Türk makarnası dünya sofralarını süslüyor

Türk makarnası dünya sofralarını süslüyor

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Külahçıoğlu:- "Makarnamız, lezzetiyle, fiyatıyla, kalitesiyle dünyada rekabet edebilecek halde olduğu için ihracatımız çok hızlı bir şekilde arttı ve bugün 142 ülkeye ihracat yapar duruma geldik"

MERSİN (AA) - SEZGİN PANCAR - Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, dünyanın en kaliteli durum buğdaylarının yetiştirildiği Türkiye'de üretilen makarnanın 142 ülkenin sofrasını süslediğini belirterek, Avrupa Birliğinin (AB) kota uygulamasını kaldırması durumunda Türkiye'nin ihracatta İtalya'yı geçerek zirveye oturabileceğini söyledi.

Türkiye makarna sektörünün geldiği konumu ve ihracatta yaşanan gelişmeleri AA muhabirine değerlendiren Külahçıoğlu, Anadolu'da yetişen kaliteli durum buğdayı ve teknolojik üretim sayesinde Türkiye'nin makarna sektöründe dünyada söz sahibi bir ülke konumunda olduğunu belirtti.

Külahçıoğlu, hem iç piyasada hem de ihracatta artış gözlemlediklerini belirterek, "Toplamda 1 milyon 400 bin tona yakın üretim söz konusu. Bunun 750 bin tonu ihraç ediliyor, kalan kısmı ise iç piyasada tüketiliyor. Son 10 yılda iç piyasadaki tüketim artışı yaklaşık yüzde 60, ancak ihracattaki artış oranımız neredeyse 6 katı oldu. Bu da Türkiye makarna üreticilerinin dünyadaki gelişiminin en önemli göstergesi." dedi.

Geçen yıla oranla 2016'nın ilk 6 ayında ihracatta yüzde 30'luk bir artış yaşandığını vurgulayan Külahçıoğlu, "Türkiye'de makarna sektörü 142 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Bu da tüm dünyaya Türkiye makarnasını tanıtmamız anlamında çok önemli. Makarnamız, lezzetiyle, fiyatıyla, kalitesiyle dünyada rekabet edebilecek halde olduğu için ihracatımız çok hızlı bir şekilde arttı ve bugün 142 ülkeye ihracat yapar duruma geldik." diye konuştu.

Külahçıoğlu, sektörün 1 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğuna dikkati çekerek, ekonomiye katkısının çok önemli olduğunu belirtti.

- "Dünya tüketicisi Türkiye makarnasını birinci sıraya koymuş durumda"

Türkiye'nin, makarna ihracatı anlamında İtalya ile yarıştığını anımsatan Külahçıoğlu, "İtalya'nın makarna anlamında bizden artı bir yanı yok çünkü ham madde olarak dünyanın her tarafında durum buğdayı kullanılıyor. Teknoloji olarak bakacak olursak, Türkiye'deki teknoloji, dünya ile aynı. Dolayısıyla üretilen makarna kalitesi anlamında farklılık yok hatta ülkemizde üretilenin durum buğdayı kalitesinden dolayı birçok İtalyan markasından çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.

Külahçıoğlu, AB'nin uyguladığı kotanın, ihracatta ilk sıraya yükselmenin önündeki en büyük engel olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İtalya ve Türkiye ihracat anlamında birinci ve ikinci sırayı paylaşıyor ancak Türkiye makarna sektörünün önünde bazı engeller var. Bu engellerden en önemlisi AB'nin uyguladığı kota. AB'nin toplam ithalatı 3 milyar 700 milyon dolar. Türkiye bu kotadan dolayı pazardan sadece 17 milyon dolar pay alabiliyor. Eğer AB, kotayı kaldırılacak olursa Türkiye, çok rahatlıkla dünyanın en büyük makarna ihracatçısı olabilir. Bunun önünde kota dışında hiç bir engel yok. Eğer AB'ye yapılan ticareti ayrıştırarak bakarsak, Türkiye'nin dünya ülkelerine yaptığı ihracat 750 bin ton, İtalya'nın ise 550 bin ton. İtalya'yı birinci yapan AB'ye yapmış olduğu, korumalı bölgelere yapmış olduğu ihracat. Dünya tüketicisi Türkiye makarnasını birinci sıraya koymuş durumda. Ülkemiz açısından gurur verici gelişme."

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneğinin çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Külahçıoğlu, 24 üye üreticiyle Türk makarnasının dünya genelinde daha fazla tanıtılmasına ve makarnanın tüketiminin artırılmasına yönelik çok sayıda çalışmaya imza attıklarını sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı