Türk dünyası, spor oyunlarında buluştu
- Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonunun organizasyonuyla ilk kez düzenlenen Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni, Kocayayla'da sürüyor
BURSA (AA) - Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonunun organizasyonuyla Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen ve iki gün sürecek Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni, Keles ilçesindeki Kocayayla'da devam ediyor.
Şölende bugün kadınlar ve erkeklerin ayrı ayrı mücadele ettiği halat çekme yarışması gerçekleşti. Ciritle devam eden şölende rahvan atları gösterisi de yapıldı. Bazı branşlarda yaya okları ve atlı okçuluk gösterisi, sert esen rüzgar nedeniyle yapılamadı.
Dünya Atlı Sporları Federasyonu İstanbul Koordinatörü Levent Akıcı, konuşmasında, ata sporlarının baş mimarlarından cirit, gökbörü, atlı okçuluk gibi oyunların yer aldığı, Türk dünyasına özgü yemeklerin, kıyafetlerin ve yaşam alanlarının sunulduğu çok güzel bir organizasyon gerçekleştiğini söyledi.
"Burada bulunmaktan çok mutluyuz." diyen Akıcı, 26 Ağustos Cuma günü İstanbul'da Dünya Atlı Spor Federasyonunun bünyesinde, içeriği buna benzeyen, Dünya Atlı Spor Kültür Festivali adı altında daha büyük bir organizasyon düzenleyeceklerini kaydetti.
İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde 30 bin metrekarelik bir alanda düzenlenecek festivale özellikle çocukların getirilmesini arzuladıklarını ifade eden Akıcı, "Bu etkinliğin saha çalışmaları devam etmekte. Çok yüksek bir katılım bekliyoruz. Atlı oyunlar kısmında 80 kadar atın, ciritin, atlı ciritin bulunduğu, menzil ve hedef okçuluğu gibi sporların sergilendiği ve bize ait mangala oyununun oynanacağı çok kapsamlı bir festival yapmayı planlıyoruz. Tüm halkımızı davet ediyoruz. Burada konserlerimiz, Türk dünyası müzikleri, mehteran olacak." diye konuştu.
Akıcı, festivalde kurulacak çadırların içinde Türk dünyasına ait ekipmanlar ile Türk kültürünü tanıtan materyallerin yer alacağına dikkati çekerek, ziyaretçilerin bu festivalde önemli kazanımlar elde edeceğini vurguladı.
Milletlerin ancak kültürleriyle var olabileceğine işaret eden Akıcı, şöyle devam etti:
"Her milletin kendine ait ögeleri ve unsurları vardır. Bir vatanı topraktan öte vatan yapan, üzerindeki yaşayan insanların ortak paydada birleştiği kültür birliğidir. Bizim buradaki amacımız bize ait olan kültürümüzü çocuklarımıza ve yeni yetişen nesle, bütün halkımıza göstermek ve onlarla paylaşmak. Burada aslında hedefimizin öze dönüş olduğunu diyebiliriz. Bize ait olan ögelerle yeniden hem eğlenmek hem de eğlenirken de o eski hayatı ve yaşadığımız kültürü günümüze getirmek istiyoruz. Biz buna bugünden eskiye gitmek yerine dünü bugüne getirmek diyoruz. Bizim toplumumuz özellikle son zamanlarda yaşanan malum hadiseler öncesinde kendi milli kimliğinin bilincinde olan bir toplumdu. Unutulmaya yüz tutmuş ata sporlarını devam ettirmezsek ve bu değerlere sahip çıkmazsak, bir gökbörü, cirit oynamazsak, kendi benliğimizi nasıl devam ettireceğiz. "
Bu tür festivallerin, ülkenin farklı coğrafyalarında, yine uluslararası katılımla gerçekleştirilmesinin Türk dünyasında birlik oluşturacağı inancını taşıdığını anlatan Akıcı, "Birlik olamazsak tek olamazsak uluslararası alanda duruşumuz zayıf kalabilir. Bu anlamda ata sporlarımızın çok önemli bir yeri var." şeklinde görüş belirtti.
Türk Dünyası Aksakallılar Kurultayı, gelecek yılın planlaması toplantılarının ardından Türk Dünyası Spor Oyunları Şenliği, akşam saatlerindeki seremoni ve ödüllerin takdimi ile sona erecek.
AA
Kaynak: