"Türbenin koruduğu" orman

"Türbenin koruduğu" orman

Samsun'un Ladik ilçesine bağlı Polat köyünde 10 dönümlük ormanın içinde evliya türbesi olduğunu belirterek "kutsal" sayan köylüler, uğursuzluk getireceğine inandıkları için ormandan tek bir dal bile koparmıyor- Muhtar Kırbıyık: - "Köy muhtarı olarak ben d

SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Samsun'un Ladik ilçesine bağlı Polat köyünde 10 dönümlük ormanda türbe olduğunu belirterek bölgeyi "kutsal" sayan köylüler, uğursuzluk getireceğine inandıkları için ormandan tek bir dal bile koparmıyor.

Ladik ilçesinin 120 haneli 326 nüfuslu Polat köyünün muhtarı Kemal Kırbıyık, AA muhabirine, ormanın içinde "Araplar Evliyası"nın türbesi olduğuna inandıklarını ve ormanı kutsal saydıklarını söyledi.

Bu inanışın dedelerinden geldiğini aktaran Kırbıyık, şöyle devam etti:

"Ormanda evliya veya tekke olduğu söyleniyor. Onun için şahıslar kesinlikle odun almıyor. Bazı vatandaşlar odun almış ve farkında olmadan hastalanmış. Gece rüyalarına girmiş ve odunları geri yerine koyduktan sonra iyileşmiş. Köy muhtarı olarak ben de dahil olmak üzere korktuğumuz için kimse odun alamaz bu ormandan."

- Kurumuş odunlar sadece cami ve Kuran kurslarında kullanılıyor

Köylülerin ormandan kesinlikle ağaç kesmediğini, kuruyan odun ve dalların ise sadece cami ve Kur'an kurslarında ısınma amaçlı kullanıldığını anlatan Kırbıyık, "Ormandaki odunları sadece cami ve Kuran kurslarına veriyoruz. Kesinlikle şahıs kullanamıyor. Ormanda odunlar çürüse de kullanmıyoruz. Orada ağaçlar kurusa dahi kimse yaprağını bile almaz." dedi.

- "69 yaşındayım ve katiyen oradan bir odun dalı almadım"

Köy sakinlerinden Bekir Dinç de evinin hemen ormanın yanında olduğunu belirterek şunları dile getirdi:

"Ormanda 'Araplar Evliyası' diye bilinen bir tekke var. Onun için kimse oradan odun almıyor. Hatta çürüyen ağaçtan bile odun alamıyor kimse. Aldığı zaman illa başına bir iş geliyor. Ben 69 yaşındayım ve katiyen oradan bir odun dalı almadım. Ben zaten oradan geçerken bile korkuyorum."

- "Odun alanın gece rüyasına giriyormuş"

Köye 45 yıl önce evlenerek geldiğini anlatan 70 yaşındaki Zahide Kara da "Burada tekke var ve bu ormanın kimse bir çalısını bile almaz. Hiç kimseye odununu vermez. Köyde bir kadın, ormandan topladığı meyvelerle pekmez yapmış ama yiyememiş ve korkudan dökmüş geri. Kimse odun alamaz, sadece camiler ve Kur'an kursuna odun toplanır. Odun alanın gece rüyasına giriyormuş." dedi.

Taşova'dan gelen kardeşinin yakmak için ormandan kütük getirdiği ifade eden Kara, hemen kütüğü yerine götürdüğünü dile getirdi.

- "Ölenlerin yaşayanlarla ilgili tasarrufu olamaz"

Ladik Müftüsü Hüseyin Çekin ise ölen insanların dünyada kalan insanlarla ilgili herhangi bir tasarruflarının olamayacağını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Onların dünyadakilerin duasına ihtiyacı var ancak biz bu konuda insanların inanışlarına müdahale etmiyoruz çünkü yapılan davranış ülkenin milli menfaatinedir. Rastgele ağaç kesilmemesi, kaçak ve bilinçsiz orman ürünlerinin tüketilmemesini gözeterek bu anlayışla mücadele etmiyoruz. Bu insanlarımızın Allah dostlarına karşı saygılarının yüksek olduğunu düşünüyoruz. Üstelikte ormanda çürüyen ağaçların sadece cami ve Kuran kurslarına getirilmesi ve burada eğitim gören gençlerimizin ısınma ihtiyacının karşılanması noktasında anlamlı buluyoruz."

Çekin, Diyanet İşleri Başkanlığınca türbe ziyaretleriyle ilgili yasak, adap ve davranışlar konusunda ilgili ilanlar hazırlandığını ve bunları türbelere asacaklarını da kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı