Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Sempozyumu
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar:- "Arabuluculuk çok hızlı bir süreç. Bugüne kadar 12 bin 500 uyuşmazlık çözüldü. Bunun yüzde 93'ü bir günde ve bir günden daha az sürede çözümlenmiş durumda"
ANKARA (AA) - Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, uyuşmazlıkların çözümünde arabuluculuğun çok hızlı sonuç verdiğini belirterek, "Bugüne kadar 12 bin 500 uyuşmazlık çözüldü. Bunun yüzde 93'ü bir günde ve bir günden daha az sürede çözümlenmiş durumda." dedi.
Öztatar, Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Ankara Barosu tarafından Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu'nda düzenlenen "Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk ve Arabuluculukta Avukatın Rolü Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, adalet bekleyen insanların bir an önce adalete erişmelerini amaçladıklarını belirtti.
Arabuluculuğun adalete erişimde önemli bir kolaylık olduğuna dikkati çeken Öztatar, uzun yargılama sürelerinin sadece Türkiye'nin değil dünya ülkelerinin de sorunu olduğunu vurguladı.
Yargılamaların belirli bir zaman dilimi içerisinde gerçekleştirildiğine işaret eden Öztatar, şunları kaydetti:
"Arabuluculuk çok hızlı bir süreç. Bugüne kadar 12 bin 500 uyuşmazlık çözüldü. Bunun yüzde 93'ü bir günde ve bir günden daha az sürede çözümlenmiş durumda. Üç yıl, dört yıl süren bir uyuşmazlık nasıl üç saatte bitiyor? Bunun sırrı iletişimde. İnsanların birbirini anlamaya, dinlemeye başlamasında, insanların sorunları beraberce çözmede irade göstermesinde."
Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri İzzet Güneş Gürseler de arabuluculuğun gelişmesini istediklerini söyledi.
Gürseler, "Adil yargılanma, makul sürede yargılanma, nitelikli yargılanma hakkı vatandaşın temel hakkıdır. Bunu gerçekleştirmede bütün görevi sadece mahkemelere, yargı organlarına bırakmak yerinde değildir. Türkiye Barolar Birliği olarak 'arabuluculuk' eğitimi veriyoruz. 3 binin üzerinde meslektaşımıza eğitim verdik." ifadesini kullandı.
- "İş dünyasının dinamik yapısı için en uygun çözüm yöntemi"
Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran ise arabuluculuğun alternatif bir çözüm yolu olduğunun altını çizdi.
İş dünyasının dinamik yapısına en rahat ayak uydurabilecek alternatif çözüm yönteminin arabuluculuk olduğunu dile getiren Canduran, arabuluculuğun uzun süren yargılama süreçlerine gidilmeden en az giderle sonuç alınmasını sağladığını vurguladı.
Canduran, avukatların arabuluculuk sistemi içerisinde daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla her türlü desteği sunduklarını ifade etti.
Sempozyumda ATO Başkanı Gürsel Baran da bir konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından Yargıtay 19. Hukuk Dairesi Başkanı Şükrü Saraç'ın moderatörlüğünde sempozyumun ilk oturumuna geçildi.
Gün boyu sürecek sempozyumda ABD, İngiltere, Yunanistan'dan gelen arabuluculular da sunumlar yapacak.
AA
Kaynak: