"Trafikte acele etmek kazaya davetiye çıkarıyor"

"Trafikte acele etmek kazaya davetiye çıkarıyor"

Uzmanlar her yıl çok sayıda insanın ölümüne ve bir o kadar da yaralanmaya yol açan bayram trafiğinde acele edilmemesi konusunda uyardı- İSKEF Eğitim Komite Başkanı ve ileri sürüş teknikleri uzmanı Büyükçınar:-"Büyük kazalar ilk 50 kilometre ya da varılaca

EDİRNE (AA) - Uzmanlar her yıl çok sayıda insanın ölümüne ve bir o kadar da yaralanmaya yol açan bayram trafiğinde acele edilmemesi konusunda uyardı.

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Eğitim Komite Başkanı ve ileri sürüş teknikleri uzmanı Çetin Büyükçınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram yolculuklarında trafik kazalarının artış gösterdiğini söyledi.

Ramazan Bayramı'nda tatil için yola çıkan vatandaşlardan yaklaşık 130'unun trafik kazalarında hayatını kaybettiğini bin kişinin de yaralandığını anımsatan Büyükçınar, Kurban Bayramı'nda aynı tablo ile karşılaşmamak için sürücülerin direksiyon başında dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Büyük kazaların ilk 50 kilometre ya da varılacak noktaya 50 kilometre kala yapıldığını anlatan Büyükçınar, şunları kaydetti:

"Bunun altında yatan en büyük gerçek kişinin evden çıkmak için acele etmesidir. Trafikte acele etmek, panik yapmak kazayla sonuçlanır. Diğer taraftan ise varışın verdiği rahatlıkla yola odaklanma azalmaktadır. Biz 'Bayram trafiğinde acele etmeyin, direksiyonunuz yaşama dönsün' diyoruz. Bu konunun yanı sıra uzun yol yapacak sürücülerimiz araçlarının bakımını yaptırmalıdır. Aracın yağı, suyu ve lastikleri mutlaka gözden geçirilmelidir. Ayrıca, bayramlarda akrabalara hediyeler götürülüyor. Sürücüler bu paketleri mutlaka aracında sabitlemelidir aksi halde bir viraj yada ani durumda ciddi yaralanmalara ve kazalara yol açacaktır. Sürücü kendi güvenliğinin yanı sıra yanındaki yolcuların da emniyet kemerinin bağlı olduğunu kontrol etmelidir. Özetle trafikte alınacak küçük önlemler direksiyonunuzun yaşama doğru dönmesini sağlayacaktır."

Sürücülerin yola çıkmadan önce ağır yiyecekler tüketmemesi ve uykusunu alması gerektiğini söyleyen Büyükçınar, özellikle bayram tatillerinde mümkün olduğu kadar gece yolculuğu yapmamalarını önerdi.

Sürücülerin yola çıktıktan iki saatte bir mola vermesi gerektiğini dile getiren Büyükçınar, "Uzun yol sürücüleri rahat kıyafetlerle yola çıkmalıdır. Ayrıca yorgunluk hissedildiği zaman, göz kapaklarının ağırlaşması, sırt ağrısı, dikkat dağınıklığı ve zihin bulanıklığı gibi durumlarda araçlarını uygun bir yere park ederek, yarım saat uyumalıdırlar." dedi.

Karayolları Genel Müdürlüğünün oluşturduğu risk haritasından sürücülerin gideceği noktadaki güzergahı kontrol etmesi gerektiğini aktaran Büyükçınar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sürücüler direksiyon başındayken cep telefonuyla kesinlikle konuşmamalı veya mesaj yazmak gibi bir şey yapmamalı. Bu konuda ciddi şekilde uyarıyoruz. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara ve kaza örneklerine bakıldığında cep telefonu kaza riskini yüzde 400 artırıyor. Ayrıca sürücüler alkol kullanmamalıdır. Alkol sadece alındığı anda değil bir gün sonrasına da etkiler oluşturuyor. Belirtilen önerileri dikkate alan sürücülerin kaza riski ortadan kalkacaktır. Bayramda sevdiklerinizle yarım saat fazla geçirme uğruna yapacağınız hata onları bir daha görmemenize neden olabilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı