TRT'de paralel soruşturma

TRT'de paralel soruşturma

Başbakan Erdoğan’a ulaşan “İşe alımdan dışarı yaptırılan işlere kadar TRT paralel yapının kontrolünde” şikâyetleri üzerine, Başbakanlık Teftiş Kurulu da düğmeye bastı.

TİB ve böcek soruşturmasının ardından Başbakanlık Teftiş Kurulu çok ses getirecek bir inceleme daha başlattı. Teftiş bu kez TRT’yi inceleyecek. İnceleme talimatı Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından verilirken, inceleme kararında TRT içindeki paralel yapının yaptığı usulsüzlüklerle ilgili yoğun şikâyetlerin etkisi olduğu öğrenildi. 17 Aralık sonrası süreçte en fazla şikâyetlerin geldiği kurumlardan biri haline gelen TRT için “Paralel yapının özel önem verdiği kurumlar arasında” ifadeleri kullanıldı. TRT ile ilgili şikâyetler iş yaptırdığı kurumların paralel yapıya yakın kurumlar olduğu ve buralar üzerinden paralel yapıya kaynak sağlandığı, ayrıca insan kaynaklarının ve personel yetiştirme alanlarının tamamen paralel yapı kontrolünde olduğu noktasında yoğunlaşıyor. Teftiş Kurulu, tüm şikâyetlerle ilgili detaylı inceleme başlatırken, TRT içindeki tüm birimleri ayrı ayrı ele alacak. İnceleme sonunda hazırlanacak rapor da Başbakan Erdoğan’a sunulacak. Tespit edilen usulsüzlükler ve hukuksuzluklar yargıya intikal edecek.

İŞTE O ŞİKâYETLER:
KADROLAŞMA:
TRT’deki kadrolaşma tamamen paralel yapının kontrolünde. Paralel yapının basın kuruluşlarından TRT’ye geçiş bir dönem çok kolay olurken, paralel yapı referansının TRT’de açmadığı kapı yok gibi.
KARİYER ÜSSÜ: TRT üzerinden yurtdışında eğitim ve kariyer yapma imkânlarından yararlananların da paralel yapının belirlediği isimler olduğu iddia edildi. Teftiş Kurulu, bu eğitimlerin kimler tarafından belirlendiğini ve iddia edildiği gibi paralel yapının insan kaynağı yetiştirme için kullanılıp kullanılmadığını araştıracak. Paralel yapıya bağlı olmayan kişilerin, hiçbir kariyer ve eğitim imkânından yararlanamadığı yönünde çok şikâyet var.
KAYNAKLAR NEREYE?: Teftiş Kurulu’nun yapacağı incelemenin en önemli ayağını ise harcamalar, satın alınan işler, kaynakların planlanması ve ihaleler oluşturacak. TRT çok sayıda firmaya program, film, dizi ve belgesel çektiriyor. Ancak Sayıştay bu projelerin hiçbirinde harcanan paraları yetkisi olmadığı için inceleyemiyor. İnceleme yapılamayan bu alanlarda paraların nerelere harcandığı, kimlerle iş yapıldığı belirlenemiyor.

PARALEL YAPIYA FİNANSMAN
Son dönemde batan birçok projenin nasıl alındığı ve bu kadar paranın neden harcandığı bilinmiyor. İşte buralarda da paralel yapıya yakın firmalarla iş yapıldığı ve bu firmalar üzerinden paralel yapıya büyük paralar kazandırıldığı ifade ediliyor. (SABAH)

AA'DA VE BİK'E DE SIRA GELECEK Mİ?

TRT'de başlayan bu soruşturma akıllara, sıra Anadolu Ajansı ve Basın İlan Kurumu'na da gelecek mi orularını akıllara getirdi. Paralel yapının bu kurumlarda da etkin olduğu ve özellikle kadro konusunda söz sahibi olduğu iddia ediliyor.