TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonu düşüreceğiz

TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonu düşüreceğiz

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda enflasyon hedefleri ve ekonomik politikalar hakkında açıklamalarda bulundu. Karahan, "Enflasyon hedefimizin şu anda gerçekçi olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Enflasyonla Mücadelede Talep Yönetimi Ön Planda

"Talebi Kontrol Ederek Enflasyonu Düşürmeyi Hedefliyoruz"

TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonla mücadele programının sıcak para üzerinden değil, talep yönetimiyle gerçekleştirildiğini belirtti. Karahan, "Talebi kontrol ederek enflasyonu düşürme amaçlı çalışıyoruz. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarındaki bozuklukları düzeltmeyi hedefliyoruz" dedi.

"Faiz Arttıkça Sermaye Akımları Olabiliyor"

Faiz artışlarının sermaye akışlarını etkilediğini belirten Karahan, "Son 1,5 ayda rezervlerde yaşanan iyileşmenin üçte biri yurtdışı kaynaklı, üçte biri bireysellerin döviz mevduatlardan TL mevduata dönmesinden kaynaklı, kalan üçte biri ise tüzel kişilerden kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Finansman Problemi Yok

"Sıcak Paraya İhtiyacımız Yok"

Türkiye'nin cari açıkta finansman problemi olmadığını vurgulayan Karahan, "Sıcak paraya ihtiyacımız yok ama talebi soğutmak ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı düzeltmek için sermaye artışı geliyor. Enflasyon düştükçe daha çok doğrudan dış yatırım olarak da gelir" dedi.

fatih-karahan.jpg

"Enflasyon Hedefimiz Gerçekçi"

Enflasyon hedeflerinin makul olmadığını düşünen eleştirilere cevap veren Karahan, "Türkiye'nin en iyi araştırmacıları bizde. Teknik analizler sonucunda enflasyon hedefimizin şu anda gerçekçi olduğunu düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

TÜİK Verileri ve TCMB Analizleri

"TÜİK Verileri Daha Güvenilir"

TÜİK verilerinin güvenilirliğini vurgulayan Karahan, "TÜİK'in verileri bizim kendi topladığımız verilerden daha yüksek çıkıyor" dedi. Karahan, TÜİK'in uluslararası standartlara uygun hareket ettiğini belirtti.

Performans Tazminatları ve Asgari Ücret

"Performans Tazminatı Çalışanları Teşvik İçin Kullanılıyor"

Performans tazminatları hakkında bilgi veren Karahan, "Başkan ve üst düzey yöneticiler performans tazminatı almıyor. Performans ödemesi, çalışanların bireysel performansını teşvik etmek amacıyla kullanılıyor" dedi.

"Asgari Ücret Tahminlerinde Tek Artış Öngördük"

Asgari ücretle ilgili tahminler hakkında konuşan Karahan, "Enflasyon hedeflemesi yaparken asgari ücrette tek artış olacağı yönünde tahminlerimizi yaptık" ifadelerini kullandı.

Tasarruf Tedbirleri ve KKM

"Tasarruf Tedbirlerini Önemli Buluyoruz"

Tasarruf tedbirlerinin iç talebin dengelenmesi açısından önemli olduğunu belirten Karahan, "Enflasyonla mücadelede hükümetin de çeşitli tedbirleri var" dedi.

"KKM Kaynaklı Zarar 833 Milyar Lira"

Kur Korumalı Mevduat (KKM) kaynaklı zarar hakkında bilgi veren Karahan, "KKM kaynaklı zarar 833 milyar lira. Son dönemde kur makul seviyede olduğu için kur ödemesi yapılmıyor" dedi.

Rezervler ve Kurlar

"Enflasyonu Düşürürsek Rezerv Problemi Ortadan Kalkacak"

Rezerv yönetimi hakkında konuşan Karahan, "Rezerv yönetiminde ilk hedef enflasyonu düşürmek. Enflasyonu kalıcı şekilde düşürürsek rezerv problemi de ortadan kalkacak" dedi.

500 ve 1000 Liralık Banknotlar

"Karar Verildiğinde Şeffaflıkla Paylaşılacak"

500 ve 1000 liralık banknotların ihtiyacı konusunda değerlendirmelerde bulunan Karahan, "Üst banknota ihtiyaç olup olmadığı teknik analizler sonucunda ortaya çıkıyor. Bir karar verildiğinde şeffaflık çerçevesinde paylaşılacaktır" dedi.

Karahan, enflasyonla mücadele, tasarruf tedbirleri ve ekonomik politikalara dair açıklamalarıyla dikkat çekti. Enflasyon hedeflerinin gerçekçi olduğunu belirten Karahan, TCMB'nin talep yönetimi odaklı çalışmalarına devam edeceğini vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.