomik boyutu olduğuna dikkati çeken Satır, "FETÖ, kendilerine himmet adı altında haraç vermeyen çeşitli şirketler hakkında da kötülemede bulundu. Bunun örneklerini 17-25 Aralık'tan sonra çok gördük. 15 Temmuz'dan sonra TMSF'ye devredilen şirketlerin bilançolarına baktığımızda işin ekonomik boyutunun ne kadar büyük olduğunu görüyoruz." diye konuştu.

İşin bir de sivil toplum kuruluşları (STK) boyutu olduğuna vurgu yapan Satır, "Türk toplumu yardımlaşmayı, hayır yapmayı, elindeki imkanları paylaşmayı seviyor. Geçmişten gelen bir geleneğimiz var. FETÖ, hayır kurumlarına yapılan yardımların kendilerinde toplanmasını, diğer kurumları kötüleyerek, karalayarak, dinleyerek ve hatta suç isnatlarıyla çeşitli faaliyetlerde bulundu. Bazı dernekleri yok ederek, 'Kimse Yok Mu Derneği'ni bir numara yaptılar. İnsanları sadece bu derneğe hayır yapmaya zorladı." diye konuştu.

Satır, 15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesinde kahramanlık gösteren Ömer Halisdemir'in, görevli olduğu Özel Kuvvetler Komutanlığını da ziyaret etmeyi planladıklarını aktardı.

Dinleme ve ziyaretlerin ardından rapor yazımına başlayacaklarını anlatan Satır, komisyon çalışmalarının 3 Ocak'ta tamamlanacağını, TBMM İçtüzüğü uyarınca araştırma komisyonlarına tanınan bir aylık ek süre hakkını kullanmayacaklarını açıkladı.

Sistemli çalıştıklarını ve baştan itibaren işin çatısını kurduklarını ifade eden Satır, şunları söyledi:

"Olayın askeri, emniyet, adalet, ekonomik, sivil toplum, dini ve dış bağlantı boyutu olduğunu gördük. Bu çatı üzerinden konuşmacıları davet ettik. Dinlenenlerin çoğu ortak belirlendi. Yerinde ziyaretler yaptık. Belirli bir sistematik içinde ve doğru çalışma takvimiyle neticeyi aldık. Sıkıştırılmış bir üç ay ve hiçbir komisyonda olmayan yoğun çalışma takvimi uyguladık. Süreyi uzatmadan rapor yazımına geçeceğiz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı