Terör saldırısının mağdurlarına "manevi" destek

Terör saldırısının mağdurlarına "manevi" destek

Diyanet İşleri Başkanlığı manevi destek uzmanları, Ankara'daki terör saldırısının hastanelerde tedavi gören mağdurlarının yaralarını sarıyor - Manevi destek uzmanı Yıldız:- "Olayı sık sık hatırlamamalarını, arkadaşlarının 'nasıldı' diye sormamalarını, bun

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Ankara'daki terör saldırısında yaralanan ve çeşitli hastanelerde tedavi gören hastalara Diyanet İşleri Başkanlığının uzmanlarınca manevi destek sağlanıyor.

Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında bir süre önce hayata geçen "manevi destek hizmeti", terör mağdurları için de veriliyor.

Ankara Kızılay'daki terör saldırısı sonrasında en çok yaralının getirildiği hastanelerden Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören hastalara, Diyanet İşleri Başkanlığının görevlendirdiği uzmanlar psikolojik destekte bulunuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı manevi destek uzmanı Zehra Yıldız, terör saldırısından yaralı kurtulan ve Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisi süren Özgür Çarboğa ile görüştü.

Yıldız, yaşanan travmayı ve acılı süreci atlatmak için tüm mağdurların ve onlara hizmet verenlerin yanlarında olduklarını vurgulayarak "Devletimizin tüm kurumlarıyla bu krizi el birliğiyle iyi bir şekilde atlatacağız. Diyanet İşleri Başkanımız tüm mağdurlara selam ve sevgilerini iletiyor. Normal hayatımıza dönünceye kadar sizlerin yanında olacağız. Bu süreçte en büyük destek size yakınlarınızdan gelecek. Onların desteği sayesinde bunu daha kolay atlatacaksınız. O kötü durumu yenmeniz için o noktayı silmeye gayret etmemiz gerekiyor" dedi.

Mağdurlara patlama anının tekrar tekrar yaşatılmamasının önemine işaret eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Terör mağdurlarına en başta aileleri ve yakınlarının ciddi desteği gerekiyor. Fiziksel anlamda iyileşip hastanemizden çıktıktan sonra normal hayata döndüklerinde ailelere en büyük tavsiyemiz, olayı tekrar tekrar konuşturarak ve anlattırarak yaşatmamaları gerekiyor. Bu noktada yardım edebilirler. Olayı sık sık hatırlamamaları, konuşurken arkadaşlarının 'nasıldı' diye sormamaları, 'tekrar anlatır mısın' şeklinde olayı yeni baştan yaşatmamalarını, bununla ilgili görselleri izlememelerini, gerekiyorsa psikolojik destek almaları için uzmanlara başvurmalarını tavsiye ediyoruz."

- "Yaşamaya devam edeceğiz"

Saldırının mağdurlarından Özgür Çarboğa da AA muhabirine yaptığı açıklamada, patlamanın meydana geldiği yerin güzergahı üzerinde olmadığını belirterek "Hafta sonu diye oradan geçiyordum. Akşam saat 19.00'da iş yerinde olmam gerekiyordu, gece çalışıyorum. Arkadaşımın arabası ile geçiyorduk. Oradan geçerken bir anda gözümüze toz bulutu geldi. Arabanın hava yastığı patladı. Önümde araç yok diye düşündüm. Sonra bomba olduğunun farkına vardık. Aramızda 30 metre vardı, biz çaprazında kalıyorduk. Basınç sayesinde kapılar açıldı. Bir anda kendimizi dışarı attık" ifadelerini kullandı.

Olayın farkına dışarı çıkınca vardıklarını dile getirerek "Suratımdan akan kanları düşünmüyordum, amacım ambulansa varmaktı. Ambulansa vardık, sonra buraya geldik, çok uzun sürmedi. Hastaneye ilk defa geldim, böyle bir şey yaşayacağımı düşünmüyordum. Aracın halini internette gördükten sonra şanslı olduğumu düşündüm" diye konuştu.

Çarboğa, hayata bundan sonra daha farklı bir açıdan bakacağını vurgulayarak "Değer vermem gereken şeylere daha çok değer vereceğim. Bir şekilde yaşamaya devam edeceğiz. Yaşadığım şeyin çok büyük bir olay olduğunun farkındayım. Yaşadığıma da binlerce kez şükrediyorum" dedi.



Terör saldırısının mağdurlarına "manevi" destek

AA

Kaynak:Haber Kaynağı