TÜBİTAK destekli proje incir üretimini artıracak

TÜBİTAK destekli proje incir üretimini artıracak

Mustafa Kemal Üniversitesi tarafından geliştirilen TÜBİTAK destekli projeyle incir üretiminin 3 kat artırılması amaçlanıyor- MKÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çalışkan: - "Şu anda bölgemizdeki incir ağaçlarından ortalama 3

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesince hazırlanan TÜBİTAK destekli projeyle Doğu Akdeniz'de incir üretiminin 3 katına çıkarılması hedefleniyor.

MKÜ Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen "Doğu Akdeniz Bölgesi Doğal Popülasyonundaki Erkek İncir Genotiplerinin Tanımlanması, Moleküler Karakterizasyonu ve Muhafazası Projesi" ile bölgedeki 89 tür incir üzerinde araştırma yapıldı. Bu kapsamda verimi yüksek olan 15 tür tespit edilerek ıslah çalışmasında kullanılabilecek hale getirildi.

Projenin yürütücüsü MKÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Çalışkan, AA muhabirine, Türkiye'nin kuru ve sofralık incir üretiminde en önemli ülke olduğunu anlattı.

Türkiye'de yetiştirilen "Bursa siyahı" başta olmak üzere, sofralık incir çeşitlerinin büyük bir kısmının tozlanmaya gereksinim duyduğunu belirten Çalışkan, bundan dolayı da erkek incirlerin oldukça önemli rol oynadığına dikkati çekti.

Çalışkan, şöyle devam etti:

"Erkek incir kalitesinin, dişi incirlerde irilik başta olmak üzere, kabuk ve renk gibi önemli kalite özellikleri üzerine çok önemli etkileri olduğu bilinmektedir. Bu bilgiler ışığında ülkemiz sofralık incir yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için erkek ve dişi incirleri sahada araştırdık. Bölgedeki üreticilerimizin özellikle temiz ve kaliteli erkek incir temini konusunda bizimle temasa geçtiklerinde problem yaşadıklarını tespit ettik. Bunun çözümü, üreticilerin kaliteli ve verimli bir yetiştiricilik yapabilmesi için neler yapabiliriz diye yola çıktık."

- Verimin 3 katına çıkarılması hedefleniyor

Çalışkan, TÜBİTAK'tan destek alarak başlattıkları projeyle bu soruna çözüm bulmaya çalıştıklarını anlatarak, bölgedeki incir yetiştiricilerinin temiz ve kaliteli erkek incir temin edebilmesini sağlayıp çiftçilere kaliteli yetiştiricilik konusunda yardımcı olduklarını dile getirdi.

Erkek incirlerin verimli olanını ayıklayarak dişi incirlerin yanına diktiklerini aktaran Çalışkan, "Böylece arılar kaliteli erkek incirden aldıkları tozu dişi incire taşıyarak verimli ve kaliteli yenilebilir incirin oluşumuna katkı sağlıyor. Şu anda bölgemizdeki incir ağaçlarından ortalama 30 kilogram civarında verim sağlarken projemiz sayesinde bu oranın 100 kilograma kadar artacağını söyleyebiliriz" dedi.

Çalışkan, 4 kişilik ekiple Hatay, Mersin, Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş'taki erkek incirler üzerinde çalışma gerçekleştirdiklerini bildirerek, buralardaki üreticilere de mutlaka temiz, kaliteli, iri meyveli, arıcık sayısı ve canlılık oranı fazla olan, çiçek tozu miktarı yüksek erkek incirleri seçmesini önerdiklerini vurguladı.

Verimliliğin ihracata da olumlu yansımalarda bulunacağının altını çizen Çalışkan, "Projenin sonuçlarının ihracata yansıyacağını da düşünüyoruz. Verim arttıkça ihracatta da geniş paya sahip olacağız" diye konuştu.

Çalışkan, proje kapsamında üretimin yoğunlaştığı yörelerde panel ve seminerler düzenleyerek üreticiyi bilinçlendireceklerini sözlerine ekledi.

TÜBİTAK destekli proje incir üretimini artıracak

AA

Kaynak:Haber Kaynağı