Türk Ordusu'nda Katar hazırlığı

Türk Ordusu'nda Katar hazırlığı

Türkiye'nin Katar Büyükelçisi Özer:- (Katar'da TSK unsurlarının konuşlandırılması) Bir takvim oluşturmak teknik bir konu ama bu çok uzun sürmeyecek, en kısa zamanda (askerler) gelecek"

Türkiye'nin Katar Büyükelçisi Fikret Özer, Körfez ülkeleri ve Katar arasında yaşanan sorunun çözümü için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başını çektiği bazı Arap ülkelerinin Katar'a uyguladığı siyasi ve ekonomik ablukayla ilgili  değerlendirmelerde bulunan Özer, "Türkiye’nin gayretleri bu sorunun çözümüne yardımcı olabilecek mekanizmaları harekete geçirme yönünde yoğun bir şekilde devam ediyor." dedi.

Türkiye'in Körfez ülkeleri arasındaki bu kavgadan rahatsız olduğunu vurgulayan Özer, "Türkiye’nin arzusu tüm ülkelerinin kendi arasında uyumlu olması. Kimsenin tıpa tıp aynı olması beklenemez ama sorunların diyalogla belli bir noktada buluşulup halledilmesi mümkün." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği ülkelerinin de her konuda aynı düşünmediğini ancak belli bir görüşün dışında hareket eden üyelerine Katar'a yapılana benzer bir muamele yapmadıklarını belirten Özer, Türkiye olarak Körfez ülkeleri gibi dini, dili ve bölgeleri aynı olan ülkelerin çok daha iyi bir şekilde ortak noktada buluşmalarını arzu ettiklerini kaydetti.

- Kardeşler arasındaki bu sorun diyalogla çözülmeli

Krizin ortaya çıktığı ilk günden itibaren Türkiye'nin sorunun çözümünde olumlu katkı sunmaya hazır olduğunu hatırlatan Özer, şöyle konuştu:

"Suudi Arabistan 'Körfez dışından arabulucu kabul etmiyoruz.' diyerek bu kapıyı kapattı. Ancak Türkiye dünyayı olumlu yönde harekete geçirme konusunda mekanizmalarla temas geçti. Cumhurbaşkanımız 6-7 devlet başkanıyla telefon görüşmesi yaptı. İngiltere ve Fransa ile de görüştü. Dışişleri Bakanımız yine bu ülkelerle ilişkide bulunan devletlerle temas halinde ve çözüm mekanizmalarını harekete geçirmek için çalışıyor. Türkiye bu alanda gayret gösteriyor."

Katar’a yapılan muamelenin şeklini ve ileri sürülen sebeplerini tasvip etmediklerini vurgulayan Özer, "Türkiye bu nedenle Katar’ı yalnız bırakmamak için yanında tavır aldı. Şuanda da Türkiye bu sorunun kardeşler arasında görüşülerek diyalog yoluyla halledilmesinden yanadır. Türkiye’nin gayreti sorunun çözümüne yardımcı olabilecek mekanizmaları harekete geçirmektir." diye konuştu.

- Türk askeri en kısa zamanda gelecek

Özer, geçtiğimiz günlerde meclisten geçen "Katar'da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının konuşlandırılması" yönündeki konuyla ilgili olarak da, "Bir takvim oluşturmak teknik bir konu ama bu çok uzun sürmeyecek, en kısa zamanda gelecekler." dedi.

Katar'a askeri üs kurulması ve askerin gönderilmesi konusunun son yaşanan Körfez krizinden çok önce alındığını hatırlatan Özer, "Bu krizden bağımsız olarak anlaşmanın en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerekiyordu. Türkiye zaten bu konunun tüm körfezin güvenliği için olduğunu belirtti." ifadesini kullandı.

Katar'da ABD ve İngiltere’nin de askeri üsleri olduğuna değinen Özer, "Ülkelerin güvenliği onların kaynaklarını temin eden ülkelerin de güvenliğine bağlı. Mesela İngiltere sıvılaştırılmış gaz ihtiyacının yüzde 30’unu Katar'dan temin ediyor." dedi.

- Uçaklar günlük gıda taşıyor

Özer, Katar'a uygulanan siyasi ve ekonomik ambargonun yol açtığı gıda temini ihtiyacını insani bir mesele olarak gördüklerini belirterek, "Her gün Türkiye'den kalkan kargo uçaklarıyla muntazaman gıda ürünleri gelmeye devam ediyor. Burada Katarlılar'ın yanı sıra 2 milyon da yabancı insan yaşıyor. Türkiye bu işin insani boyutunu da gözetiyor." dedi.

 

Genelkurmay: Üç kişilik bir askeri heyet Katar’a gönderildi

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Katar'da daimi konuşlanmasına imkan sağlayan "Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti Arasında Askeri Eğitim, Savunma Sanayi ile Katar Topraklarında TSK'nın Konuşlandırılması Konusunda İş Birliği Anlaşması"nın 15 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. 

Anlaşmanın imzalanmasının ardından Ekim 2015'ten itibaren TSK unsurlarının Katar'da konuşlanması ile ilgili çalışmaların başlatıldığı vurgulanırken TSK unsurlarının konuşlanmasına yönelik ihtiyaçları yerinde tespit etmek, konuşlanılacak arazinin keşfini yapmak ve gerekli koordinasyonu sağlamak amacıyla 2015'ten itibaren iki ülke silahlı kuvvetleri arasında karşılıklı ziyaretler yapıldığı ifade edildi.

"Heyet çalışmalarına Katar'da devam etmektedir"

"Katar Topraklarında Türk Kuvvetlerinin Konuşlandırılmasına İlişkin Uygulama Anlaşması"nın ise 28 Nisan 2016'da imzalandığı ve 7 Haziran 2017'de TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği hatırlatılan açıklamada, böylece, TSK unsurlarının Katar'da konuşlandırılmasına yönelik Türkiye'nin iç hukuk sürecinin tamamlandığı bildirildi. 

Konuşlanma çalışmalarının devamı niteliğinde son olarak dün üç kişilik bir askeri heyetin Katar'a gönderildiği belirtilen açıklamada, "Heyet, konuşlanma hazırlıkları ile ilgili keşif ve koordinasyon çalışmalarına Katar'da devam etmektedir." ifadelerine yer verildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı