Turistler "el işlemeli yorganı" sevdi
Kemer'de yorgancılık yaparak geçimini sağlayan Murat Güzel'in ürettiği el işlemeli yorgan ve yastıklar, turistlerin de ilgisini çekiyor- Güzel:"Kemer'de tek yorgancı olduğum için benden yastık alıp otele götüren Rus ve Arap turistler var"
ANTALYA (AA) - YUNUS İÇEN - Antalya'nın Kemer ilçesinde geçimini yorgancılıkla sağlayan Murat Güzel, Türk müşterilerinin yanı sıra Arap, Rus ve Kırgız turistlerin de taleplerini karşılıyor.
Arslanbucak Mahallesi'nde yaşayan Güzel, yaklaşık 25 yıldır sürdürdüğü meslekte yorgan dikmeyi babası ve ağabeyinden öğrendiğini belirterek, ince işçilik gerektiren mesleğini yeni nesile öğretememekten yakınıyor.
Murat Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genellikle yaşlı insanların kendisine yorgan ve yastık diktirdiğini anlattı.
Çırak bulmakta zorlandığını belirten Güzel, ailelerin de bu meslekte gelecek görmedikleri için çocuklarını yorgancılığa yöneltmediğini ifade etti.
Kemer'in turistik bir yer olduğu için tatile gelen yabancı misafirlerin de bazı zamanlarda kendisinden alışveriş yaptığını kaydeden Murat Güzel, genelde otellerdeki yastıklardan şikayet eden turistlere satış yaptığını bildirerek, "Kemer'de tek yorgancı olduğum için benden yastık alıp otele götüren Rus ve Arap turistler var. Genellikle Rus, Arap ve Kırgız müşterilere satış yapıyorum. Arap turistler daha çok yastık yaptırmaya geliyor." diye konuştu.
Güzel, yılda ortalama 30 turiste yastık ve yorgan sattığını kaydetti.
- "Yorgancılık sabır gerektiriyor"
Diktiği yorgan ve yastığı modeline göre farklı zamanlarda bitirdiğini ifade eden Murat Güzel, yorgancılığın sabır gerektirdiğini dile getirdi.
Yorgan ve yastık dikmenin inceliklerini anlatan Güzel, şöyle konuştu:
"Yorganı dikmeden önce kumaşını ve astarını dikiyoruz. Pamuğu makinede kabarttıktan sonra yorganın içerisine koyuyoruz ve ağız kısmını dikiyoruz. En son da üzerine müşterinin istediği modeli dikiyoruz. Bazı düz yorganlar var. Bunları bir günde rahat bir şekilde bitirebiliyorum ama modelli yorganlar, modeline göre farklı zamanlarda bitiyor. Bu meslek sıkıcı değil. Yorgana model verirken hem eğleniyorsun hem de geçimini sağlıyorsun. Bunlar el emeği, göz nuru ürünler. Tek tek iğne ile dikiyoruz. Pamuk bir yere kaymasın diye çok uğraşıyoruz. Makine gibi değil. Makine düz bir şekilde dikip geçiyor ve uzun ömürlü olmuyor. Ama bizim yaptıklarımızı yıllar sonra bile geri getirilip, içerisindeki pamuğu eleyip tekrar kullanıma hazırlıyoruz."
Kemer'de yaşayan 64 yaşındaki Rus vatandaşı Liudmila Shevchenko, yaklaşık 5 yıldır ihtiyaç duyduğu zaman yorgan ve yastıklarını Murat Güzel'den aldığını söyledi.
Fabrikasyon ürün kullanmadığını belirten Shevchenko, daha sağlıklı olduğu için el yapımı yorgan ve yastık satın almayı tercih ettiğini ifade etti.
AA
Kaynak: