Tekstil mühendisliği Türkiye'de en kısa sürede iş bulunan ilk meslek! Öğrencilere asgari ücret kadar burs alma imkanı
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Türkiye'de en çok aranan ve en kolay iş bulanan meslekleri açıkladı. Asgari ücret kadar burs alma imkanı olan tekstil mühendisliği, en kolay iş bulanan meslekler arasında
Milyonlarca gencin büyük heyecanla beklediği üniversite tercih dönemi 5 Ağustos Cuma günü sona eriyor. Gençlerin karar sürecinde, üniversite sonrası iş bulman kolaylığı en belirleyici faktörler arasında.
ASGARİ ÜCRET KADAR KARŞILIKSIZ BURS
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Türkiye'de en çok aranan ve en kolay iş bulanan meslekleri açıkladı. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ve Yükseköğretim Kurumu'ndan alınan veriler ışığında hazırlanan rapora göre tekstil mühendisliği, Türkiye'de en kısa sürede iş bulunan meslekler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Tekstil mühendisliği bölümünü seçen başarılı gençler, iş bulma konusundaki avantajlarının yanı sıra Tercihim Tekstil Mühendisliği Projesi ile öğrenim hayatları boyunca aylık asgari ücret kadar karşılıksız burs alabiliyor.
Üniversiteye giriş sınavı sonrası öğrenciler tercih sürecine odaklanırken, dünyada yaşanan hızlı değişime uyum sağlayabilecek, yeni çalışma alanları yaratabilecek, geleceği olan ve iş bulma imkanı yüksek mesleklerin eğitimini veren bölümler öne çıkıyor. Tekstil mühendisliği Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan tekstil ve hazır giyim sektöründe ve dünyada uzun vadede sağladığı olanaklarla geleceğin meslekleri arasında yer alıyor.
HER DÖRT ÖĞRENCİDEN BİRİ MEZUN OLMADAN ÖNCE İŞE GİRİYOR
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından açıklanan verilere göre; Tekstil Mühendisliği, Türkiye'de en kısa sürede iş bulunan mesleklerin başında geliyor. Üniversite tercihi yapacak öğrencilerin doğrudan yararlanabileceği ulusal bir araştırma niteliğindeki bu araştırma, tekstil mühendisliği eğitimi alan öğrencilerin yüzde 27,4'ü mezun olmadan, yüzde 49,3'ü ise ilk 6 ayda işe yerleşiyor. Tekstil mühendisliği gerek ülkemizde gerekse dünyada uzun vadede sağladığı olanaklarla geleceğin meslekleri arasında yer alıyor.
Ekonomiyi; mühendislikle, estetikle, tasarımla birleştiren ve trendlere hızla adapte olabilen tekstil mühendisliği Türkiye'de en kısa sürede iş bulunan meslekler arasında da öncelikli sıralardaki yer alıyor. Tekstil ve hazır giyim sektörü, sağladığı iş gücü, ekonomiye katkısı ve en yüksek ihracat oranına sahip olması açısından çalışılmak isten sektörlerin başında geliyor.
TÜRKİYE'NİN İHRACAT HEDEFLERİNE ULAŞMASINDA TEKSTİL MÜHENDİSLERİNİN ÖNEMLİ ROLÜ OLACAK
Türkiye'nin temel ve lider sanayi dallarından biri olan tekstil ve hazır giyim sektörlerinin tüm üretim aşamalarında sektörün gereksinimlerini karşılayan tekstil mühendislerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Yenilikçi ve sürdürülebilir üretim hedefleyen tekstil sektöründe görev alacak, fikirlerini yenilikçi çözümlerle hayata geçirebilecek tekstil mühendislerinin, Türkiye'nin ihracat hedeflerine ulaşılmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor. Türk markalarının da yerel ve global pazarda her yıl büyüyerek yer alması ile tekstil mühendisliğine duyulan ihtiyacın artmaya devam edeceği görülüyor.
TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİNİ TERCİH EDEN ÖĞRENCİLERE ASGARİ ÜCRET TUTARINDA EĞİTİM BURSU
Türkiye'nin ihracat hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacak, sektörün gelecek vizyonu ile örtüşecek nitelikli mühendisler yetiştirmek hedefiyle harekete geçen tekstil ve hazır giyim ihracatçı birlikleri, başlattıkları proje ile tekstil mühendisliğini tercih eden başarılı öğrencilere asgari ücret tutarında burs imkanı sağlıyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ile İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) öncülüğünde bir araya gelen 10 ihracatçı birliği ve Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TTSİS) tarafından Ticaret Bakanlığı destekleri ve Yükseköğretim Kurulu işbirliğinde hayata geçirilen 'Tercihim Tekstil Mühendisliği' burs projesi bu yıl da devam ediyor.
Proje kapsamında üniversite sınavında ilk 80 bine giren ve ilk 5 tercihinden birini tekstil mühendisliği seçerek bölüme girmeye hak kazanan öğrencilere burs veriliyor. İlk beş tercihinden biri tekstil mühendisliği olan ve ilk 20 bine giren öğrencilere asgari ücret, 20 ile 50 bin arasındakilere asgari ücretin yüzde 70'i, 50 ile 80 bininci sırada yer alan adaylara ise asgari ücretin yüzde 50'si oranında burs veriliyor. Proje kapsamında herhangi bir sayı sınırı olmaksızın kriterleri sağlayan tüm öğrenciler, üniversitelerin hazırlık bölümleri de dahil olmak üzere lisans eğitimleri boyunca burs almaya hak kazanıyor. Üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde öğrencilere en az bir dönem üretim fabrikalarında uygulamalı eğitim programı gerçekleştiriliyor.