Türk hekimlerden "komşu"ya robotik ameliyat eğitimi

Türk hekimlerden "komşu"ya robotik ameliyat eğitimi

Türk cerrahlar Yunanistan'da robotik ameliyat eğitimi verdi -Selanik'te eğitim veren ekipte yer alan Prof. Dr. Toker: - "Yunanistan'da robotla ilk kapalı akciğer kanseri ameliyatını yapmış olduk. Sağlık da artık sanat gibi ülkeler arası dostlukları kuvvet

İSTANBUL (AA) - TANSEL PARLAK - Türk cerrahlar, Yunanistan’da robotik cerrahi ile ilk kapalı akciğer ameliyatını gerçekleştirdi ve bu teknikle ilgili Yunan meslektaşlarına eğitim verdi.

Yunanistan’ın Selanik şehrinde verilen eğitimdeki ekipte yer alan Florence Nightingale Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Alper Toker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, robotik cerrahi kapalı akciğer ameliyatlarının Türkiye’de giderek artan sıklıkta yapıldığını belirtti.

Toker, "Robotik cerrahi ile genel cerrahi, kadın hastalıkları, üroloji, kalp damar cerrahisi alanında yapılan kapalı ameliyatların gelişmesi göğüs cerrahisi alanına da yansıdı. Bugün özellikle evre bir ve evre iki akciğer kanseri ameliyatları kapalı tekniklerle yapılabilir duruma geldi. Bunun dışında timus bezi, yemek borusu ve akciğer zarı ile ilgili ameliyatlar kapalı yöntemlerle yapılabilmektedir." ifadelerini kullandı.

- "Kapalı akciğer ameliyatları sayesinde ölüm riski azalıyor"

Prof. Dr. Alper Toker, kapalı tekniklerle yapılan ameliyatlardan sonra ağrının daha az olması sebebiyle en önemli komplikasyon olan zatürrenin daha az görüldüğünü belirtti. Bunun sonucu olarak da hastaların gündelik hayatları ve iş hayatlarına daha kısa zamanda dönebildiğini kaydeden Toker, asıl faydanın ise ölüm riskinin düşmesi olduğunu aktardı.

Toker, "Biz özellikle erken evre akciğer kanseri ameliyatlarında kapalı yöntemleri tercih ediyoruz. Lenf bezlerinin durumu, tümörün boyutu ve çevre organlarla olan ilişkisi karar vermemizde etkili olan durumlar. 2011 yılından beri robotu da artan sıklıkta kullanmaktayız. Ameliyat yönteminin seçimindeki en önemli faktör cerrahın tecrübesidir. Hastalarımız bilmeli ki artık açık ameliyatları da daha küçük kesiklerle yapmaktayız. Küçük kesik mi, videotorakoskopi mi, robot mu? Biz robotu tercih ediyoruz. Çünkü robotik cerrahide tecrübemiz çok fazla. Küçük kesikten yapıp içeride zorlanmaktansa, hareket kabiliyeti yüksek olan robotu tercih ediyoruz." dedi.

- "Türkiye çevre ülkelere robotik eğitim veriyor"

Daha önce robotik ameliyat eğitimleri vermek üzere Katar, Suudi Arabistan ve İran'a da gidip ameliyatlar yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Toker, "Çeşitli ülkelerden cerrahlar eğitim almak için kliniğimize başvurmakta. Halen bu amaçla bir yıllığına Ürdün'den gelip yanımızda eğitim almakta olan bir meslektaşımız var. Amerika'da ve Avrupa'da birçok toplantı ve seminerde kapalı cerrahi ve robotik akciğer ameliyatlarını anlatmak üzere davet almaktayız. Yunanistan Selanik'teki bir hastaneden arkadaşlar daha önce hastanemize gelip robotik ameliyatlarımızda gözlemci oldular." şeklinde konuştu.

En son Selanik'e giderek Yunanistan'daki ilk robotik akciğer kanseri ameliyatını gerçekleştirdiklerini söyleyen Prof.Dr. Toker, "Bu sayede o klinikte robotik akciğer ameliyatlarının yapılabilmesinin başlangıcını yapmış olduk. Tabi bizi en çok sevindiren, Yunan vatandaşı bir hastanın bize güvenip, ameliyatını bizim ellerimize bırakması oldu. Dolayısıyla sağlık da artık sanat gibi ülkeler arası dostlukları kuvvetlendirmekte kullanılabilir bir yöntemdir. Dünyada robotik akciğer ameliyatı sayısı on bine yaklaşmakta. Bizim sayımız 300'ün üzerine çıktı. Bu Türkiye'deki en büyük seri, Avrupa'da en büyük üçüncü seri." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Alper Toker, robotun Videotorakoskopiye (Vats) en büyük üstünlüklerinden birisinini üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntüsü olduğunu vurgulayarak, "Sizin el hareketlerinizi robot kollarına bire bir yansıtıyor ve hareket kabiliyeti çok yüksek. Özellikle lenf bezlerinin çıkarılmasında çok faydalı. Robotik cerrahiyi her göğüs cerrahı uygulayabilir ancak altında uzun dönem açık cerrahi kullanımı ve videotorakoskopik cerrahi altyapısı olmak zorunda." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı