Türk Akımı "Tam gaz" ilerliyor
Türkiye ve Rusya ilişkileri yeniden rayına girerken, Türk Akımı projesinde hızla ilerleme kaydediliyor- Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Grivach:- "Türkiye ve Rusya arasındaki kriz sonrasında Türk Akımı projesi sürecinde tekrar sağlam
MOSKOVA (AA) - EMRE GÜRKAN ABAY - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen zirvenin ardından, iki ülkenin de büyük önem verdiği Türk Akımı projesinde de somut adımlar atılmaya başladı.
Türkiye ve Rusya ilişkileri yeniden rayına girerken, ekonomik iş birliği başta olmak üzere, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde de hızla ilerleme sağlanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in 9 Ağustos’ta St. Petersburg’ta gerçekleşen zirvede bir araya gelmesinin ardından, Türk Akımı projesine ilişkin de somut adımlar atılıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Gazprom Üst Yöneticisi Aleksey Miller geçen hafta İstanbul'da bir toplantı gerçekleştirmiş ve görüşmede Türk Akımı süreci değerlendirilmişti. Görüşmenin ardından, Gazprom tarafından çarşamba günü projenin inşası için ilk iznin alındığı açıklandı.
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak da Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde ilk hattın inşaatının 2019’un ikinci yarısında başlayabileceğini ifade etmişti.
- "Proje sağlam adımlarla ilerliyor"
Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan, Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivach, Türkiye ve Rusya arasındaki kriz sonrasında Türk Akımı projesinde tekrar sağlam adımlarla ilerleme kaydedildiğini bildirdi.
Proje kapsamında Türkiye tarafı için düşünülen ilk hattın anlaşmasının kısa sürede tamamlanarak, inşaatın başlayabileceğini anlatan Grivach, Türkiye’deki doğalgaz tüketimine yönelik altyapı ve depolama tesislerinin geliştirilmesi konusunda iş birliğinin de derinleşebileceğine işaret etti.
Gazprom ve Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) arasında bazı sözleşmelerin 2020'den sonraki dönemde sonlanacağını belirten Grivach, "Uzun dönem altyapı yatırımları doğrultusunda sözleşmelerde süre uzatımı gerekebilir. Avrupa’ya doğalgaz taşıması hedeflenen ikinci hattın inşasında Avrupa'dan bazı garantilerin temin edilmesi şart." diye konuştu.
- "Türkiye, Avrupa gaz sahnesinde yer alacak"
Belçika’da bulunan Doğu Batı Enstitüsü Ekonomik Araştırmalar Uzmanı Danila Bochkarev de Türk Akımı projesinin, Türkiye’nin gerçek bir doğalgaz merkezi olarak Avrupa gaz piyasasında sahne alabilmesi açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Proje kapsamında inşa edilmesi planlanan ilk hattın başarıya ulaşması halinde tarafların ikinci hat için de cesaretleneceğini aktaran Bochkarev, "Türk Akımı'nın Avrupa'ya devam etmesi düşünülen ikinci hattının, Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP), Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı (ITGI) gibi hatlarla ve Avrupa Birliği mevzuatlarına uygun şekilde sisteme dahil edilmesi değerlendirilebilir." diye konuştu.
Türkiye ve Rusya arasındaki yakınlaşmanın Avrupa’yı şu anda çok mutlu etmediğini aktaran Bochkarev, "Eğer proje, '3. Enerji Paketi' kurallarına uyarsa, Avrupa’nın gelişmelere itiraz etmesi zor olacaktır." dedi.
AA
Kaynak: