Türk Devletleri Teşkilatı Medya ve Enformasyon Toplantısı Kırgızistan'da Gerçekleşti
Kırgızistan ev sahipliğinde gerçekleşen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Medya ve Enformasyon Toplantısı, Türk ülkeleri arasındaki iş birliğini ve dezenformasyonla mücadeleyi ele aldı.
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Medya ve Enformasyon Toplantısı düzenlendi. Toplantının ev sahibi, Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanı Altınbek Maksutov oldu.
TDT, Barış ve İstikrarın Güçlendirilmesi İçin Çabalarını Birleştiriyor
Toplantının açılışında konuşan Maksutov, "Bu bağlamda, Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri olarak ülkelerimizde barış ve istikrarın korunması amacıyla dezenformasyon ile mücadele konusunda çabalarımızı ortaklaşa yoğunlaştırmalıyız. Türk dünyası büyük bir ailedir. Her ulusun çıkarlarını dikkate alarak birbirimizi desteklemeye ve karşılıklı birlik göstermeye devam etmeliyiz." dedi.
TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, toplantının açılış konuşmasında Türk dünyasının yalan haberlerle mücadele konusunda ortak çaba göstermesi gerektiğini belirtti. Ömüraliyev, bilgi ve medya kurumlarının kolektif hareket etme ihtiyacına dikkat çekti ve dezenformasyonla mücadelede modern iletişim araçlarının ortaklaşa kullanılması gerektiğini vurguladı.
"Toplumlarımızın doğru bilgilendirildiğinden de emin olmalıyız." diyen Ömüraliyev, Türk dünyasının, dezenformasyon karşısında bilgi ve medya kurumlarının kolektif hareket etme ihtiyacı duyduğunu, dezenformasyonla mücadele ederken modern iletişim araçlarını ortaklaşa kullanması gerektiğini kaydetti.
Medyanın, toplumların özlemlerini, kaygılarını ve çeşitliliğini yansıtan halkın sesi olduğunu belirten Ömüraliyev, "Bilginin ışık hızıyla yayıldığı günümüzün hızlı dijital çağında medya, hem aydınlatma hem de yanlış bilgilendirme, boşlukları kapatma veya ayrılıkları derinleştirme gücüne sahiptir. Bu nedenle gazetecilik etiği, doğruluk ve tarafsızlık konusunda en yüksek standartları korumamız zorunludur." değerlendirmesini yaptı.
Ömüraliyev, 21. yüzyılda yeniden çok kutuplu hâle gelen dünyada Türk devletleri arasında kurulan güçlü iş birliğinin, Avrasya bölgesinin barışı, huzuru ve kalkınması için büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Azerbaycan Medya Geliştirme Ajansı İcra Direktörü Ahmed İsmailov ise ülkesinde bu yıl Şuşa Global Medya Forumu'nu düzenlediklerini anımsatarak savaş sırasında ulusal medyanın doğru bilgilendirme ve dezenformasyonla mücadele konusunda oynadığı role dikkati çekti.
Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakan Yardımcısı Kanat İskakov, yerel medyayı destelemek ve bilgiye erişimi artırmak amacıyla ülkesinde kabul edilen enformasyon doktrinini anlattı.
Türkiye İletişim Başkanlığı Kamu Diplomasisi Daire Başkanı Oğuz Güner de İletişim Başkanlığı olarak Türk dünyasının sesi olmaya ve dezenformasyonla mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ederek "Türk Devletleri Teşkilatı, ortak tarihi, dili ve kültür değerleri bir olan halkların dayanışması temelinde oluşturduğu platformunda bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Biz birlikte olduğumuz sürece güçlüyüz." diye konuştu.
Özbekistan Enformasyon ve Kitle İletişim Araçları Ajansı Başkanı Asadjon Hodjayev, medya ve enformasyon teknolojilerinin toplumlar üzerindeki etkisinden söz ederek Türkiye'deki İletişim Başkanlığıyla iş birliğini örnek gösterdi ve Türk dünyasında dezenformasyonla mücadele için çalışma grubu oluşturulmasını önerdi.
Türkmenistan Altın Asır Televizyon ve Radyo Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Orazdurdi Hodjanazarov da ülkesindeki medya kurumlarının uluslararası medya örgütleriyle işbirliğini anlattı.
Bir sonraki medya toplantısı Özbekistan'da yapılacak
TDT Genel Sekreteri Ömüraliyev, toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, medya ve enformasyon alanında dezenformasyonla mücadelede ortak iş birliğini, basın sekreterlerin eğitimi ve tecrübe paylaşımı konularını ele aldıklarını kaydederek bir sonraki Medya ve Enformasyondan Sorumlu Bakanlar ve Üst Düzey Yetkililer Toplantısı'nın Özbekistan'ın ev sahipliğinde yapılacağını bildirdi.
Ömüraliyev, "Türk Dünyası Medya Zirvesi" kapsamında 5-7 Kasım 2023 tarihlerinde İstanbul'da "Türk Haber Ajansları Birliği"nin kuruluş imzasının atılacağına inandığını sözlerine ekledi.
Güner de Türkiye'nin dezenformasyona maruz kalan ülkelerin başında geldiğini belirterek toplantıda, İletişim Başkanlığı bünyesindeki Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin bilgi ve tecrübelerini anlatma fırsatını bulduğunu ve ilgi gördüğünü söyledi.
Anadolu Ajansı (AA) Stratejik İletişim ve Dış İlişkiler Müdürü Hazal Duran, TRT Avaz Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Sorumlusu Gökçen Oğan ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı yetkilileri de toplantıya katıldı.