"Tunus, FETÖ'nün terk etmek zorunda kaldığı yegane ülkelerden"
Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan:- "Tunus, FETÖ'nün tam anlamıyla terk etmek zorunda kaldığı yegane ülkelerden biridir" - "Batı, Türkiye-Tunus ilişkilerini engellemeye gayret ediyor"
ANKARA (AA) - SÜMEYYE ÖZER - Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) karşı Tunus'ta çok büyük mücadele verdiklerini belirterek, "Tunus, FETÖ'nün tam anlamıyla dış kapının anahtar kilidine kadar terk etmek zorunda kaldığı yegane ülkelerden biridir." dedi.
Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara'da bulunan Büyükelçi Doğan, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Doğan, Türkiye-Tunus ilişkilerinin tarihi derinliğinin çok eskilere dayandığına işaret ederek, ilişkilerin Turgut Reis'in üç yıl süren operasyonuyla Tunus'un Cerbe adasının 1564'te korsanlardan kurtarılmasıyla başladığını belirtti. Doğan, 1881 Fransız işgaline kadar Türkiye'nin Tunus'un yapılanmasına yönelik katkılarının devam ettiğini ifade etti.
Büyükelçi Doğan, o günden bu güne Türkiye ile Tunus'un, kültürel anlamda, yaşam tarzı, gelenek ve inanç anlamında birbirine en yakın iki toplumdan birisi olduğuna işaret etti.
İki ülkenin siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal ilişkilerinin çok boyutlu devam ettiğinin altını çizen Doğan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türk Hava Yolları (THY) ve Türkiye Maarif Vakfının (TMV) Tunus'ta etkin şekilde faaliyet gösterdiklerini söyledi.
Doğan, Türkiye'nin Afrika'daki tanınırlığı ve Türkiye sevgisinden bugüne kadar en fazla FETÖ'nün faydalandığını belirterek şunları kaydetti:
"FETÖ bu ilişkiyi iliklerine kadar sömürmüştür. Her bir Afrika ülkesinde girebileceği en kılcal damarlara kadar nüfuz etme gayreti göstermiştir. Ancak ortaya konulan büyük çalışmalar sonucunda FETÖ'nün terör yuvası sözde okulları elinden alınmıştır. Her iki FETÖ okulu da uzun çabalar neticesinde Türk halkının gerçek temsilcisi olan ve Türk milletinin değerlerini yurt dışında temsil eden Maarif Vakfına verilmiştir. İlk ve orta eğitim olarak 40 öğrenciyle başlayan eğitim bugün 100 öğrenciye çıkmıştır."
Büyükelçi Doğan, Tunus'un, "FETÖ'nün tam anlamıyla dış kapının anahtar kilidine kadar terk etmek zorunda kaldığı yegane ülkelerden biri olduğuna" dikkati çekti.
- "Afrika ülkeleri için model ülke Tunus"
Tunus'un çok önemli stratejik bir konumu olduğuna değinen Büyükelçi Doğan, "Tunus 11 milyon nüfusu olmasına rağmen 60 milyonluk tüketim kesimine hitap eden, hem sahra ülkelerine hem de sahra altı ülkelere hizmet ve ürün ihraç eden ana lojistik merkezlerinden birisidir. Bunun ötesinde de kendi bölgesinde gerek siyasi anlamda gerekse ticari ilişkiler anlamında Tunus bölgenin yegane ülkesidir." değerlendirmesinde bulundu.
Doğan, Tunus'un, eğitimli nüfusu, kendi ülkesine ve değerlerine sahip çıkan milliyetçi toplumsal yapısıyla tüm Afrika ülkeleri için "model ülke" olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Tunus, Afrika'daki ticari oluşumların hepsinin içerisinde yer almaktadır. Türk girişimcilerimiz, Tunus üzerinden Afrika’ya açılma imkanını değerlendirebilirlerse birinci aşamada 60 milyon nüfusa, ikinci aşamada ise 1,2 milyarlık Afrika nüfusuna hitap etme potansiyelini yakalayabiliriz. Bunun için de bizim Tunus'ta yatırım yapmamız gerekir. İhalelere daha çok katılmamız gerekir. Son iki yıllık gayretlerimiz neticesinde Avrupalılarla boy ölçüşebilir hale geldik.
Tunus halkının, Türk firmalarının ülkelerindeki yaşam maliyetini düşürecek etkiye sahip olduklarını gördüklerini belirten Doğan, sadece Türk firmaların kamu ihalelerine katılımıyla Tunus'un yüzde 50'ye varan tasarruf imkanı elde ettiğini söyledi.
Büyükelçi Doğan, "Firmalarımızın, yol ihalelerine, köprü ihalelerine, enerji ihalelerine ve yapı ihalelerine iştirakleri Tunus'la olan ilişkilerimizi geliştirecektir. Tunus, Afrika'ya giden lojistik bir merkezde ciddi konum elde etme imkanı olacaktır." dedi.
- "Batı, iki ülke ilişkilerini engellemeye gayret ediyor"
Türkiye ile Tunus arasında büyük benzerliklerin olduğuna değinen Doğan, "Yasemin devriminde Tunus halkı, ülkesine ve toprağına sahip çıkmış ve kimseye böldürtmemiştir. Bir yılı aşkın bir süre Tunus kendi ülkesini halk olarak yönetmiştir. Bu, 15 Temmuz'da Türk halkının verdiği mücadele ile büyük benzerlik göstermektedir." ifadelerini kullandı.
Doğan, Tunus'un 2011 Yasemin devriminden bu yana istikrara kavuşamamasındaki sebeplerden birisinin de istikrar ve ekonomik gelişmeyle kendi kimlik değerlerine dönerek, ekonomik bağımsızlığını elde etmesinin önüne geçmek olduğuna dikkati çekti.
Türkiye-Tunus ilişkilerinin daha fazla geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Doğan, "Tunus halkı, Türkiye'yi ve Türk modelini hem ekonomik hem de sosyal anlamda kendisi için bir açılım ve model olarak görmektedir. Batı Tunus’un bu şekilde yapılanmasının tüm Afrika ülkelerini etkileyeceğini bildiği için Türkiye ile ilişkileri engellemeye gayret etmektedir." ifadelerini kullandı.
Büyükelçi Doğan, "Türkiye olarak Tunus ile ortak noktalarımızı düzgün bir şekilde işleyip, Tunus halkını diğer batılı güçlerin etkisinden kurtararak kendi hak ettikleri ve geçmişte sahip oldukları gelişmiş model ülke seviyesine gelmesine yardımcı olmamız gerekiyor. Bu da iş birliği, ticaret ve ilişkilerimizin geliştirilmesi ile olur." değerlendirmesinde bulundu.
AA
Kaynak: