Tödürge'nin 4 Bin Yıllık Apartmanları Turizme Kazandırılmayı Bekliyor

Tödürge'nin 4 Bin Yıllık Apartmanları Turizme Kazandırılmayı Bekliyor

Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Tödürge köyündeki 4 bin yıllık oyma kaya mağaraları, restorasyon çalışmaları ve turizme kazandırılmayı bekliyor.

Tödürge Köyü'nün Tarihi Mağaraları Koruma Altına Alınmalı

Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Tödürge köyünde bulunan 4 bin yıllık oyma kaya mağaraları, apartman görünümü ile dikkat çekiyor. Bu tarih öncesi yerleşim yerinin barınma ve sığınma amacıyla yapıldığı tahmin ediliyor. İçinde yaklaşık 100 oda bulunan mağaralar, günümüzde çevresel etkilerle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Sürekli koparak düşen parçalarla eriyen mağaralar, köy sakinlerinin endişe duyduğu bir konu haline geldi.

Tödürge'nin 4 Bin Yıllık Apartmanları Turizme Kazandırılmayı Bekliyor

Köy Halkı: "Mağaraların Turizme Kazandırılmasını İstiyoruz"

Köy sakinlerinden Osman Lafçı, mağaraların turizme kazandırılması gerektiğini belirtti. Lafçı, "Bu mağaraların tarihinin dört bin yıla dayandığı ve daha öncesinden yerleşim yeri olduğu söyleniyor. Bazı vatandaşlarımız da gelip burada zaman geçiriyor. Bu alan turistler için cazip hale geldi. Tarihi tam olarak nedir bilen yok. Köy halkı olarak bu alanın daha cazip hale getirilip mağaraların turizme kazandırılmasını istiyoruz" dedi.

Tödürge'nin 4 Bin Yıllık Apartmanları Turizme Kazandırılmayı Bekliyor

Restorasyon ve Işıklandırma Talebi

Osman Lafçı, mağaraların içinin oldukça serin olduğunu, dışarısı kaç derece olursa olsun insanın üşüdüğünü, kış aylarında ise mağaranın içinde sıcak bir hava olduğunu belirtti. "Burada yıllar önce merdiven ve korumalık yapılmıştı ancak zamanla düşen kayalıklar neticesinde zarar görmüş ve kullanılmaz hale gelmiş. Buraya tekrar bir restorasyon yapılır ve etrafına ışıklandırılmalar yapılırsa çok iyi olur" şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler